GTR香草記錄之-再見花園 (請各方好友收留香草)

作者: gtrnismo 发表于 2009-4-6 19:47:43
100089 678
oneonewe 發表於 2009-5-29 15:48:07 |顯示全部樓層
你浪子左少少咁遮 (成日想走佬咁)
muitau 發表於 2009-5-29 15:41

你話我定係盆百里香呀?
如果 發表於 2009-5-29 17:49:33 |顯示全部樓層
好精彩,謝謝!
gtrnismo 發表於 2009-5-29 22:58:51 |顯示全部樓層
gtr,
你的百里香....我已經葬左係...浩園了
muitau 發表於 2009-5-29 15:43

唔係掛, 有機會再比過你

但草民唔係都比左百里香你咩?
gtrnismo 發表於 2009-5-29 23:09:44 |顯示全部樓層
好精彩,謝謝!
如果 發表於 2009-5-29 17:49

謝謝

有個新人尼左重精彩

佢D野好靚呀

我推左佢兩野, 個post浮面

去睇下喇
gtrnismo 發表於 2009-5-29 23:14:54 |顯示全部樓層
洋甘菊

開幾朵花 (20朵左右), 就遍地BB苗, 上次gathering 有個好nice既女士話買左20蚊, 我覺得真係好貴

上年就係感出左好多苗苗, 之後太熱死得就死, 秋天至出翻

今年試試過唔過倒夏天

媽媽腳下的小寶寶

4圍係

muitau 發表於 2009-5-29 23:41:10 |顯示全部樓層
唔係掛, 有機會再比過你
但草民唔係都比左百里香你咩?
gtrnismo 發表於 2009-5-29 22:58

係呀,好彩草民啲無事,可能有根啦...
我會種好佢既(希望啦) !
gtrnismo 發表於 2009-5-30 00:26:01 |顯示全部樓層
係呀,好彩草民啲無事,可能有根啦...
我會種好佢既(希望啦) !
muitau 發表於 2009-5-29 23:41

草兄果D健康過乜, 要死好難

最有機係佢果D, 水都可能係山水
muitau 發表於 2009-6-2 14:00:56 |顯示全部樓層
草兄果D健康過乜, 要死好難

最有機係佢果D, 水都可能係山水
gtrnismo 發表於 2009-5-30 00:26

唔...佢盆牛至ham ham地,啲葉好似薯片咁脆,仲啡啡黑黑....
可能佢地住開既地方太有靈氣,唔慣落入凡間
gtrnismo 發表於 2009-6-3 11:57:20 |顯示全部樓層
唔...佢盆牛至ham ham地,啲葉好似薯片咁脆,仲啡啡黑黑....
可能佢地住開既地方太有靈氣,唔慣落入凡間
muitau 發表於 2009-6-2 14:00

咩叫ham ham 地? 牛至唔怕乾但算怕濕
雖然範圍大

如果死死地試試修修佢? 莖有變紅嗎?
JicJicmom 發表於 2009-6-3 12:10:39 |顯示全部樓層
莖有變紅嗎? ------> 請教一下 :
變紅會點 ? 會好快火腿麼 ?
我知種菜如果菜身變紅 / 紫 = 唔夠肥 ~~ 香草關唔關事呢 ?
farfeifar 發表於 2009-6-3 14:13:37 |顯示全部樓層
咩叫ham ham 地? 牛至唔怕乾但算怕濕
雖然範圍大

如果死死地試試修修佢? 莖有變紅嗎?
gtrnismo 發表於 2009-6-3 11:57

ham hem地=屎屎地=死死地
gtrnismo 發表於 2009-6-3 14:22:17 |顯示全部樓層
莖有變紅嗎? ------> 請教一下 :
變紅會點 ? 會好快火腿麼 ?
我知種菜如果菜身變紅 / 紫 = 唔夠肥 ~~ 香草關唔關事呢 ?
JicJicmom 發表於 2009-6-3 12:10

唔好講請教喇....

oregano: 是會變紅的, 變紅會...葉少, 硬, 橫向發展, 生長速度減慢等
薄荷會紫, 不過不是每一種都一樣

其他未試過

我鐘意做實驗, 因為D人話香草要疏水, 要幾疏呢? 我就用過唔同既泥去試:
例如純花泥(深黑色培植土), 純peat moss, 純石, 純沙, 純堆肥, 純塘泥, 純科學泥, 純黃花泥, 水種等
又試溝不同比例看看點先會死, 又想知例如純堆肥/純塘泥係會死但要死死幾耐, 死狀等

實驗結果有好多, 但無預計的例如有:
- 純黃花泥會令oregano的莖變得啡紅, 生長超慢但不會死
- 太不夠營養的土壤會令紫basil/紫紫蘇變綠
- 洋甘菊可用純沙植苗, 大左容易熱死
- 百里香如適應香港生活後8天灌水盆底積水都唔死
- 細香蔥最受肥影響
- dill, 洋甘菊, 紫蘇, basil, 的種子潛伏期可達半年, 半年持續無水高溫不死, 其他例如parsley失敗
JicJicmom 發表於 2009-6-3 15:10:05 |顯示全部樓層
又想知例如純堆肥/純塘泥係會死但要死死幾耐, 死狀等 -------> XDDDDDDDDD 其實種野想有收成之外, 最好玩不外乎係咁樣做實驗 ~~~~
百里香如適應香港生活後8天灌水盆底積水都唔死---> 同意 ~ 如果可以用種子培到苗, 可以好襟玩的 ~~~ XD
gtrnismo 發表於 2009-6-3 16:07:19 |顯示全部樓層
又想知例如純堆肥/純塘泥係會死但要死死幾耐, 死狀等 -------> XDDDDDDDDD 其實種野想有收成之外, 最好玩不外乎係咁樣做實驗 ~~~~
百里香如適應香港生活後8天灌水盆底積水都唔死---> 同意 ~ 如果可以用種子培到苗,  ...
JicJicmom 發表於 2009-6-3 15:10

禁多實驗有1個總結, 就係

越理;越死

都係果句

照顧小朋友一樣
唔理會死, 理太多, 慢慢"種壞"死
Jennie 發表於 2009-6-3 16:09:07 |顯示全部樓層
我都成日比人話理佢哋太多,佢哋成日死比我睇!
JicJicmom 發表於 2009-6-3 16:36:15 |顯示全部樓層
我都成日比人話理佢哋太多,佢哋成日死比我睇!
Jennie 發表於 2009-6-3 16:09

比佢地天生天養喇  ~~ 植物有自我調節0既特性 , 唔使下下及實佢 , 耐唔中睇一兩眼 , 有虫就捉 , DUR 哂葉就比D水佢 .........
我而家係咁 , 多好多時間出黎上網~~~ XD
gtrnismo 發表於 2009-6-3 22:36:23 |顯示全部樓層
比佢地天生天養喇  ~~ 植物有自我調節0既特性 , 唔使下下及實佢 , 耐唔中睇一兩眼 , 有虫就捉 , DUR 哂葉就比D水佢 .........
我而家係咁 , 多好多時間出黎上網~~~ XD ...
JicJicmom 發表於 2009-6-3 16:36

其實香草好適合比香港人種, 香港人10個有9個都忙到顛, 唔忙就玩到顛
無時停最好就種下D唔洗多理既植物

落大雨喇, 各位種室外的朋友記住囉走花盆底喇
小寶 發表於 2009-6-3 22:48:23 |顯示全部樓層
其實香草好適合比香港人種, 香港人10個有9個都忙到顛, 唔忙就玩到顛
無時停最好就種下D唔洗多理既植物

落大雨喇, 各位種室外的朋友記住囉走花盆底喇 ...
gtrnismo 發表於 2009-6-3 10:36 PM

對, 明天拎走花盆底
gtrnismo 發表於 2009-6-16 14:23:06 |顯示全部樓層
更新一下後院先

呢排一路落大雨, 又就尼考試。 無影相

鼠尾草生得唔好, 香港太濕, 莖都黑了

gtrnismo 發表於 2009-6-16 14:24:55 |顯示全部樓層
採了些辣椒給朋友

多謝滑dude dude同草兄的辣椒

生得1好靚, 指天椒已經是第2年了