GTR香草記錄之-再見花園 (請各方好友收留香草)

作者: gtrnismo 發表于 2009-4-6 19:47:43
100482 679
gtrnismo 發表於 2010-2-13 19:50:25 |顯示全部樓層
回復  gtrnismo

聽講好似話唔駛成日比肥佢, 會種得好d架播, 疏水植料同陽光都好重要 ...
蕙蕙 發表於 2010-2-7 22:21

大部份香草都係越肥越唔香, 太肥甚至無味

但唔代表唔需要肥, 我之前誤導左好多人
回復

gtrnismo 發表於 2010-2-13 19:51:50 |顯示全部樓層
唉.... 我比工人激死, 我叫她剪咗風信子d花, 但她剪哂我成棵 thai basil (九層塔) , 真係好惡及嘔血呀  ,  ...
fianfumy 發表於 2010-2-7 23:31

我今年有好多thai basil, 如你需要我可以比你呀

好在我屋企無工人

btw, 恭喜發財呀
回復

gtrnismo 發表於 2010-2-13 19:53:16 |顯示全部樓層
我有幾百紅紫蘇小苗, 我的家已經容納不下他們了

當然可以囉尼堆肥, 但生命有價我覺得太殘忍, 希望有心人可以收留

請回/PM

評分

查看全部評分

回復

蕙蕙 發表於 2010-2-13 23:42:01 |顯示全部樓層
回復 321# gtrnismo

我明, 所以我咪話唔駛成日比肥佢羅……
不過我又唔落得有機肥, 怕惹蟲, 而家開始試用米水, 睇下乜野反應先
回復

gtrnismo 發表於 2010-2-14 13:39:25 |顯示全部樓層
回復  gtrnismo

我明, 所以我咪話唔駛成日比肥佢羅……
不過我又唔落得有機肥, 怕惹蟲, 而家開始試用米 ...
蕙蕙 發表於 2010-2-13 23:42

如果怕惹蟲, 米水都要小心處理呀

btw, 多肥同小肥影響唔會非常大, 尤其有機肥
除非係感插D插支肥先會唔香

你想佢大快D都可以落多D肥
回復

gtrnismo 發表於 2010-2-14 13:43:29 |顯示全部樓層
因為有過多紅紫蘇所以選擇左D大D既用尼插

排左成個鐘

預計"下面"紫色部份會造出高低"景" (高D既左右景)
回復

gtrnismo 發表於 2010-2-14 13:47:40 |顯示全部樓層
剩底既就希望有人收養...

一定過百, 唔知幾百

今年豐收 (greenhouse effect), 但頭痛了

感覺就像士兵, 浩瀚出征

秘魯辣椒區亦受攻擊

希望好心人收留
回復

ht333147 發表於 2010-2-14 23:05:12 |顯示全部樓層
草兄的肉桂已經開始變樹

無地方喇點算?

多謝班比上次留比我既臭草, 春天大左一倍, 之前無大過

春 ...
gtrnismo 發表於 2010-2-6 00:10

以我所知, 第四張相是萍果薄荷來
回復

蕙蕙 發表於 2010-2-17 21:58:33 |顯示全部樓層
回復 325# gtrnismo

ok, ic
回復

gunbuster363 發表於 2010-2-17 23:07:03 |顯示全部樓層
嘩,好多
紅紫蘇可食嗎?點食?
回復

gtrnismo 發表於 2010-2-18 00:54:27 |顯示全部樓層
以我所知, 第四張相是萍果薄荷來
ht333147 發表於 2010-2-14 23:05

我對香草的認識只熟表面, 可以說是非常膚淺
而我對薄荷的辨認方法差唔多叫做古古下:

check下wikipedia, check 下相關網站, search下相...等等的方法

我幾年前重傻下傻下以為wikipedia係D好官方既網站, 原來內容可以錯得很, 而薄荷確實好難分辨
以下係我小小見解:

朋友告訴我+上網搜查結果都說pineapple mint是有白班的

ref: http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_mint
"A variant of Apple Mint, Pineapple Mint displays white variegation on its leaves,... "
圖中是一張pineapple mint 的照片, 而編寫者認為pineapple mint是有白班的

另外就係我會上yahoo/google打"apple mint"去search圖, 睇下綠色多定綠白多
而apple mint會出"綠"多D, 而pineapple mint會出綠白多D

不過無論如何, 我覺得apple mint又無apple味, pineapple mint更加無pineapple味。 但兩者香氣都好清容易接受

多謝你提一提我, 因為之前我搞錯左lime mint同chocolate mint

而最麻煩就係:

a) 因為買種子既都唔擔保純種, 而種出尼既有時會似另外一種
b) 因為種植環境不同, spear mint 我試過夏天種到D葉圓look look, 跟住秋天又變左鋸齒邊
stem又會因營養不良而變紅, 而被初學者誤以為另外一種品種, 所以經常有人落左種子而發覺種出尼同包裝既有所分別而懷疑被騙
回復

ht333147 發表於 2010-2-18 01:05:40 |顯示全部樓層
其實我不是有心種薄荷的, 原先只是找些實用植物做'雜草', 種在大盆的植傍邊, 以提高保水效果, 於是朋友給我薄荷苗, 聞得又食得, 外觀也不錯, 種種下才知有很多品的, 慢慢收集到這些, 品名都是給我的友人告知, 我只信, 沒有去查証.
朋友給我的鳳梨薄荷又真的有鳳剩香味. 從網上得知還有其他香味, 故想找來聞聞
回復

gtrnismo 發表於 2010-2-18 01:07:02 |顯示全部樓層
嘩,好多
紅紫蘇可食嗎?點食?
gunbuster363 發表於 2010-2-17 23:07

聽朋友講話可以煮田螺, 羊肉, 牛攬, 包飯(紅紫蘇都得wor....人地話), 但肯定可以整醋, 顏色好靚, 但其實我唔太鐘意陣味

問過日本朋友個朋友話紅紫蘇(aka jiso)粉係用尼做天然染色料, 應該係紅色掛...

食壽司見綠紫蘇墊底就多, 紅就未見過

紫蘇鴨我古都係唔能夠用紅紫蘇既

不過無論如何都好, 作為觀賞葉植物尼睇都唔錯, 因為觀賞紫蘇D葉我覺得有時重無紅紫蘇禁靚
回復

gtrnismo 發表於 2010-2-18 01:10:30 |顯示全部樓層
其實我不是有心種薄荷的, 原先只是找些實用植物做'雜草', 種在大盆的植傍邊, 以提高保水效果, 於是朋友給我 ...
ht333147 發表於 2010-2-18 01:05

感我覺得你選擇係對喇, 除左薄荷太"攻擊性"外

因為佢可以生得快過野草

um....如果聽你感講呢, 可能我果盆pineapple mint唔夠純種, 因為真係點聞都唔覺波羅味

如果住得近的話, 我可以比D其他既你試下, 反正唔洗錢
回復

ht333147 發表於 2010-2-18 01:20:16 |顯示全部樓層
先謝謝,
我現有的品種已在另一帖全貼出來, 如果你有的是我未貼出之品種, 也想試試.
我住屯門藍地, 在荔枝角工作, 在地鐵站沿線 / 輕鐵屯門與藍地之間交收最方便
當然, 在其他站都可以. 我也可以給你在種的鳳梨薄荷苗
回復

gtrnismo 發表於 2010-2-18 01:27:20 |顯示全部樓層
先謝謝,
我現有的品種已在另一帖全貼出來, 如果你有的是我未貼出之品種, 也想試試.
我住屯門藍地, 在荔枝 ...
ht333147 發表於 2010-2-18 01:20

唔洗客氣, 我住元朗架
之前我都住過山景

fit呀, 之前同另一園友都傾過交換事宜, 不過新年掛住玩拖人地太耐
詳細再約, 要奮覺了

謝謝
回復

kcheng 發表於 2010-2-18 13:44:33 |顯示全部樓層
Hello 請問還有沒有紅紫蘇苗多?要2個可以嗎?我剛剛買了D洛神葵種子未種,交換些少呀?
回復

gtrnismo 發表於 2010-2-20 12:36:31 |顯示全部樓層
Hello 請問還有沒有紅紫蘇苗多?要2個可以嗎?我剛剛買了D洛神葵種子未種,交換些少呀?
...
kcheng 發表於 2010-2-18 13:44

請問洛神葵同洛神花有什麼分別/關係呢?

唔洗太客氣喇, 我可以比左苗你先
不過你住邊區?

我現有超過200個小苗係地下, 一定有得供應, 問題係如果繼續大落去都要殺喇
回復

ht333147 發表於 2010-2-20 19:07:04 |顯示全部樓層
你可以等它再大點, 剪出來晒乾備用(如果是清理場地, 整株剪下)
可以留來吃大閘蟹, 可以要來煲'盒仔茶時加入同煲, 效果更好.
回復

N-Blythe 發表於 2010-2-21 02:03:32 |顯示全部樓層
我都想要 3棵,可否郵寄嗎?如可以的話,請pm地址給我,謝謝!add6icon
回復