花草的花草 27/4更新 53頁

作者: 花草之家 發表于 2009-3-6 19:02:46
93957 1051
花草之家 發表於 2009-6-2 18:46:10 |顯示全部樓層
相機壞左,攪到威尼斯狂歡節牽牛花開左花都冇得晒 依家生到好高,唯有用手拉低d花先至影到乍。
09 748.jpg
09 749.jpg
回復

花草之家 發表於 2009-6-2 18:49:37 |顯示全部樓層
鐵線蓮Proteus終於開花喇!add4icon
09 725.jpg

09 726.jpg
回復

花草之家 發表於 2009-6-2 18:57:39 |顯示全部樓層

09 732.jpg

09 735.jpg

09 742.jpg

09 754.jpg
回復

花草之家 發表於 2009-6-2 19:05:48 |顯示全部樓層
好似棵菜,唔知乜野花。
09 733.jpg
唔知乜野花
09 736.jpg

好靚ge海棠
09 740.jpg

may sun分享ge向日葵(玩具熊)
09 731.jpg
回復

花草之家 發表於 2009-6-2 19:11:02 |顯示全部樓層
幾日前ge大雨,將碗蓮d葉打爛晒,依家新出左幾片葉。
09 751.jpg
回復

花草之家 發表於 2009-6-2 19:17:03 |顯示全部樓層
尼排雞蛋花盛開,尼個大嬸隔日黎摘,我今日見佢摘左咁大袋仲未收手,忍唔住就问佢係咪摘黎賣,唔好摘咁多,留返d比人欣賞吓都好播

採花大嬸
09 758.jpg
回復

hk88688 發表於 2009-6-2 19:36:10 |顯示全部樓層
花草, 鐵線蓮Proteus好大朵好靚add6icon
啲小玲都生得好好, 我嗰啲又俾我剪晒嚟插, 依家好多都扮緊菜
"唔知乜野花"好似係蒲公英, 俾我消滅咗好多, 野花你都種? 佢哋會生周圍都係add9icon
回復

vincentma 發表於 2009-6-2 21:02:54 |顯示全部樓層
第一同第二朵係唔同品種喎,邊種係蒲公英呀 Fanny ?第二張相 D 葉咁似太陽菊既?
回復

Agnes 發表於 2009-6-2 21:04:21 |顯示全部樓層
306# 花草之家
見到亞婆摘花花, 我記起你 d 龍眼呀, 小心, 小心.
回復

vincentma 發表於 2009-6-2 21:10:03 |顯示全部樓層

花草,個大嬸可能賣俾人煲五花茶呀!D 雞蛋花係咪種係公眾地方呀?任人拎既?我隔離愉景灣都種左好多,D 花跌到一地都係,都唔會有人拎!
回復

yuwaiman 發表於 2009-6-2 22:08:25 |顯示全部樓層
見到你d小玲同海棠, 就想起我d唔見得人嘅花
回復

Agnes 發表於 2009-6-2 22:13:44 |顯示全部樓層
yuwaiman 發表於 2009-6-2 22:08

花草棵重瓣海棠種得好靚, 咁敏敏你嘅又如何呢?
回復

hk88688 發表於 2009-6-3 01:21:27 |顯示全部樓層
第一同第二朵係唔同品種喎,邊種係蒲公英呀 Fanny ?第二張相 D 葉咁似太陽菊既?
vincentma 發表於 2009-6-2 21:02

Vincent媽, 我講第二朵啊, 太陽菊=非洲菊? 我都有種非洲菊, 啲葉唔係咁樣 不過兩種都係菊科, 菊科植物太多, 有啲仲好似, 好難分add9icon
回復

vincentma 發表於 2009-6-3 08:20:39 |顯示全部樓層
Fanny,太陽菊=非洲菊,Yi,我種既太陽菊 D 葉係好似第二張相,不過菊科真係太多,有時真係唔識分!
回復

格子 發表於 2009-6-3 11:05:52 |顯示全部樓層
花草: 我終於幫小鐵換咗盆啦, 俾你睇下  
回復

花草之家 發表於 2009-6-3 12:53:46 |顯示全部樓層
花草, 鐵線蓮Proteus好大朵好靚add6icon
啲小玲都生得好好, 我嗰啲又俾我剪晒嚟插, 依家好多都扮緊菜
"唔知乜野花"好似係蒲公英, 俾我消滅咗好多, 野花你都種? 佢哋會生周圍都係add9icon ...
hk88688 發表於 2009-6-2 19:36

Fanny,Proteus依家朵花唔算細架喇!不過都有我隻手掌咁大 佢係大花品種,會開20cm以上ge覆瓣大花。
我d小玲都算幾生性。
你咁多小玲,求其搵幾盆唔剪比個機會佢地開花啦
播種個陣唔係野花種子黎架!等佢地長大開花先至知假ge,有3個品種夾埋成二十幾棵野花,等落完雨之後就送走d野花。
回復

花草之家 發表於 2009-6-3 13:11:34 |顯示全部樓層
花草,個大嬸可能賣俾人煲五花茶呀!D 雞蛋花係咪種係公眾地方呀?任人拎既?我隔離愉景灣都種左好多,D 花跌到一地都係,都唔會有人拎!
vincentma 發表於 2009-6-2 21:10

vincentma,雞蛋花係種係屋苑內ge公衆地方,我見過幾個人黎摘,不過就冇尼個大嬸咁狼。
尼d咪就係有教育同冇教育ge分别囉!
回復

花草之家 發表於 2009-6-3 13:16:10 |顯示全部樓層
yuwaiman 發表於 2009-6-2 22:08

敏敏,晒花梗係晒見得吓人個d花啦 我都有好多唔見得人ge花架!
回復

RIO 發表於 2009-6-3 13:17:12 |顯示全部樓層
317# 花草之家
見到D雞蛋花令我諗起D好笑既, 之前我同d fd去有機農場參觀, 路上都有雞蛋花,
其中一個小朋友(5歲)知道係雞蛋花之後就問:"雞蛋花係咪用黎做雞蛋仔架??"
回復

花草之家 發表於 2009-6-3 13:21:28 |顯示全部樓層
花草: 我終於幫小鐵換咗盆啦, 俾你睇下  
格子 發表於 2009-6-3 11:05

你棵小鐵真係親,d葉好健康,格子加油!
回復