香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(甜食)西式 [問題]芝士凍餅

[問題]芝士凍餅

作者: Little_Monster 發表于 2010-2-9 10:29:48
3105 10
我見lee 度好多芝士凍餅 ge post, 想問下用cream cheese 整ge 芝士凍餅係o米做出黎係硬身o個隻cheese cake ar?
想試下整..不過我唔鍾意好似cream o個種cheese cake ar~thanks
亞實 發表於 2010-2-9 12:44:09 |顯示全部樓層
沒有焗過的cheese cake一般都係好似cream o個種
回復

Little_Monster 發表於 2010-2-9 13:42:35 |顯示全部樓層
o甘硬o個種要焗? 有冇食譜ar...?
回復

fianfumy 發表於 2010-2-9 17:49:04 |顯示全部樓層

你所指"硬身" 是否紐約芝士那種呀 ?

芝士cake 有分兩種 .

有的要焗的, 要加麵粉及粟粉...

也有只是 "凍" , 不雖要焗 , 靠魚膠作凝固 ...

至於是否只是用忌廉芝士做芝士cake 也不一定, 但忌廉芝士係最平的材料, 也可選擇用法國佛朗美格.福威斯芝士, 但價錢差3倍以上囉, 又可以用意大利軟芝士Mascarpone Cheese  , 兩種芝士都不是一般超市買到囉...
回復

Little_Monster 發表於 2010-2-9 18:00:07 |顯示全部樓層
平時餅店買得貴o的o個種(似餅,高密度,唔似cream o的), 是紐約芝士那種嗎?紐約芝士是否要焗o的
回復

fianfumy 發表於 2010-2-10 02:04:23 |顯示全部樓層

平時餅店貴d果種 , 咁幾錢為之貴 ? 我見過相同名稱的餅由$20到$ 65一件都有,  你的形容好難幻想 , 影幅想睇下好喎...
紐約芝士係要焗的...
回復

Little_Monster 發表於 2010-2-12 00:13:45 |顯示全部樓層
我問過了....我說的就是紐約芝士^^
回復

fianfumy 發表於 2010-2-12 00:43:51 |顯示全部樓層
我問過了....我說的就是紐約芝士^^
Little_Monster 發表於 2010-2-12 00:13

紐約芝士 及日式芝士蛋糕(伊騰家) 都是用CREAM CHEESE 做出來, 只是要加入麵粉及粟粉, 而且按你的蛋糕種類而落那一種忌廉, 而且是焗的....
回復

Little_Monster 發表於 2010-2-12 00:57:49 |顯示全部樓層
o甘紐約芝士 及日式芝士蛋糕(伊騰家) ge 做法有咩分別ar?
回復

fianfumy 發表於 2010-2-12 02:30:39 |顯示全部樓層
o甘紐約芝士 及日式芝士蛋糕(伊騰家) ge 做法有咩分別ar?
Little_Monster 發表於 2010-2-12 00:57

分別好大....

我提供一條整蛋糕的Link (請按此) 給你, 你可參考一些食譜, 你自行了解材料上分別 , 至於食譜上的蛋糕好唔好味, 得唔得, 我係唔知, 因我從未跟過這個網的食譜製作 ....
回復

Little_Monster 發表於 2010-2-12 23:56:53 |顯示全部樓層
睇下sin...唔該o西^^
回復