訂購育苗盒

作者: 肥倫 發表于 2009-3-18 13:13:56
7195 58
我會在國內訂購這種育苗盒到香港,但因為運費頗貴,如果大量訂購可以分担運費,每套有三件(包括透明上蓋,育苗盆,底盆)每套$10,如有興趣可以PM 資料給我,
breadtree 發表於 2009-3-18 14:42:04 |顯示全部樓層
1# 肥倫

我有興趣, 我要兩個.
回復

breadtree 發表於 2009-3-18 14:42:26 |顯示全部樓層
1# 肥倫

尺寸幾大 ??
回復

肥倫 發表於 2009-3-18 14:57:27 |顯示全部樓層
3# breadtree
長X寬X 高:192mmx145mmx110mm
透明蓋高度:50mm
孔深:55mm
回復

肥倫 發表於 2009-3-18 15:03:21 |顯示全部樓層
2# breadtree
俾三日時間我集合數量一次過訂購好嗎!因為會在國內郵寄到港,大約一星期,到貨後我會通知你如何交收,會不會介意時間會長一點
回復

breadtree 發表於 2009-3-18 15:32:05 |顯示全部樓層
2# breadtree
俾三日時間我集合數量一次過訂購好嗎!因為會在國內郵寄到港,大約一星期,到貨後我會通知你如何交收,會不會介意時間會長一點
肥倫 發表於 2009-3-18 15:03

我ok喎...到你時通知我丫
回復

卓男媽 發表於 2009-3-18 16:06:00 |顯示全部樓層
點解唔問下仲有冇得賣呀 ? http://hkplants.com/viewthread.p ... 2%E8%8B%97%E7%9B%A4
有咪唔駛特登去國內訂囉
回復

pauline 發表於 2009-3-18 16:15:33 |顯示全部樓層
桌男媽, 是一樣嗎?
回復

卓男媽 發表於 2009-3-18 16:19:52 |顯示全部樓層
桌男媽, 是一樣嗎?
pauline 發表於 18-3-2009 16:15

我都係睇返 d 舊帖咋, 好似差唔多, 你睇下第一個 post 張相 : http://hkplants.com/viewthread.p ... 2%E8%8B%97%E7%9B%A4
回復

hk88688 發表於 2009-3-18 16:24:48 |顯示全部樓層
我都有訂開呢款育苗盤, 你揀返廣東省地區訂, 運費會平好多嫁, 首重都係20元以內, 續重4,5元/KG, 30-40個應該唔夠1KG
回復

肥倫 發表於 2009-3-18 17:07:03 |顯示全部樓層
我在陶寶有查過廣東省,但無貨,要由上海訂貨,我問過1kg 只有12套(因為還有包裝),但1kg 運費要人民幣$45,我計過都是$10 港幣左右,如果有廣東省資料請通知我好嗎,
回復

hellokitty_971 發表於 2009-3-18 17:46:58 |顯示全部樓層
我在陶寶有查過廣東省,但無貨,要由上海訂貨,我問過1kg 只有12套(因為還有包裝),但1kg 運費要人民幣$45,我計過都是$10 港幣左右,如果有廣東省資料請通知我好嗎, ...
肥倫 發表於 2009-3-18 17:07

係街市買半打蛋咪有個灰色盒既,有無試過用載雞蛋個盒來做育苗盆?
回復

hk88688 發表於 2009-3-18 17:51:48 |顯示全部樓層
我在陶寶有查過廣東省,但無貨,要由上海訂貨,我問過1kg 只有12套(因為還有包裝),但1kg 運費要人民幣$45,我計過都是$10 港幣左右,如果有廣東省資料請通知我好嗎, ...
肥倫 發表於 2009-3-18 17:07

我PM俾你喇
回復

hk88688 發表於 2009-3-18 17:57:37 |顯示全部樓層
係街市買半打蛋咪有個灰色盒既,有無試過用載雞蛋個盒來做育苗盆?
hellokitty_971 發表於 2009-3-18 17:46

用蛋盒做育苗盤種子發咗芽之後, 要快啲移苗先得, 好似有花友試過生晒啲根入個蛋盒度, 好難分返開, 同好易整S棵苗
仲有蛋盒太濕會散, 所以我覺得用育苗盤方便啲
回復

cotychan 發表於 2009-3-18 20:46:31 |顯示全部樓層
用蛋盒做育苗盤種子發咗芽之後, 要快啲移苗先得, 好似有花友試過生晒啲根入個蛋盒度, 好難分返開, 同好易整S棵苗
仲有蛋盒太濕會散, 所以我覺得用育苗盤方便啲 ...
hk88688 發表於 2009-3-18 17:57

喺超市買嗰啲雞蛋盒未得囉,係透明膠,我有幾個,你要唔要?
回復

肥倫 發表於 2009-3-19 11:35:22 |顯示全部樓層
15# cotychan

多謝你的好意,但我想用育苗盤會好一點,謝謝
回復

breadtree 發表於 2009-3-19 16:46:42 |顯示全部樓層
SORRY呀...... 我係呢到買左喇

http://www.hkplants.com/viewthre ... page%3D1&page=1

不如你都吾好訂啦, 會郵寄到你屋企
回復

hellokitty_971 發表於 2009-3-20 22:52:58 |顯示全部樓層
仲有蛋盒太濕會散, 所以我覺得用育苗盤方便啲 ...
hk88688 發表於 2009-3-18 17:57

好彩你提下我,我念住遲D試下
回復

crabcrab 發表於 2009-3-21 00:59:23 |顯示全部樓層

http://item.taobao.com/auction/i ... 5d1006889feb9.jhtml

呢個仲好玩喎, 可以抽中間果格係透明

這款特別之處是,中間的育苗格是透明的
可以隨時觀察到小苗根系的發育
回復

肥倫 發表於 2009-3-21 23:10:53 |顯示全部樓層
19# crabcrab

我有問過這種產品,但佢無回覆我
回復

123下一頁