GTR香草記錄之-再見花園 (請各方好友收留香草)

作者: gtrnismo 發表于 2009-4-6 19:47:43
100466 679
farfeifar 發表於 2009-7-10 11:04:23 |顯示全部樓層
剪o左佢law!
回復

gtrnismo 發表於 2009-7-10 12:00:25 |顯示全部樓層
我返來啦!!!   依家呢份工真係苦差來.... 快無命了

GTR 有野想請教你~~
上次聚會分享左條CHOCO MINT呢~ 我CUT左頂依家變多一棵啦
但係原本o個棵條莖(黃色箭咀)打橫左...搞到d側芽(?唔知係咪叫側芽? 睇相丫~~)向 ...
阿忻 發表於 2009-7-10 00:03

明晒, 謂我D同學今個星期6尼我家, 如有興趣有時間可尼我講講你聽做1次比你睇

不過我通常會感做:
a) 就感用泥come住佢, come晒, 遲D泥面就會好似落左種子一樣bill好多苗出泥
b) 剪左佢唔要, 留翻根果個位, 遲D就會係一個位出新芽
c) 剪左佢, 留翻根果個位同埋新果條用尼插支, 插支果條如果好超過3,4個位有根的話我會選擇"無母株壓根", 其實米姐係come埋佢突翻D出尼...

因為薄荷我通常種落地, 種落地後亂走莖, 落雨呀晒呀之後會有"黑lone lone"(無植物只有泥)變成地中海
我會用你mark左黃色既走莖尼填翻Dlonelone
成果係一塊綠悠悠既薄荷小草皮
回復

gtrnismo 發表於 2009-7-10 12:02:15 |顯示全部樓層
237# gtrnismo
我古你D薄荷連日落雨後長好多, 莖越近泥越少葉, 甚至黑黑地莖, 而且因為唔夠太陽所以會好dub, 加上落雨長莖會更dub
一切都要等待你post相至知你所謂樣雖係點雖法
********************************* ...
farfeifar 發表於 2009-7-7 18:02

請問咩叫最出果D?
回復

阿忻 發表於 2009-7-11 18:20:05 |顯示全部樓層
明晒, 謂我D同學今個星期6尼我家, 如有興趣有時間可尼我講講你聽做1次比你睇

不過我通常會感做:
a) 就感用泥come住佢, come晒, 遲D泥面就會好似落左種子一樣bill好多苗出泥
b) 剪左佢唔要, 留翻根果個位, 遲D就 ...
gtrnismo 發表於 2009-7-10 12:00

其實o個條唔係走莖來~ 係我分享返來o個條來... 應該可以話係母株吧
回復

GMT+8 發表於 2009-7-11 20:34:13 |顯示全部樓層
睇完gtr呢編香草園真係學唔小野, 多謝你!
另外你照顧到咁多野已經好勤力啦! 唔好成日話自己懶啦add7icon
回復

chung23 發表於 2009-7-11 22:33:59 |顯示全部樓層
好利害!add2icon
回復

SMALLYU0218 發表於 2009-7-17 13:07:08 |顯示全部樓層
嘩~學左好多野~
要消化下先~
回復

gtrnismo 發表於 2009-7-27 22:09:08 |顯示全部樓層
其實o個條唔係走莖來~ 係我分享返來o個條來... 應該可以話係母株吧
阿忻 發表於 2009-7-11 18:20

而家搞成點?

呢派薄荷應該好靚wor生得?

我的spear mint開花了兩個星期, 特燈唔meet走佢地, 得閑影相
回復

草民 發表於 2009-7-27 22:47:16 |顯示全部樓層
GTR 得閒過黎睇下你D百里香同牛至。
http://hkplants.com/thread-7932-28-2.html
回復

farfeifar 發表於 2009-7-28 12:27:57 |顯示全部樓層
248# gtrnismo
我的spear mint仲係幼了了, 好樣衰...
回復

gtrnismo 發表於 2009-8-1 01:41:53 |顯示全部樓層
248# gtrnismo
我的spear mint仲係幼了了, 好樣衰...
farfeifar 發表於 2009-7-28 12:27

加D泥come come佢條莖

或者乾脆剪短D, 再出

感就生得靚靚
回復

貓貓 發表於 2009-8-1 22:47:09 |顯示全部樓層
gtr:

得到你傳授的祕笈,今年的香草竟然一棵都無死!

連續三年都過唔到夏天的百里香而家仍然健在.

好神奇啊!

等我交下功課俾你先.

resize P8010022.JPG

resize P8010024.JPG

resize P8010027.JPG

resize P8010026.JPG

resize P8010028.JPG

草民兄的刺芫荽結了很多籽之後, 又再生出了嫩葉.
resize P8010025.JPG

呢盆齒葉薰衣草好似枯死左, 不過最近又發現有小小新芽標出黎, 應該仲有希望嫁!
resize P8010030.JPG
回復

farfeifar 發表於 2009-8-5 16:36:57 |顯示全部樓層
百里香好靚啊~~
回復

gtrnismo 發表於 2009-8-5 22:26:44 |顯示全部樓層
gtr:

得到你傳授的祕笈,今年的香草竟然一棵都無死!

連續三年都過唔到夏天的百里香而家仍然健在.

好神奇啊!

等我交下功課俾你先.

草民兄的刺芫荽結了很多籽之後, 又再 ...
貓貓 發表於 2009-8-1 22:47

米反我喇

唔死只得1個原因: 適應問題

我既係用種子發, 過第1年夏天時候, 1晒就半香狀態, 第2年, 開始接受高熱天氣, 今年應該係第3年吧。 已經由新移民變成香港人喇, 唔再係地中海小姐脾氣既百里香lu
回復

gtrnismo 發表於 2009-8-10 14:15:35 |顯示全部樓層
80元一個, 報報價先

用尼種牽牛, 亦會買多個種班葉薄荷

回復

gtrnismo 發表於 2009-8-10 14:18:08 |顯示全部樓層
這幾天熱到想死

但對植物來說好像很開係似的

什麼都生得好

肉桂又出芽

回復

gtrnismo 發表於 2009-8-10 14:24:46 |顯示全部樓層
...斷左
鋤頭, NUT
乜都爛晒

隔離有木瓜, 指天椒
營養被瓜分, rosemary 大得好慢, 但好靚

回復

gtrnismo 發表於 2009-8-10 14:31:28 |顯示全部樓層
就尼入秋, 所有薄荷會步入最靚階段

swiss mint, 我特登唔剪後面果D, 睇下原來老左果D可以禁高

同埋試試開花會點

綠薄荷開花, 今年第1次
呢排出街多左少理左D植物

終於開花...

close up, 但抄相....朦

(開盡)

out fo

再 out fo

回復

gtrnismo 發表於 2009-8-10 14:36:56 |顯示全部樓層
菠蘿都開花luu

不過少d, 但靚dd

都抄抄地D相

蘋果落地後, 生得依然超慢, 但就好靚D葉

好高貴, 軟綿綿

回復

gtrnismo 發表於 2009-8-10 14:39:07 |顯示全部樓層
lemon balm 都比我剪左前面既, 睇下今年有無花開先

第1次出現白化現象, 照片表達得不夠好, 希望能夠培植出班葉出來

不過一切都睇造化(mutation...)
回復