返回列表 發新帖

[香草]點種DILL(草民兄,GTR or any 高手請進)

作者: Little_Monster 發表于 2009-2-20 00:09:07
7726 27
EE閒人 發表於 2009-4-4 17:06:01 |顯示全部樓層
gtrnismo
Dill如果不是戶外野生需要支持, 可於"一隻手指高"時插幾支竹, 大大下就有野"唉", 其實我個人建議就是種得密D, 因為營養要求不高, 根亦比例來算不深不invasive, 所以唔會爭營養之余亦可以互相扶持, 好得意架。

我好同意呀!出苗無耐,cut 個膠水樽做個ring黎lup著佢,因太細時可能都用唔到竹仔;dill 細時好易俾風或淋水時撞冧,就好易c鬼左。祝成功!
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-4-4 17:20:01 |顯示全部樓層
cut 個膠水樽做個ring黎lup著佢?請問個 ring 要幾高呢?
回復

EE閒人 發表於 2009-4-4 17:32:21 |顯示全部樓層
3 - 4 吋到拉,大d可轉用竹仔;如果夠壯或有兩三paul一齊種,互相倚靠,乜都唔駛用拉!
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-4-4 18:12:49 |顯示全部樓層
哦~~~ 明白!唔該!
回復

Jennie 發表於 2009-4-4 19:52:09 |顯示全部樓層
D種子都幾大粒,我諗都係茴香!
回復

Little_Monster 發表於 2009-4-5 00:32:52 |顯示全部樓層
gtrnismo
Dill如果不是戶外野生需要支持, 可於"一隻手指高"時插幾支竹, 大大下就有野"唉", 其實我個人建議就是種得密D, 因為營養要求不高, 根亦比例來算不深不invasive, 所以唔會爭營養之余亦可以互相扶持, 好得意架 ...
EE閒人 發表於 2009-4-4 17:06

我o的苗無支持..又真係就死o西...不過我唔係淋水/風吹搞死佢....係佢地like 自己折腰...唔知點解
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-5 11:01:20 |顯示全部樓層
27# Little_Monster

雖然資料不足, 但如果以時間估計, 有可能係前排大雨連續就算你囉翻入屋都好, 無太陽一輪有可能蝸牛食晒你D苗

而佢地係泥底活動較多你跟本睇唔倒, 所以唔知原因

(出苗後如果亞洲種, 可以全日照)
回復

Little_Monster 發表於 2009-4-5 11:58:44 |顯示全部樓層
27# Little_Monster

雖然資料不足, 但如果以時間估計, 有可能係前排大雨連續就算你囉翻入屋都好, 無太陽一輪有可能蝸牛食晒你D苗

而佢地係泥底活動較多你跟本睇唔倒, 所以唔知原因

(出苗後如果亞洲種, 可以全日 ...
gtrnismo 發表於 2009-4-5 11:01

其實一向所有植物都係室內種...應該無蝸牛...不過前排成日rain 真係無咩太陽....不過我已經日日用舊魚缸燈照住成8hr...o的櫻桃蘿蔔都無事nei...
lee 家淨返o的苗我將o的莖埋深o的落o的泥+光照...希望佢唔好dup

其實大概幾多塊真葉佢sin 可以企得穩...我棵lee家出緊第二塊真葉
回復