GTR香草記錄之-再見花園 (請各方好友收留香草)

作者: gtrnismo 發表于 2009-4-6 19:47:43
100467 679
gtrnismo 發表於 2009-8-10 14:46:54 |顯示全部樓層
之前見倒有網友話
夏天插支會死

我想補充以下:

春夏插支應該係最適合不過, 只不過如果死的話, 可能插支後不久就囉出去晒, 呢幾日呢D天氣, 真係唔好話basil, 人都晒死幾件

purple basil

新一輪插支出尼既lemon basil

樹下插支 - lemon basil + cinnamon basil

另一樹下的purple basil + thai basil (九層塔)

九層塔是朋友食剩既枝條, 落幾場雨就生葉

呢排天氣插支真係插乜生乜, 3日左右就會有根
回復

gtrnismo 發表於 2009-8-10 14:49:13 |顯示全部樓層
順帶一提, 剛剛插落泥既1兩日個樣係好似下圖感樣

有D會dub晒頭, 但過幾日就會望翻上尼

不用擔心

(左 - cinnamon, 右 - sweet)

回復

貓貓 發表於 2009-8-11 21:17:38 |顯示全部樓層
80元一個, 報報價先

用尼種牽牛, 亦會買多個種班葉薄荷

?t=1249884858
gtrnismo 發表於 2009-8-10 14:15

唔駛蹝錢買, 星期六黎我屋企攞個去用啦, 我近排唔用住.
回復

gtrnismo 發表於 2009-8-16 11:47:06 |顯示全部樓層
唔駛蹝錢買, 星期六黎我屋企攞個去用啦, 我近排唔用住.
貓貓 發表於 2009-8-11 21:17

已經買左喇

都幾ok
回復

gtrnismo 發表於 2009-8-23 11:14:24 |顯示全部樓層
紅紫蘇原來唔夠陽光 (只得每天一個鐘左右日照的話), 會全部變成綠色
下圖為已搬遷, 但依然不夠陽光

之後分別分盆以每天2小時日照, 每天4小時, 同每天全日照(我家應該有9小時)

"全日照" 的葉密好多, 依然有D綠色但明顯地係紅紫蘇

4小時的有D紅但都唔夠一半

2小時丁禁多紅

回復

kingtze1 發表於 2009-8-26 17:46:31 |顯示全部樓層
想請問唐蔥的種子在那裡買到?及應什麽季節落種子才對?
回復

gtrnismo 發表於 2009-8-27 22:08:03 |顯示全部樓層
想請問唐蔥的種子在那裡買到?及應什麽季節落種子才對?
kingtze1 發表於 2009-8-26 17:46

我知道元朗有, 旺角肯定有。

為什麼選擇用種子開始呢? 我的chives是種子起的, 因為city super的比買種子更貴, 而街市無
但唐蔥其實留頭就可以入泥種, 你需要很多嗎?

唐蔥以我所知是春播的

可參考以下連結:
http://www.heirloom-organics.com/or/organicscallionseed.html
回復

gtrnismo 發表於 2009-10-1 11:29:36 |顯示全部樓層
好耐無update, 打完個風真係可憐

rosemary本來唔食風, 但比隔離木瓜Gill起左....

本來向上既....

回復

gtrnismo 發表於 2009-10-1 11:37:25 |顯示全部樓層
女朋友媽媽係印尼囉左D九層塔翻香港
食完剩翻D"匡", 我試試插枝, 4條死剩1條

圖中最上既就係九層塔bb

而家大個仔喇, 因為我之前一路都無九層塔, 而我一向喜歡用食完D野尼試下種 (小弟孤寒)
呢排插枝再插支, 而家有8 paul 喇

圖中係一變4, 而圖最上果paul就係上圖果支插支

當天年少時, 今朝為人母....感同身受

同場加映: 次次打完風都有呢種孤, 最大有電飯煲禁大
回復

gtrnismo 發表於 2009-11-25 14:29:49 |顯示全部樓層
唉, 玫瑰死左好傷心, 因為媽媽鐘意花

只好延續九層塔生命

夏天插支得來的成果:

下面呢個就係母株喇, 上面全部都係佢分出尼

原來thai basil比較其他basil係高好多既 (我家的)

回復

gtrnismo 發表於 2009-11-25 14:35:11 |顯示全部樓層
網友草民兄一個提議, 我又學倒野:

因為我自己種左5種basil, 因為怕亂種所以每年冬天前都忙住插支大量繁殖

以避免一齊開花打亂種。

今年我學懂留一種花開(以數量最少/最難種), 感就唔會亂種喇! 其他就插支/分株

好開心可以再見倒開花既情景

以下係meet花(用來插支)同開花(用來留種子)的purple basil圖片

回復

尋犬 發表於 2009-11-29 15:52:41 |顯示全部樓層
請問這是百里香嗎?為甚麼與你種的很不同?請多多指教
回復

chatte 發表於 2009-12-9 15:46:32 |顯示全部樓層
not  ji ran  it's  孜然  zi ran  .
我盆薄荷剃光頭后 仲可以一直飆d勁粗嘅新芽出來 成災 , 點算?
葱类包括洋葱属、葱属、细香葱属等,属于子叶出土型发芽的单子叶植物, 所以出芽第一片就是子葉.
回復

小閒 發表於 2009-12-12 18:32:07 |顯示全部樓層
樓主,你個post好正,不過我未追哂......
想問下你d種子邊到買add3icon
回復

gtrnismo 發表於 2009-12-14 21:20:24 |顯示全部樓層
樓主,你個post好正,不過我未追哂......
想問下你d種子邊到買
小閒 發表於 2009-12-12 18:32

多謝你小閒

全部都係旺角
種子種會平好多, 10蚊平均唔洗有1種, 而且種子種容易過買盆種
回復

gtrnismo 發表於 2009-12-14 21:22:59 |顯示全部樓層
not  ji ran  it's  孜然  zi ran  .
我盆薄荷剃光頭后 仲可以一直飆d勁粗嘅新芽出來 成災 , 點算?
葱类包 ...
chatte 發表於 2009-12-9 15:46

thanks for teaching me pinyin

薄荷成災? 好簡單, 如果盆種一定無問題, 如果地種我見人hide一個盆, 或者買一個膠圈 (種樹圍邊果D)唔好比D根四圍走就得
回復

gtrnismo 發表於 2009-12-14 21:24:51 |顯示全部樓層
請問這是百里香嗎?為甚麼與你種的很不同?請多多指教
尋犬 發表於 2009-11-29 15:52

請問什麼香味呢?

看圖就是百里香了, 但百里香都有好多種wor

請參考
唐山園藝
http://www.tsherb.com/indexData.php?herb_type=13
回復

小閒 發表於 2009-12-18 23:20:10 |顯示全部樓層
回復 275# gtrnismo

唔該哂, 我都真係去睇真d先。
回復

gtrnismo 發表於 2009-12-29 21:30:46 |顯示全部樓層

秘魯辣椒, 冬天好頹, 等待自seed
回復

gtrnismo 發表於 2009-12-29 21:35:38 |顯示全部樓層
冬天的basil會好樣雖, 所以香草區呢邊應該好多人休息....

為了各新手起見, 一眾樣丙爆既香草一同出動

因為好多新手都未"過過冬", 都係想比大家知道冬天basil有幾樣丙

請看下圖

進入冬天的cinnamon basil會變得woody
回復