我的小花 (群朱開花 ^o^)

關閉 [複製鏈接]
作者: hk88688 發表于 2009-2-7 00:04:06
40687 572
pauline 發表於 2009-4-4 11:31:56 |顯示全部樓層
我想問下各位
我有一棵桃花(人家過年買回來, 開完給我), 3棵日本海棠, 特別係日本海棠, 無晒葉, 就算有葉也燒芽, 桃花的芽也生得不好, 點解呢, 上次花友話有地方, 方my一邊, 等冬天來又會生長過, 真的嗎????
回復

Agnes 發表於 2009-4-4 11:38:06 |顯示全部樓層
我想問下各位
我有一棵桃花(人家過年買回來, 開完給我), 3棵日本海棠, 特別係日本海棠, 無晒葉, 就算有葉也燒芽, 桃花的芽也生得不好, 點解呢, 上次花友話有地方, 方my一邊, 等冬天來又會生長過, 真的嗎???? ...
pauline 發表於 2009-4-4 11:31

hi, pauline, 桃花我好放心, 唔好後一定會好,
至於日本海棠, 你給我那棵現已光禿禿, 惟有等吓高人教路啦!
回復

花草之家 發表於 2009-4-4 12:25:18 |顯示全部樓層
係唔係有 lum 都照 cut 來插呢?會否消苞?
Agnes 發表於 2009-4-4 11:31

Agnes,我摘左d花lum先至插架!
回復

hk88688 發表於 2009-4-4 14:11:40 |顯示全部樓層
早晨fanny,格子,monse,靚may sun.第一次見桃花嘅果.佢size有幾大呢?樣子好可愛.
cobie 發表於 2009-4-4 10:49

Cobie, 啲桃仔依家大過5蚊啲 佢哋真係幾可愛.
回復

may.sun 發表於 2009-4-4 14:11:46 |顯示全部樓層
may申, 同街市賣嗰啲一樣嫁咩add3icon
我唔識分嫁, 但係我唔飲酒, 浸第二樣得唔得add3icon
大有大種, 小有小種嘛, 總之就個個都種到無停手add4icon
hk88688 發表於 2009-4-4 01:01

5同,因為你d桃令我聯想起姐
早晨fanny,格子,monse,靚may sun.第一次見桃花嘅果.佢size有幾大呢?樣子好可愛.
cobie 發表於 2009-4-4 10:49

午安..cobie,昨晚餐飯"姣jet" ma??
回復

hk88688 發表於 2009-4-4 17:58:52 |顯示全部樓層
我屋企路口都有  原來係 臭茉莉
格子 發表於 2009-4-4 09:56

格子, 但係我覺得佢啲花花幾香嫁, 不過就太濃喇
回復

hk88688 發表於 2009-4-4 18:02:14 |顯示全部樓層
hk88688, d 桃係食得架, 佢咁細, 你唔好咁手多搣佢住啦!等佢大 d 黃中微泛粉紅就食得啦!都好香架!
Agnes 發表於 2009-4-4 11:29

Agnes, 收到, 咁我唔多手住, 等佢大啲先搞佢
小玲有花花都照插嫁, 不過我會剪咗朵花花佢, 等佢插生咗都留返啲養份生長, 好過留嚟開花嘛
回復

hk88688 發表於 2009-4-4 18:08:12 |顯示全部樓層
Pauline, 啲桃花應該無問題嫁, 我都有三盆日本海棠, 不過仲有葉, 但啱啱種落地嗰盆見有新芽, 盆栽就無長新芽。
順便post埋六道木先, 今日見佢開始開花喇
回復

雲雲 發表於 2009-4-4 18:46:25 |顯示全部樓層
我真係好歡迎你地哩玩o架! 隨時恭候。
六道木個名好日本,花形優美,我愛它。
回復

hk88688 發表於 2009-4-4 19:36:12 |顯示全部樓層
我真係好歡迎你地哩玩o架! 隨時恭候。
六道木個名好日本,花形優美,我愛它。
雲雲 發表於 2009-4-4 18:46

雲雲, 我都好想去你度睇花花呀, 不過屋企3隻怪獸唔肯放人
六道木响湖南寄嚟, 同雲南係咪好近? add3icon
回復

Agnes 發表於 2009-4-4 19:53:17 |顯示全部樓層
花草和hk88688, 你哋點落到手摘走小玲 d lum嘅, 我要向你們學習
回復

hk88688 發表於 2009-4-4 20:38:03 |顯示全部樓層
花草和hk88688, 你哋點落到手摘走小玲 d lum嘅, 我要向你們學習http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(26).gif
Agnes 發表於 2009-4-4 19:53

Agnes, 你諗住插生咗之後, 會開更多靚花俾你睇, 你就會好捨得嫁喇
回復

雲雲 發表於 2009-4-4 21:21:28 |顯示全部樓層
雲雲, 我都好想去你度睇花花呀, 不過屋企3隻怪獸唔肯放人
六道木响湖南寄嚟, 同雲南係咪好近? add3icon
hk88688 發表於 2009-4-4 19:36

你係一個好主人,少見怪獸們一日都"o羅o羅聯",唔寫得。
咁我影多d相比你睇啦!
湖南近我o地廣東,那裡的南嶽恆山好靚o架。
我感覺六道木會有香味,有沒有呢?

Agnes, 你諗住插生咗之後, 會開更多靚花俾你睇, 你就會好捨得嫁喇
hk88688 發表於 2009-4-4 20:38

你要幻想佢係一個上堂玩遊戲機的學生,要沒收遊戲機,先可令學生再專心上課。
回復

hk88688 發表於 2009-4-4 22:41:10 |顯示全部樓層
雲雲, 我怕無人搞得3隻怪獸掂呀, 不過講到底係唔捨得
唯有睇你啲靚相, 當去咗喇.
南嶽恆山? 好似係啲武俠片啲門派咁嘅
六道木啲花花有味嫁, 不過唔知算唔算香味, 好似怪怪哋
回復

pauline 發表於 2009-4-5 10:31:48 |顯示全部樓層
我的日本海棠已是得枝條了, 什麼也沒有. 唯有放在一邊.........
回復

cobie 發表於 2009-4-5 10:51:30 |顯示全部樓層
275# pauline

早晨pauline,我棵日本海棠又係得番樹枝,好難睇.
回復

黃臉婆 發表於 2009-4-5 13:23:39 |顯示全部樓層
可以好大棵, 我見好似棵樹咁大都有, 不過用盆種應該無咁大棵嫁.
黃女士, 你係咪好興趣? 我掘棵俾你
hk88688 發表於 2009-4-3 20:54

多謝妳先!我比較懶,所以都係睇妳po花花好D!
回復

pauline 發表於 2009-4-5 13:25:35 |顯示全部樓層
275# pauline

早晨pauline,我棵日本海棠又係得番樹枝,好難睇.
cobie 發表於 2009-4-5 10:51

真係要做下實驗, 等到年尾會唔會又生返先add4icon
回復

cobie 發表於 2009-4-5 15:24:36 |顯示全部樓層
265# may.sun
很姣痴,but talk多過痴.
回復

hk88688 發表於 2009-4-7 14:16:14 |顯示全部樓層

日本栀子花開咗花, 唔知係咪即係斑葉白嬋add3icon
佢啲花冧好似新芽咁, 好得意, 仲好香添add6icon
啲楓樹都出咗好多新葉, 順便update吓先add14icon
回復