我的小花 (群朱開花 ^o^)

關閉 [複製鏈接]
作者: hk88688 發表于 2009-2-7 00:04:06
40654 572
hk88688 發表於 2009-3-31 11:24:53 |顯示全部樓層
Fanny, 百合同朱朱,真係靚到無得彈!^.^
vincentma 發表於 2009-3-31 08:22

多謝Vincent媽, 啲百合真係好香, 離遠都聞到
回復

hk88688 發表於 2009-3-31 11:27:58 |顯示全部樓層
88, 唔好無心機,落雨真係好煩悶,我這裡都係,條街泥"板板"。
但係d花花越落雨,越開心,咁趁細雨時,影多d佢地既艷照,post上哩,同我o地分享o下就有心機o架啦! ...
雲雲 發表於 2009-3-31 11:05

雲雲, 我都係趁噚日無落雨, 幫佢哋影吓相咋, 但係天文台話嚟緊兩日都天陰, 又開始down down哋
雲南近排都係落雨?
回復

pauline 發表於 2009-3-31 11:40:32 |顯示全部樓層
鶴頂蘭我也有1棵, 大雨淋c晒d葉, 點解你的咁多, 我只想佢d葉生好d都唔得, 依家得返個頭.add5icon
回復

雲雲 發表於 2009-3-31 15:53:38 |顯示全部樓層
雲雲, 我都係趁噚日無落雨, 幫佢哋影吓相咋, 但係天文台話嚟緊兩日都天陰, 又開始down down哋
雲南近排都係落雨?
hk88688 發表於 2009-3-31 11:27

清明時節雨紛紛,2個地方都差不多,hk大霧嗎?
不過係插枝好時間,剪下d葉同枝條,又可以防止虫虫滋生,又可以開枝散葉。
這裡2天都落雨,不過d植物就開心S了,只不過自己出街踩單車無咁方便,屋企無咁大塵。好事,好事~

唔好悶啦,比d相你睇呀!
山頂影。

睇完開心d沒有?

評分

查看全部評分

回復

hk88688 發表於 2009-3-31 21:32:11 |顯示全部樓層
鶴頂蘭我也有1棵, 大雨淋c晒d葉, 點解你的咁多, 我只想佢d葉生好d都唔得, 依家得返個頭.add5icon
pauline 發表於 2009-3-31 11:40

Pauline, 我都唔識嫁 , 上網話鶴頂蘭原產地响熱帶定亞熱帶林中, 我都由得佢淋雨, 應該唔怕, 不過有遮蔭, 你依家放個位會唔會太曬?
回復

hk88688 發表於 2009-3-31 21:35:51 |顯示全部樓層
不過係插枝好時間,剪下d葉同枝條,又可以防止虫虫滋生,又可以開枝散葉。
這裡2天都落雨,不過d植物就開心S了,只不過自己出街踩單車無咁方便,屋企無咁大塵。好事 ...
雲雲 發表於 2009-3-31 15:53

雲雲, 睇完你啲相, 可止開心噃晒, 簡直心花放add14icon
不過, 再睇返屋企啲花花仲有少少down, 再多啲靚相睇應該無晒事嫁喇add4icon
回復

may.sun 發表於 2009-3-31 22:33:36 |顯示全部樓層
我最多係黃色, 其次係紫色, 暫時見得一棵紅色
我啲色都好亂, 同寫啲色唔同add1icon , 加上佢哋又生得好亂, 就更加亂喇add9icon
hk88688 發表於 2009-3-11 23:38

hi fanny~~5覺意入左黎tim(毒c 人)
重有..你d花,花墟都冇你咁齊(多)

這裡2天都落雨,不過d植物就開心S了,只不過自己出街踩單車無咁方便,屋企無咁大塵。好事 ...

hi~雲雲你近來好嗎?麗江景?好靚,果真人傑地靈 你頭像朵花好靚,乜名呢
回復

hk88688 發表於 2009-4-1 01:38:41 |顯示全部樓層
hi fanny~~5覺意入左黎tim(毒c 人)
重有..你d花,花墟都冇你咁齊(多)

may.sun, 多啲入嚟坐吓吖
我自制能力好低, 所以咪越種越多花花囉
回復

雲雲 發表於 2009-4-1 12:04:34 |顯示全部樓層

226# hk88688

Yes, madam.
好開心呀! 貼相都有分~
回復

雲雲 發表於 2009-4-1 12:21:43 |顯示全部樓層
227# may.sun

麗江的獅子山山上影,可以見到古城全景。希望下次可以影到夜景,會更迷人。
天氣唔好,希望為你地解o下悶啦! 我這裡仍然落著雨。
頭像係茶花理o架, 想毒o下你o地。
回復

Agnes 發表於 2009-4-1 21:16:52 |顯示全部樓層
224# 雲雲
請問樹上開粉紅色花花的是什麼樹?茶花樹?
回復

Agnes 發表於 2009-4-1 21:20:08 |顯示全部樓層
hk88688, 我終於見証到小玲開花了
P1030920 (Small).JPG
回復

may.sun 發表於 2009-4-1 21:58:41 |顯示全部樓層
may.sun, 多啲入嚟坐吓吖
我自制能力好低, 所以咪越種越多花花囉
hk88688 發表於 2009-4-1 01:38

你咁做就益哂我la嘞~~

quote] 227# may.sun

麗江的獅子山山上影,可以見到古城全景。希望下次可以影到夜景,會更迷人。
天氣唔好,希望為你地解o下悶啦! 我這裡仍然落著雨。
頭像係茶花理o架, 想毒o下你o地。 ...
雲雲 發表於 2009-4-1 12:21 [/quote]

古城..果然靚景 ....至於你想毒c我地,即管洗出絕招,未驚過!!!
回復

vincentma 發表於 2009-4-2 08:32:55 |顯示全部樓層
古城真係好靚喎!我囡囡舊年學校交流都去過,佢走馬看花都話好靚,何況你生活係果度,羨慕啊!
回復

格子 發表於 2009-4-2 09:46:32 |顯示全部樓層
雲雲: d滕月靚到
雲南好適宜種月季
回復

雲雲 發表於 2009-4-2 11:59:48 |顯示全部樓層
Agnes, 係粉紅色的攀滕月季,企係佢旁邊,聞到玫瑰的香味,有點暈暈地。 你的小玲可可愛,嬌小玲瓏。
May.sun, 好~ 準備接招。
Vincentma, 有時間,再哩玩呀!
格子,如果網上可以傳香味就好啦~  
回復

yuwaiman 發表於 2009-4-2 12:21:09 |顯示全部樓層
雲雲, 你係我地花草樹木版特派嘅雲南靚景靚花放毒專員嚟架, 你唔放多d毒, 我地唔肯過你架
回復

格子 發表於 2009-4-2 12:30:24 |顯示全部樓層
真係好想去麗江, 以前去雲南只去昆明無去到大理同麗江真失敗
回復

yuwaiman 發表於 2009-4-2 12:53:50 |顯示全部樓層
格子, 唔止你一個, 我當年都想好架, 不過N年前冇團去果度, 我地得2個人所以冇去到
而家可以唔使跟團, 自由行都可以了
回復

hk88688 發表於 2009-4-2 20:18:55 |顯示全部樓層
226# hk88688

Yes, madam.
好開心呀! 貼相都有分~
雲雲 發表於 2009-4-1 12:04

雲雲咁你記得狂貼喇add14icon
回復