香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(甜食)西式 My 1st cake

My 1st cake

作者: Little_Monster 發表于 2010-2-21 16:43:07
2081 13
我第一次整ge cake ---- New York Cheese Cake
之前search o左好多information..sat 終於買o左材料整

o的cheese 好難打(得普通打附器)..唔夠力...出動埋木穫摌
買相差o左少少..不過成功o左..好開心
無磅...份量差唔多就算...想問下邊隻磅好. 我唔係成日整.諗住平平地買個針磅..之前有個小小針磅..唔準ge..請問二記針磅(2kg) $60 o個隻ok ma?

評分

查看全部評分

BanbieChan 發表於 2010-2-21 19:27:40 |顯示全部樓層
都....都幾靚吖,加油呀~
回復

fianfumy 發表於 2010-2-22 00:16:56 |顯示全部樓層

天氣凍, cream cheese 係好難打, 你要隔熱水坐到軟身才打會好好多 , 而且又會均勻d架.....

$60買針磅, 不如加多少少錢買部$110的電子磅啦 , 真係好用好多, 而且針磅係好唔準+ 易壞, 因為整蛋糕有時有d 係幾個g架材料 , 如泡打粉, 他他粉等...
回復

hellokitty_971 發表於 2010-2-22 00:18:49 |顯示全部樓層
好好味咁add7icon
回復

Little_Monster 發表於 2010-2-22 00:40:35 |顯示全部樓層
天氣凍, cream cheese 係好難打, 你要隔熱水坐到軟身才打會好好多 , 而且又會均勻d架.....

$60買針磅, 不 ...
fianfumy 發表於 2010-2-22 00:16

我用電飯煲做mixing bowl....見難打..就用jor電飯煲加熱-->出煙..即刻off o左佢...嚇鬼死...下次識隔熱水坐la
我仲以為電子野易壞o的tim...電子磅用咩電..會唔會好快無電ga?佢有2款$110 ge 電子磅...邊隻好o的nei?
回復

Little_Monster 發表於 2010-2-22 00:42:00 |顯示全部樓層
好好味咁
hellokitty_971 發表於 2010-2-22 00:18

多謝...都ok..我落jor 好多lemon juice...好香lemon味
回復

fianfumy 發表於 2010-2-22 01:28:38 |顯示全部樓層
我用電飯煲做mixing bowl....見難打..就用jor電飯煲加熱-->出煙..即刻off o左佢...嚇鬼死...下次識隔熱水 ...
Little_Monster 發表於 2010-2-22 00:40

應該是用3A電, 我不是用二記買, 所以不是用二記的款 , 我都不太清楚..... 我意思是如果60一個針磅的話, 我會用$110買電子磅囉, 準好多架....
而家有$110的貨就好抵, 我以前買, 最平都要2百蚊架....
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-22 09:26:49 |顯示全部樓層
新手上學, 個toping 可以再豪d, d cream 蓋晒個糕面, 個笑臉可以大個d清楚d. monster 加油啊~~~
回復

Little_Monster 發表於 2010-2-22 14:00:26 |顯示全部樓層
應該是用3A電, 我不是用二記買, 所以不是用二記的款 , 我都不太清楚..... 我意思是如果60一個針磅的話,  ...
fianfumy 發表於 2010-2-22 01:28

$110 電子磅算平..不過有o的forum o個種話易壞(平+唔知咩brand)..都唔知點好..
回復

Little_Monster 發表於 2010-2-22 14:11:31 |顯示全部樓層
新手上學, 個toping 可以再豪d, d cream 蓋晒個糕面, 個笑臉可以大個d清楚d. monster 加油啊~~~ ...
jellyfishy 發表於 2010-2-22 09:26

多謝指教.....下次加多o的 ...
買o左1kg cream cheese..有排practice + 肥死
LEE 個topping 用o左半樽sour cream,仲有半樽..請問除o左new york cheese cake 仲可以點用ar,唔焗o個o的cheese cake 會唔會用到佢?
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-22 14:35:29 |顯示全部樓層
多謝指教.....下次加多o的 ...
買o左1kg cream cheese..有排practice + 肥死
LEE 個topping ...
Little_Monster 發表於 2010-2-22 14:11

試過焗檸檬蛋糕, 用呢個cream放碟底或餅面, 增加檸檬"酸"感~~ 我都係新手, 要等其他高手教教先得~~
回復

Little_Monster 發表於 2010-2-23 01:06:24 |顯示全部樓層
檸檬蛋糕係o米海綿蛋糕o個種?
回復

jellyfishy 發表於 2010-2-23 01:13:25 |顯示全部樓層
檸檬蛋糕係o米海綿蛋糕o個種?
Little_Monster 發表於 2010-2-23 01:06

係呀~
回復

Little_Monster 發表於 2010-2-23 23:57:33 |顯示全部樓層
係呀~
jellyfishy 發表於 2010-2-23 01:13

等我ko o西o的cheese 再try try^^
回復