訂購育苗盒

作者: 肥倫 發表于 2009-3-18 13:13:56
7202 58
小詹 發表於 2009-3-23 14:36:47 |顯示全部樓層
其實由大陸寄過香港澳門都會貴d,如果你有大陸ge地址叫佢寄去的話會平好多,我都係大陸拱北訂左個位專門來收野,但我係澳門人,可能幫唔到你
回復

肥倫 發表於 2009-3-23 16:21:25 |顯示全部樓層
21# 小詹
我都有稔過,但是我計過上大陸攞貨,一來一回車費+時間都差不多喇!況且我又不是常常訂貨的,貴一點也無所謂
回復

肥倫 發表於 2009-3-23 16:24:36 |顯示全部樓層
今天我已付了錢,大約1 星期便到港了
回復

小詹 發表於 2009-3-24 14:23:54 |顯示全部樓層
哦~可能你香港麻煩d la~我直接行上去就係,好方便
回復

vicky 發表於 2009-3-24 21:04:33 |顯示全部樓層
其實由大陸寄過香港澳門都會貴d,如果你有大陸ge地址叫佢寄去的話會平好多,我都係大陸拱北訂左個位專門來收野,但我係澳門人,可能幫唔到你
小詹 發表於 2009-3-23 14:36

点订位呀?要几钱呀
回復

vicky 發表於 2009-3-24 21:06:28 |顯示全部樓層
我以前都买左4套,但你的价钱贵成倍WOO~~~~
回復

Juna 發表於 2009-3-24 22:22:32 |顯示全部樓層
我以前都买左4套,但你的价钱贵成倍WOO~~~~
vicky 發表於 2009-3-24 21:06

又係網上訂購?
回復

vicky 發表於 2009-3-24 22:39:35 |顯示全部樓層
是呀,同一样野来的,在江苏订的,便宜一半,运费都是
回復

肥倫 發表於 2009-3-25 12:50:37 |顯示全部樓層
27# Juna [/b我現在訂購12套,郵費已收我45元人幣,另加貨價每個3.8人民幣
45/12+3.8=7.6人民幣,結算為港幣$8.3再加上匯款手續費$40,($40/12=$3.3)已經是港幣$11.6,你話買$10,貴唔貴?我不是想賺錢,只是和其他他人分担.我不知道你訂購4個總共要幾多錢,因為我問過訂購少量都要收我郵費45元
回復

vicky 發表於 2009-3-25 12:56:18 |顯示全部樓層
我无讲过话你要赚钱,我只是讲我之前买的价钱,只是一个参考
回復

crabcrab 發表於 2009-3-25 13:48:26 |顯示全部樓層
27# Juna [/b我現在訂購12套,郵費已收我45元人幣,另加貨價每個3.8人民幣
45/12+3.8=7.6人民幣,結算為港幣$8.3再加上匯款手續費$40,($40/12=$3.3)已經是港幣$11.6,你話買$10,貴唔貴?我不是想賺錢,只是和其他他人分担 ...
肥倫 發表於 2009-3-25 12:50

我諗佢唔係想話你牟利o既.....
不過你的成本確實貴左 d....

http://item.taobao.com/auction/i ... 76419c1116d51.jhtml
你有冇問下上面果個有冇呢? 佢賣 2.80 而且係廣東, 網頁顯示(库存87件)

我一般係深圳/廣州買野, 運費大概廿蚊度....
用支付寶付款(用VISA)不用匯款手續費, 只計 VISA 當天的匯率:

1. Effective: Mar 25, 2009

2. 1 HKD = 0.88 CNY / 1 CNY = 1.14 HKD

3. Chinese Renminbi to Hong Kong Dollars
  4.                                                        
  5. 1         =         1.14                
複製代碼
中銀香港現鈔匯率:
  1. 資料更新於香港時間: 2009/03/25 13:28:26

2. 1 = 1.1405109489051094890510948905109
複製代碼
同現鈔匯率差不多...

假如以上面廣東賣家要 $25 運費=
33.6+25 *1.14 = 66.804
66.804/12=5.567
成本可以低 D , 只供參考... 唔好介意 ^^
回復

crabcrab 發表於 2009-3-25 14:00:24 |顯示全部樓層
31# crabcrab

剛好在昨晚都有一個香港買家, 同佢買左 12 個, 應該有貨吧....
回復

hk88688 發表於 2009-3-25 16:13:48 |顯示全部樓層
嗰個買家就係我 我之前俾咗條LINK樓主嫁, 不過佢話睇唔到add3icon
我幫趁咗呢間店差不多10次喇, 都幾可靠, 我連埋其他貨一齊發, 店主仲無收我運費添add14icon
回復

肥倫 發表於 2009-3-25 16:16:36 |顯示全部樓層
其實我會把同一種產品在淘寶網中全部搜索出來,然後全部查詢清楚關於郵費及數量,但他們很多都不願意把貨品寄到香港,常常把郵費提高,甚至完全不會有答覆,我只好選擇一些肯回覆及郵費合理些
回復

crabcrab 發表於 2009-3-25 16:30:23 |顯示全部樓層
嗰個買家就係我 我之前俾咗條LINK樓主嫁, 不過佢話睇唔到add3icon
我幫趁咗呢間店差不多10次喇, 都幾可靠, 我連埋其他貨一齊發, 店主仲無收我運費添add14icon ...
hk88688 發表於 2009-3-25 16:13

嘩~ 無收運費咁正~~~
咁圍返起咪 HK$3.2 一個, 勁抵喎!!!
hk88688 兄可唔可以幫我搭單買幾個育苗盒呢?

Thanks!
回復

crabcrab 發表於 2009-3-25 16:49:45 |顯示全部樓層

hk88688 兄, 可唔可以問下賣家寄出未?
如未想搭單買幾個育苗盒,同一棵空氣鳳梨.
http://item.taobao.com/auction/i ... 6a980785bffbdbb.htm

Thanks ^^
回復

athernas 發表於 2009-3-25 17:18:22 |顯示全部樓層

33# hk88688

E, 等我又買先. 你買超過$300呀?
回復

hipo 發表於 2009-3-25 17:25:41 |顯示全部樓層
I want to buy 2 育苗盒.  
how much for each ?
please pm me for payment details.
Thanks
回復

hk88688 發表於 2009-3-25 20:07:16 |顯示全部樓層
33# hk88688

E, 等我又買先. 你買超過$300呀?
athernas 發表於 2009-3-25 17:18

丸子, 我唔記得呀, 今次幾張單加埋好似差唔多.
回復

亞實 發表於 2009-3-25 20:58:20 |顯示全部樓層
hk88688

如果可以搭單, 我可唔可以買幾個?
回復