好苦惱 ~~ 我的喵喵狗狗....

作者: sugarmimi 發表于 2009-1-10 10:47:51
8324 94
jo_jo 發表於 2009-1-16 16:16:02 |顯示全部樓層
放埋佢自已鐘意嘅玩具入去仲好tim(不過要 sugar 未掂過~冇佢陣味),咁mimi會覺得嗰度喺佢嘅,咁應該對sugar嘅敵意會減少。
回復

sugarmimi 發表於 2009-1-19 10:43:33 |顯示全部樓層
個籠凍冰冰,暫時用d舊衫"展"住個籠俾mimi 瞓...
回復

sugarmimi 發表於 2009-1-19 10:46:01 |顯示全部樓層

最高果兩層係我後加上去, 等佢可以跳上多兩級....
每個層板位都係放上去再鈎住, 喵喵每次跳起時會令到果層升一升起, 所以我用索帶索緊個籠...

mimi好鍾意係呢到望出街同哂太陽...

mimi好鍾意係呢到望出街同哂太陽...
回復

sugarmimi 發表於 2009-1-19 10:49:57 |顯示全部樓層
跟個籠係有張吊床掛係最頂果到架, 不過張床太細, mimi瞓唔到呀, 所以冇安上去...
回復

貝貝 發表於 2009-1-19 12:17:56 |顯示全部樓層
有冇看過~戴更基【貓狗大戰:寵物行為四週集訓 】,可能有點幫助!
回復

claudiatang 發表於 2009-1-19 13:28:27 |顯示全部樓層
整體看起來很好哇﹗mimi可以隨意睡那一層都可以。
貓沙盆有必要放在籠內嗎?若放在外面,牠方便時sugar是否會去打擾?
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-1-19 14:14:59 |顯示全部樓層
有個朋友講過,養多隻寵物嘅時候應該點"入屋"!

為避免陀地貓、陀地狗吃醋,新成員入屋之前,要先準備一個地方比佢 (暫時性),籠或者係圍欄最好!狗狗一番到黎,就要先困住,呢 d 門面工夫係做比陀地睇,等佢覺得自己始終都係大佬、大家姐,地位冇受威脅。你樣樣事仍然要以貓貓為重,等佢對狗狗敵意減少。然後開始放狗狗出黎,次數同時間漸漸增加,希望最終天下太平!

你可能會心痛狗狗,但幾日啫,就過年,你會有多 d 時間係屋企,就係最好機會啦!
回復

sugarmimi 發表於 2009-1-19 14:20:16 |顯示全部樓層
整體看起來很好哇﹗mimi可以隨意睡那一層都可以。
貓沙盆有必要放在籠內嗎?若放在外面,牠方便時sugar是否會去打擾?
claudiatang 發表於 2009-1-19 13:28

我在籠出面都有多一個貓沙盆呀, 隨mimi 歡喜去邊個都得....因為籠入面既野, 全部sugar都掂唔到麻....放多一個俾mimi選擇...hehehe
回復

蘑菇 發表於 2009-1-19 14:28:25 |顯示全部樓層
五臟俱全喎,難得mimi又肯入去玩,睇黎成功咗一半喇! mimi真係好得意呀!! 我好鍾意mimi呀~ jgc20(142).gif
回復

sugarmimi 發表於 2009-1-19 14:28:49 |顯示全部樓層

為避免陀地貓、陀地狗吃醋,新成員入屋之前,要先準備一個地方比佢 (暫時性),籠或者係圍欄最好!狗狗一番到黎,就要先困住,呢 d 門面工夫係做比陀地睇,等佢覺得自 ...
虛宿寶瓶 發表於 2009-1-19 14:14

sugar初黎我地屋企之前有困籠架, 每日只出黎幾個鐘玩下...困左3個月左右啦, 可能我太心急嘞, 唔係次數漸漸增加, 而係一次過放佢出黎...., 不過回想番當時, mimi已經有係我d傢具到尿尿 ><
回復

sugarmimi 發表於 2009-1-19 14:30:09 |顯示全部樓層
有冇看過~戴更基【貓狗大戰:寵物行為四週集訓 】,可能有點幫助!
貝貝 發表於 2009-1-19 12:17

冇睇過呀, 等我留意下先, 謝謝
想問聲...係邊到會搵到呢本書呀 ???
thx
回復

sugarmimi 發表於 2009-1-19 14:32:28 |顯示全部樓層
五臟俱全喎,難得mimi又肯入去玩,睇黎成功咗一半喇! mimi真係好得意呀!! 我好鍾意mimi呀~89586
磨菇 發表於 2009-1-19 14:28

mimi真係好得意架......我地好鍚佢架....呢個星期sugar唔係屋企, 佢夜晚跳上床同我一齊瞓呀, 佢已經好耐冇同我瞓啦...佢真係"醋喵喵"黎架 ><
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-1-19 14:44:47 |顯示全部樓層
mimi 俺左未呢?
回復

sugarmimi 發表於 2009-1-19 15:00:56 |顯示全部樓層
mimi 俺左未呢?
虛宿寶瓶 發表於 2009-1-19 14:44

mimi同sugar都絕左育架嘞, 佢地都係女仔 ^^
回復

貝貝 發表於 2009-1-19 16:58:33 |顯示全部樓層

為避免陀地貓、陀地狗吃醋,新成員入屋之前,要先準備一個地方比佢 (暫時性),籠或者係圍欄最好!狗狗一番到黎,就要先困住,呢 d 門面工夫係做比陀地睇,等佢覺得自 ...

1隻貓+1隻狗我就唔敢肯定,但如果2隻都係狗的話,就唔係講陀地與否了!  狗,有著狼群的性格,1群狗(超過1隻)就只會有1隻係領袖,當然,最終領袖一定要係主人!

1群狗,佢地會自已分出誰的地位比較高!但最忌是主人加了人的思想落去,以為是“公平”就最好,2隻都錫,2隻都有著同等地位,不分彼此!  所以當2隻狗想透過自已的方法(e.g.打架)來分地位時,住住被主人阻止或擾亂(e.g.幫弱小的1方而責備強的1方)。主人這個行為其實只會令狗狗搞不清彼此地位,更加會令狗狗不能和平共處!
回復

貝貝 發表於 2009-1-19 17:06:59 |顯示全部樓層
冇睇過呀, 等我留意下先, 謝謝
想問聲...係邊到會搵到呢本書呀 ???
thx
sugarmimi 發表於 2009-1-19 14:30

作者戴更基是台灣很出名的【動物行為】專家,我諗上網訂會比較方便!  

我上次也訂了1本,但未睇,所以未知貓狗共處、跟2狗共處有什麼分別!

貓和狗我也有養過,但未試過一齊養,幫你唔到,sorry

http://www.google.com.hk/search? ... illa:zh-TW
回復

貝貝 發表於 2009-1-19 17:46:50 |顯示全部樓層

不過,無人在家時,把新狗狗困籠,起碼可確保不會發生流血事件
回復

jo_jo 發表於 2009-1-19 20:33:33 |顯示全部樓層
44# sugarmimi

個籠好得喎!希望mimi住得開心,你又開心add6icon
回復

sugarmimi 發表於 2009-1-19 22:48:18 |顯示全部樓層
不過,無人在家時,把新狗狗困籠,起碼可確保不會發生流血事件
貝貝 發表於 2009-1-19 17:46

係呀, 冇人在家時, 我會用個圍欄分隔佢地, 唔想sugar攪住mimi ^^
回復

sugarmimi 發表於 2009-1-19 22:53:31 |顯示全部樓層
44# sugarmimi

個籠好得喎!希望mimi住得開心,你又開心add6icon
jo_jo 發表於 2009-1-19 20:33

多謝..
回復