我的小花 (群朱開花 ^o^)

關閉 [複製鏈接]
作者: hk88688 發表于 2009-2-7 00:04:06
40653 572
hk88688 發表於 2009-4-2 20:20:30 |顯示全部樓層
hk88688, 我終於見証到小玲開花了http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(28).gif
Agnes 發表於 2009-4-1 21:20

Agnes, 恭喜你呀, 小玲好靚呀, 你都可以狂插噃
回復

hk88688 發表於 2009-4-2 20:23:22 |顯示全部樓層
233# may.sun
咁一齊種多啲花花, 咪可以以毒攻毒
回復

hk88688 發表於 2009-4-3 19:07:21 |顯示全部樓層
今日見兩棵來桃花結咗好多小桃喇, 不過仲有一棵開梗花.
仲有, 重瓣臭茉莉都開得好燦爛, 但係我覺得佢啲味似好濃嘅香精多啲, 但係又唔可以話臭噃, 唔知點解有個咁嘅名add3icon
回復

yuwaiman 發表於 2009-4-3 19:49:06 |顯示全部樓層
88, d桃仔係跌落嚟定係你meat佢落嚟ge ?
回復

fnv234 發表於 2009-4-3 20:41:12 |顯示全部樓層
重瓣臭茉莉花香但係葉臭
回復

黃臉婆 發表於 2009-4-3 20:49:15 |顯示全部樓層
重瓣臭茉莉成棵有幾大架?
回復

hk88688 發表於 2009-4-3 20:50:15 |顯示全部樓層
88, d桃仔係跌落嚟定係你meat佢落嚟ge ?
yuwaiman 發表於 2009-4-3 19:49

敏敏, 手多meat落嚟睇吓 聽隔離婆婆講好似話可以拎嚟醃add3icon
回復

hk88688 發表於 2009-4-3 20:51:25 |顯示全部樓層
重瓣臭茉莉花香但係葉臭
fnv234 發表於 2009-4-3 20:41

弊...... 無聞啲葉添, 但啲花花真係好大陣香精味
回復

hk88688 發表於 2009-4-3 20:54:30 |顯示全部樓層
重瓣臭茉莉成棵有幾大架?
黃臉婆 發表於 2009-4-3 20:49

可以好大棵, 我見好似棵樹咁大都有, 不過用盆種應該無咁大棵嫁.
黃女士, 你係咪好興趣? 我掘棵俾你
回復

Monse 發表於 2009-4-4 00:34:55 |顯示全部樓層
前幾年我家附近有一大叢野生的“重瓣臭茉莉”,我從來都唔敢行埋去架,因為見到好多好多七彩毛毛蟲(仲大條過一個手指吖)咬食葉片,看到頭皮都發痳吖。
88你果棵有無毛蟲架
回復

may.sun 發表於 2009-4-4 00:40:05 |顯示全部樓層
敏敏, 手多meat落嚟睇吓 聽隔離婆婆講好似話可以拎嚟醃add3icon
hk88688 發表於 2009-4-3 20:50

係呢而家街市有梅賣,用呢浸梅酒好香好飲嫁

233# may.sun
咁一齊種多啲花花, 咪可以以毒攻毒
hk88688 發表於 2009-4-2 20:23

我如似你係大地主就會似你咁...停5到手
回復

hk88688 發表於 2009-4-4 00:56:56 |顯示全部樓層
前幾年我家附近有一大叢野生的“重瓣臭茉莉”,我從來都唔敢行埋去架,因為見到好多好多七彩毛毛蟲(仲大條過一個手指吖)咬食葉片,看到頭皮都發痳吖。
88你果棵有無毛蟲架? ...
Monse 發表於 2009-4-4 00:34

Monse, 我見唔到蟲蟲呀, 七彩毛毛蟲好恐怖
佢哋都係一大叢野生嫁, 春天見佢哋啲小苗一地都係, 成日要清 , 淨返啲大棵由得佢哋自由發展, 其實係..... 懶add7icon
回復

Monse 發表於 2009-4-4 01:01:01 |顯示全部樓層
Monse, 我見唔到蟲蟲呀, 七彩毛毛蟲好恐怖
佢哋都係一大叢野生嫁, 春天見佢哋啲小苗一地都係, 成日要清 , 淨返啲大棵由得佢哋自由發展, 其實係..... 懶add7icon ...
hk88688 發表於 2009-4-4 00:56

可能你有噴農藥所以無蟲掛........如果唔係.......
回復

hk88688 發表於 2009-4-4 01:01:05 |顯示全部樓層
係呢而家街市有梅賣,用呢浸梅酒好香好飲嫁

我如似你係大地主就會似你咁...停5到手
may.sun 發表於 2009-4-4 00:40

may申, 同街市賣嗰啲一樣嫁咩add3icon
我唔識分嫁, 但係我唔飲酒, 浸第二樣得唔得add3icon
大有大種, 小有小種嘛, 總之就個個都種到無停手add4icon
回復

Monse 發表於 2009-4-4 01:04:51 |顯示全部樓層
may申, 同街市賣嗰啲一樣嫁咩add3icon
我唔識分嫁, 但係我唔飲酒, 浸第二樣得唔得add3icon
大有大種, 小有小種嘛, 總之就個個都種到無停手add4icon
hk88688 發表於 2009-4-4 01:01

88種果隻唔係梅而係桃呢架,我諗唔可以釀梅酒掛。
回復

hk88688 發表於 2009-4-4 02:44:40 |顯示全部樓層
Monse, 桃花啲小桃食唔食得嫁? 我有啲想試吓 見個樣好似幾好味, 比較為食add7icon
回復

格子 發表於 2009-4-4 09:56:07 |顯示全部樓層
我屋企路口都有  原來係 臭茉莉
回復

cobie 發表於 2009-4-4 10:49:15 |顯示全部樓層
早晨fanny,格子,monse,靚may sun.第一次見桃花嘅果.佢size有幾大呢?樣子好可愛.
回復

Agnes 發表於 2009-4-4 11:29:05 |顯示全部樓層
Monse, 桃花啲小桃食唔食得嫁? 我有啲想試吓 見個樣好似幾好味, 比較為食add7icon
hk88688 發表於 2009-4-4 02:44

hk88688, d 桃係食得架, 佢咁細, 你唔好咁手多搣佢住啦!等佢大 d 黃中微泛粉紅就食得啦!都好香架!
回復

Agnes 發表於 2009-4-4 11:31:35 |顯示全部樓層
Agnes, 恭喜你呀, 小玲好靚呀, 你都可以狂插噃
hk88688 發表於 2009-4-2 20:20

係唔係有 lum 都照 cut 來插呢?會否消苞?
回復