香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(甜食)西式 椰香芒果卷

椰香芒果卷

作者: fianfumy 發表于 2009-3-12 23:54:15
4521 23
昨晚整一條芒果卷  , 不用5分鐘 , katrina一口氣食淨 1件 , 我仲要問她我先有得食 ....激死我 .
今晚再接再勵 , 再整多2條 , 今晚絕對夠食 , 唔怕唔夠分 . 

雖然整得都唔太靚 , 但囡囡 食得好開心 , 我已經好滿足了

0312 椰絲香芒卷 S.jpg

個 "皮 "好易整架 ...
  1.  熱水50g , 糖 6g   ----------- 先將熱水和糖 mix   
  2.  糯米粉 27g , 栗粉 5g  ------ 將粉用篩放入熱糖水 ,拌勻至沒有粉粒 , 放入盆 ( 最好墊上耐熱保鮮紙 ) 蒸 4分鐘
* 保鮮紙要搽油 , 放便脫落  , 蒸好待涼一陣先可以脫保鮮紙 , 才可包入餡料  .
3. 用一隻大碟 , 洒上椰絲 , 將糯米皮放上 , 脫下保鮮紙
4. 放入芒果 , cream 的餡料 , 包好便食得   ( 餡料可自行更改)  

評分

查看全部評分

曇花一現 發表於 2009-3-13 00:10:23 |顯示全部樓層
katrina 就好啦 ... 成日有好野食

我又食返件先 ... 第一
回復

LHS1 發表於 2009-3-13 00:34:34 |顯示全部樓層
為何個皮黃色的?加了什麼?
回復

fianfumy 發表於 2009-3-13 01:59:41 |顯示全部樓層
為何個皮黃色的?加了什麼?
LHS1 發表於 2009-3-13 00:34

芒果油呀 ...加回顏色囉 ...唔會白雪雪咁 .
回復

亞實 發表於 2009-3-13 08:28:17 |顯示全部樓層
屋企有cream, 有齊材料,
買個芒果,今晚整, thank you !!

請問個份量是不是一盤 ?
回復

fianfumy 發表於 2009-3-13 10:02:35 |顯示全部樓層
屋企有cream, 有齊材料,
買個芒果,今晚整, thank you !!

請問個份量是不是一盤 ?
sifenamok 發表於 2009-3-13 08:28

是一條至真 , 只是我用焗盤蒸 , 用碟都可以 , 但唔好 "漏" 出來便可 .
回復

BanbieChan 發表於 2009-3-13 10:09:07 |顯示全部樓層
仲有冇呀~
回復

fianfumy 發表於 2009-3-13 12:38:20 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(57).gif仲有冇呀~
BanbieChan 發表於 2009-3-13 10:09

再整比你食啦 .....
回復

貓后 發表於 2009-3-13 12:49:53 |顯示全部樓層
我又要食
回復

fianfumy 發表於 2009-3-13 16:27:59 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(66).gif我又要食
貓后 發表於 2009-3-13 12:49

得啦 ... 阿靜都有呀
回復

carlo 發表於 2009-3-16 02:36:36 |顯示全部樓層
個皮我用二得惠既冰皮粉咋 , 下次試試妳呢個先 , thx !
回復

kobyip 發表於 2009-3-24 09:37:00 |顯示全部樓層
無落顏料 (因為鐘意白雪雪)
無落cream (因為怕肥.......但偏偏鐘意食dessert)

食落味道同芒果糯米糍無乜分別, 但就係超鐘意add6icon
回復

BanbieChan 發表於 2009-3-24 09:41:31 |顯示全部樓層

好叻呀~

下次我又試下整先
回復

kobyip 發表於 2009-3-24 09:42:30 |顯示全部樓層
之前唔信邪, 用左人地做芒果河粉食譜黎做個皮, 變左 "芒果腸粉"add7icon
哈哈, 個皮做到好薄架啦, 因為佢太過 "滑lu lu", 包唔實個芒果, 我只係夾硬卷住D芒果黎影左張相咋add1icon
回復

kobyip 發表於 2009-3-24 09:43:45 |顯示全部樓層

http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(41).gif好叻呀~

下次我又試下整先http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(11).gif
BanbieChan 發表於 2009-3-24 09:41

真係超easy, 你快d整黎食下啦~add6icon
回復

新仔 發表於 2009-3-24 10:31:18 |顯示全部樓層
KOBYIP 同 FIAN 都整得好靚呀add6icon
回復

kobyip 發表於 2009-3-24 14:34:31 |顯示全部樓層
KOBYIP 同 FIAN 都整得好靚呀add6icon
新仔 發表於 2009-3-24 10:31

多謝, 你都試下啦
Fian每次給大家既食譜都易學架, 多謝fianadd6icon
回復

fianfumy 發表於 2009-3-24 15:41:36 |顯示全部樓層
多謝, 你都試下啦
Fian每次給大家既食譜都易學架, 多謝fianadd6icon
kobyip 發表於 2009-3-24 14:34

Kobyip :
你整得好好呀 , 芒果卷第1次都冇落芒果油 , 白雪雪 , 我覺得影出來的相唔靚 , 而且又被囡囡食哂 , 所以冇post , 第2日再整加點顏色 , 咁就靚好多囉 .

我買了整芒果河粉的材料 "蒟弱" 好耐 ...但我懶 , 未整囉 .

因為簡單易整的食譜 與人分享 , 見到你們整到出來 , 我都開心 , 而且大家又可分享製作的過程 , 因為在不同的過程中 , 可能你的方法比我更好.
回復

kobyip 發表於 2009-3-25 09:44:23 |顯示全部樓層
Kobyip :
你整得好好呀 , 芒果卷第1次都冇落芒果油 , 白雪雪 , 我覺得影出來的相唔靚 , 而且又被囡囡食哂 , 所以冇post , 第2日再整加點顏色 , 咁就靚好多囉 .

我買了整芒果河粉的材料 "蒟弱" 好耐 ...但我懶 , 未 ...
fianfumy 發表於 2009-3-24 15:41

好野
Fian你讚我整得好?? 嘩哈哈.....超開心呀, 講個秘密你知, 我一早當左你係我師傅啦
回復

kobyip 發表於 2009-3-25 09:58:39 |顯示全部樓層
題外話, 借位插一插先

我整果個<芒果河粉>變身成<芒果腸粉>
有花友仔見到就問我<芒果河粉>點整, 想要食譜~
由於無自己原創相片,所以唔好意思開個new post黎同花友仔分享食譜

但見大家咁好學, 咁就係度同大家分享呢個 <芒果河粉食譜>
回復

12下一頁