[香草]點種DILL(草民兄,GTR or any 高手請進)

作者: Little_Monster 發表于 2009-2-20 00:09:07
7719 27

個package 中文寫茴香..字典寫蒔蘿...一樣?

上網睇寫"Dill is one of the easiest herbs to grow and would make a great first herb for someone who has never grown herbs before."...點解我種唔大ge?

我由種子種..每次都好易發芽..不過次次都種唔大, o的苗好thin, 種種下就開風,軟下軟下, 有比水, 放窗邊,有太陽(o的蘆薈ok),請問重有咩要注意?

播種要泥面定深o的好?
fianfumy 發表於 2009-2-20 00:23:47 |顯示全部樓層
咁你要call call 草民兄 或 GTR 喎 !
回復

Little_Monster 發表於 2009-2-20 00:26:51 |顯示全部樓層
草民兄,GTR...兩位大師...你地o係邊...有咩秘笈...請賜教
回復

fianfumy 發表於 2009-2-20 00:34:50 |顯示全部樓層

你在topic 寫 .. 草民兄請進 , 而GTR 近排好少上來園藝網喎 !
剛見到GTR 有ON LINE 喎
回復

Little_Monster 發表於 2009-2-20 00:43:09 |顯示全部樓層
haha...好高調~
回復

軒軒 發表於 2009-2-20 10:55:12 |顯示全部樓層
我個頭像是茴香,現又在分享版要了一些蒔蘿,但現在未開始種,所以未看到分別!
回復

草民 發表於 2009-2-20 12:28:34 |顯示全部樓層
我未種過—要問下 GTR 先得,佢有種過,好高!開花結籽添呀。
茴香 Fennel (大茴香、甜茴香、懷香、香絲菜)多年生草本,可高1~2米。
蒔蘿 Dill      (小茴香、洋茴香、野小茴、刁草)一年生草本,可高0.6~1.5米。
回復

owlcyr 發表於 2009-2-20 12:29:50 |顯示全部樓層
又插下口先,播泥面,約1cm到
一般o黎講,佢鐘意全日照,但怕熱,唔好乾水就得了
回復

Little_Monster 發表於 2009-2-20 14:48:29 |顯示全部樓層

茴香 Fennel (大茴香、甜茴香、懷香、香絲菜)多年生草本,可高1~2米。
蒔蘿 Dill      (小茴香、洋茴香、野小茴、刁草)一年生草本,可高0.6~1.5米。 ...
草民 發表於 2009-2-20 12:28 [/quote]

唔該o西..好清楚^^
好彩係dill..因為我只可種室內

又插下口先,播泥面,約1cm到
一般o黎講,佢鐘意全日照,但怕熱,唔好乾水就得了
owlcyr 發表於 2009-2-20 12:29

播泥面,約1cm到...即係seed放泥面..o的泥離盆1cm?
回復

owlcyr 發表於 2009-2-20 14:58:50 |顯示全部樓層

唔好意思,記/講錯o左,應該係放入泥下0.6cm到(所以我都叫佢做泥面,因為我係播完再洒泥上面)
係啊,收o左o的種子有排用o架,我上年收果o的而家仲食緊
回復

Little_Monster 發表於 2009-2-20 15:37:50 |顯示全部樓層
唔好意思,記/講錯o左,應該係放入泥下0.6cm到(所以我都叫佢做泥面,因為我係播完再洒泥上面)
係啊,收o左o的種子有排用o架,我上年收果o的而家仲食緊
owlcyr 發表於 2009-2-20 14:58

明白la..我布都買o左一大包....只係越種越少..又種唔大..等我再試下sin

食緊?????
回復

owlcyr 發表於 2009-2-20 15:44:34 |顯示全部樓層
我上年收o左o的種子o黎食ma~
可以用o黎焗pizza,bread同埋醃肉
回復

Little_Monster 發表於 2009-2-20 16:07:16 |顯示全部樓層
wa..gum 真係長食長有...搞到我流o西口水
回復

owlcyr 發表於 2009-2-20 17:02:19 |顯示全部樓層
dill 同fennel都唔難種,不過o係香港我都係冬天先比較啱種
回復

Little_Monster 發表於 2009-2-20 17:27:41 |顯示全部樓層
o係我要快o的播種la~
回復

gtrnismo 發表於 2009-2-21 23:29:49 |顯示全部樓層
個package 中文寫茴香..字典寫蒔蘿...一樣?

上網睇寫"Dill is one of the easiest herbs to grow and would make a great first herb for someone who has never grown herbs before."...點解我種唔大ge?

我由種子 ...
Little_Monster 發表於 2009-2-20 00:09

你好, 小弟gtr, 請問點解我都會變高手?
草民兄至係wor

近來有事少上來, sorry。

"Dill is one of the easiest herbs to grow and would make a great first herb for someone who has never grown herbs before"
如果你見到類似既講法, 建議你先看看個link係邊個國家邊個ZONE。 氣候不同會差很遠: 例如香港很多人會種草莓困難, 但我以前住既地方會落雪而且天氣乾燥種草莓極容易, 根本不需要打理。
你種DILL的情況就好像我說草莓一樣, 有些國家(地方)會很容易有些國家(地方)會比較麻煩。

Dill的中文名應該是時蘿/刁草
Fennel才是茴香

Fennel和Dill的樣子很似, 如果你想搞清楚, 建議看botanical name:
Fennel: Foeniculum vulgare
Dill: Anethum graveolens

對, Dill是很可以大株的, 我種的比我還要高, 我應該是5尺9吧我都不肯定, 反正你要遇多D位。
但無論如何Dill是比較容易種的, 發芽率不是非常高, 但發芽後基本是"不用理會"
很多城市人種香草會遇到同一問題, 就是1) 泥太"好", 2) 太陽不夠

1) 泥太好是因為營養過盛不夠透氣, 草民兄經常提醒大家種香草泥必須要溝沙是有道理的, Dill對泥的營養要求不高但反應卻很快﹕ 意思係泥差不會快死但泥好會生得超快
我個人建議是4份3泥4份1沙, 4份3咩泥都得吾好塘泥局死佢就ok。
2) 太陽不夠整株軟林林企唔穩, 而且容易有蝸牛食根。 Dill是全日照, 一天可以超過6小時陽光直射。 出苗後大概夠一隻手指高就狂晒佢, 如果你要種室內是很困難, 如果你居住的地方沒什麼陽光就建議你放棄種。

Dill戶外種比戶內種容易, 不通風或天然雨水不夠容易得病。

Dill如果不是戶外野生需要支持, 可於"一隻手指高"時插幾支竹, 大大下就有野"唉", 其實我個人建議就是種得密D, 因為營養要求不高, 根亦比例來算不深不invasive, 所以唔會爭營養之余亦可以互相扶持, 好得意架。

Dill大左會自己開花結子, 不用人工授粉, 除非手痕 (我自己試過手痕再落種)

如你需要的話我再貼圖 (從種子到下1代我都有記錄)

如有問題歡迎你發問, 希望我1兩次的失敗經驗能夠幫倒你, 我亦能夠從回應中學到新事物。
回復

gtrnismo 發表於 2009-2-21 23:51:39 |顯示全部樓層
1# Little_Monster

ref: council of agriculture, executive yuan
http://www.coa.gov.tw/view.php?catid=3884

Dill草很少病, 唯一見過的是白粉病, 在網上看到有關係而且很合用的文章, 跟大家分享一下:
因為溫室效應近年尤其嚴重, 08年至今半年了, 認真下雨只有4次, 白粉病尤見嚴重。

"白粉病是一種常見的真菌性病害,被害作物葉片或組織初期僅產生小斑點,受害部位逐漸擴大並覆滿白色粉末,影響光合作用,對作物品質影響甚劇。白粉病通常於秋末乾季開始發生,冬季為害最烈,直到隔年春末夏初雨季開始時,發病逐漸減少,可見其發生與雨水有密切關係。   利用本場開發之自走式自動噴水系統於早上8時、中午12時或下午5時噴灑盆栽玫瑰,白粉病罹病率皆顯著低於對照不噴水處理者,但上述三段不同噴水時間對白粉病罹病率則無顯著差異( 表1)。後續試驗一天噴水2次,分別在早上9時及下午2時。每星期噴水一天及連續3天者,白粉病罹病率為78.3%及55.8%,而每星期連續噴水5天及7天者,防治玫瑰白粉病之效果較佳,其罹病率僅分別為10.8%及1.6%,無噴水者為87.2%( 表2)。又每天噴水者其效果明顯較每2天噴水者佳,其罹病率分別為12.6%及60.9%,對照不噴水處理者為94%( 表3)。應用噴水防治田間種植之玫瑰及豌豆白粉病,於完全不使用農藥的條件下,玫瑰噴水處理區白粉病罹病率為1.9%,而對照不噴水區白粉病罹病率達100%;在豌豆方面,噴水處理區與對照區罹病率分別為11.3%及97.1%( 表4)。(表1~表4/)
  國外早先噴水防治作物白粉病之相關報告,皆以人工噴水進行試驗,因此不論每天噴水或幾天噴一次水皆非常費時費工,因而在田間應用上無法達到實用性;不過本研究採用自走式自動噴水系統進行噴水防治作物白粉病試驗,此系統能依設定時間每天定時自動噴水,從溫室到田間試驗,不論平時或例假日皆能輕輕鬆鬆的執行噴水工作。總之,應用自走式自動噴水系統於田間作物白粉病發生季節,每天定時噴水二次,會有極佳的防病效果,且省時省工具實用價值。
  水對白粉病的影響,可歸納出下列幾個因素:1.白粉病分生孢子被水從葉面沖洗下。2.水撞擊菌絲及孢子柄使其自葉表脫落或造成損壞。3.葉面潮濕的環境,阻礙白粉病生長。白粉病在最適環境下從感染到成熟分生孢子產生,即完成一個世代僅約需3天,其中自孢子柄形成至分生孢子成熟約需24小時;另外著陸在葉面的分生孢子,3小時內可完全被水從葉面沖洗下,而後由於分生孢子發芽則產生抗力,漸漸不易被水移除。綜合上述,本試驗噴水防治白粉病之可能原因為,每天定時噴水二次將大部分著陸在葉面上的分生孢子洗落,而降低白粉病發生;其次即使分生孢子在葉片上形成菌落,由於每天的噴水,致使白粉病生長緩慢,且分生孢子未成熟即被水沖洗下,因而不會有二次感染源產生,而達到防治白粉病的效果。
  白粉病為田間經常發生的病害,在連續採收的蔬菜作物,如豌豆及胡瓜等,如能應用自動噴水防治白粉病,即可避免農藥殘留發生;另外家庭種植之盆栽植物,如艾草、百日草、玫瑰及七里香等也很容易發生白粉病,如利用每日自植株頂端澆水,亦能達到防治白粉病的效果。俗話說「水能載舟,亦能覆舟」,同樣「水能促進病害,也能防治病害」。水會促進露菌病等病害發生,而噴水又能防治白粉病。欲應用噴水防治作物白粉病前,應先了解該作物發生之病害種類,如艾草及七里香只會發生白粉病,但像玫瑰及胡瓜則上述二類病害都有可能發生,為避免因噴水而誘發其他病害發生,建議宜在早晨露水蒸發後及傍晚來臨前,於葉表完全乾燥之情形下,進行噴水工作。 "
回復

Little_Monster 發表於 2009-2-22 00:18:50 |顯示全部樓層
你好, 小弟gtr, 請問點解我都會變高手?
草民兄至係wor

近來有事少上來, sorry。

"Dill is one of the easiest herbs to grow and would make a great first herb for someone who has never grown herbs before ...
gtrnismo 發表於 2009-2-21 23:29

多謝高人GE INFORMATIONS -->很詳盡同實用...且你的個子不少..實至名歸LA

我已經播O左種..可惜無溝沙...
雖然室內,不過窗邊都幾晒,可能之前不是放在陽光最強的地方(因為怕晒乾O的苗)...
LEE 家知道要訣...想再試試看...希望掂LA..
回復

fianfumy 發表於 2009-2-22 01:23:57 |顯示全部樓層
多謝高人GE INFORMATIONS -->很詳盡同實用...且你的個子不少..實至名歸LA

我已經播O左種..可惜無溝沙...
雖然室內,不過窗邊都幾晒,可能之前不是放在陽光最強的地方(因為怕晒乾O的苗)...
LEE 家知道 ...
Little_Monster 發表於 2009-2-22 00:18

GTR 之前有幾個 TOPIC 關於香草架 , 不過搵唔番比你睇呀 !
回復

Jennie 發表於 2009-4-1 09:13:07 |顯示全部樓層
高手們,睇完你地D post 搞到我唔知自己種緊 Fennel 定 Dill 添!我有兩棵有真葉出咗!幾時至知係邉種?
回復

12下一頁