好苦惱 ~~ 我的喵喵狗狗....

作者: sugarmimi 發表于 2009-1-10 10:47:51
8333 94
carlo 發表於 2009-1-13 04:44:40 |顯示全部樓層
小雪都係喵喵 ?? 係呀, 有時都有一下好嬲架....不過諗深一層,佢係唔開心先咁姐...mimi一直都好乖架...未有sugar之前, 咁我就會再"乙水"下佢...抱下佢, 俾d小食佢.....希望有一日我會成功啦.....到時一定會同大家 ...
sugarmimi 發表於 2009-1-13 00:28

係呀 !  小雪都係貓貓 ~ 佢脾氣好大 !  我都唔個點解會咁 !   其實我都有幾次想唔要佢架 !  我得 一隻手 , 當時要湊 3 個小朋友 - 最細 2 個都係讀幼稚園 ,  5 隻貓  , 2 隻老狗 - 成 日要睇獸醫 !  又無工人 , 又住得遠 , 日日由新界送佢地出九龍返學 ,  一返到屋企就係 C ! 真係人都癲 !     只好一邊執金 , 一邊 "鵝" 佢 LAW !  佢都係呢 2 年先乖 D 咋 !  
回復

claudiatang 發表於 2009-1-13 09:14:35 |顯示全部樓層
妳真的好厲害呀。
一個人照顧這麼多《口》。兩隻貓一隻狗都搞到我成頭煙。前年有三隻天竺鼠時重慘。希望mimi快些接納sugar,不要再耍性子就好了。因為貓尿的氣味都很霸道。每次都要清洗乾淨挺費時的。
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-1-13 10:00:56 |顯示全部樓層
其實寵物同小朋友冇乜分別架,少點耐性同心機都唔得,所以希望大家養前應三思
回復

claudiatang 發表於 2009-1-13 10:25:49 |顯示全部樓層
其實寵物同小朋友冇乜分別架,少點耐性同心機都唔得,所以希望大家養前應三思
prodorothyhkg 發表於 2009-1-13 10:00

完全同意和支持這念頭。
回復

sugarmimi 發表於 2009-1-13 10:43:09 |顯示全部樓層
係呀 !  小雪都係貓貓 ~ 佢脾氣好大 !  我都唔個點解會咁 !   其實我都有幾次想唔要佢架 !  我得 一隻手 , 當時要湊 3 個小朋友 - 最細 2 個 ...
carlo 發表於 2009-1-13 04:44

好勁呀你...我見到你既原來要照顧咁多個寶貝, 我真係慚愧呀....我只得一喵一狗.....我一定一定會更加努力呀....加油呀
回復

claudiatang 發表於 2009-1-13 12:17:51 |顯示全部樓層
我剛才是否答錯了題?將mimi和小雪兩家版友的家庭成員搞亂了﹗不好意思。
回復

蘑菇 發表於 2009-1-13 13:49:28 |顯示全部樓層
mimi又好得意,sugar又好乖~
我見你個頭像,sugar又肯同mimi玩喎,你同sugar玩果陣,可唔可以同mimi一齊呢?? 唔知得唔得呢??不過我都係新手黎架。
回復

vivi 發表於 2009-1-13 14:02:47 |顯示全部樓層
係呢, 要俾時間佢地o架
我初初得細細一隻貓, 後來帶第2隻返屋企
細細都嬲左我成一個月呀, 我咪多d錫細細囉
而家3隻都唔知幾friend
回復

BANANA 發表於 2009-1-13 14:42:46 |顯示全部樓層
所以我都猶豫緊養唔養多隻poodle 。
我隻野個妹有時會上黎我屋企玩,我抱下個妹佢就係咁吠,又跳起想咬個妹
但係有時佢一隻係屋企又好似好寂寞
回復

sugarmimi 發表於 2009-1-13 16:50:40 |顯示全部樓層
mimi又好得意,sugar又好乖~
我見你個頭像,sugar又肯同mimi玩喎,你同sugar玩果陣,可唔可以同mimi一齊呢?? 唔知得唔得呢??不過我都係新手黎架。
磨菇 發表於 2009-1-13 13:49

多謝你對兩個小朋友既讚賞 HEHE ^^
SUGAR一走埋MIMI到, MIMI就走開架嘞...我抱住MIMI, MIMI都想走開, 佢由細到大都唔鍾意人地抱實佢架 @@
SUGAR有時想同佢一齊玩, MIMI會樹起D毛架 >< 咁先另到我咁頭痛.....其實數落, 佢地相處都快一年嘞....仲有3個月就一年.....不過仲未成功 HAHA...
回復

sugarmimi 發表於 2009-1-13 16:51:25 |顯示全部樓層
我剛才是否答錯了題?將mimi和小雪兩家版友的家庭成員搞亂了﹗不好意思。
claudiatang 發表於 2009-1-13 12:17

HEHE ^^ 唔打緊.....
回復

sugarmimi 發表於 2009-1-13 16:53:08 |顯示全部樓層
係呢, 要俾時間佢地o架
我初初得細細一隻貓, 後來帶第2隻返屋企
細細都嬲左我成一個月呀, 我咪多d錫細細囉
而家3隻都唔知幾friend
vivi 發表於 2009-1-13 14:02

喵喵真係好有個性呀 ^^
回復

claudiatang 發表於 2009-1-13 17:52:12 |顯示全部樓層
我收養DUM DUM時兩隻貓都三歲多,不見牠們特別抗拒。反而有些不知所措,因為小東西一天到晚跑來跑去。不知是什麼怪物﹗呵,
後來長大了就一天到晚想和貓玩,追到牠們沒命的躲。現在好多了,有時柏林小姐都會和DUM DUM互相聞一聞。也敢在客廳行走。以前都躲的高高的。連貓沙盆都要搬出露台。
回復

jo_jo 發表於 2009-1-14 21:23:48 |顯示全部樓層
sugar 同 mimi 而家好啲未?
回復

sugarmimi 發表於 2009-1-15 17:13:50 |顯示全部樓層
sugar 同 mimi 而家好啲未?
jo_jo 發表於 2009-1-14 21:23

我買左個好高既籠俾mimi當係佢間房(開住個門, mimi可以自由出入) 入面有幾層, sugar入唔到去既...因為我想俾mimi適應佢個"天地",所以我將sugar放係我亞媽屋企, 我放工去陪左sugar散步先返自己屋企,....呢兩日, mimi都肯入房叫我起身, 暫時冇尿尿係我床邊 >< , 佢好似好鍾意佢間房, 成日走上去瞓.....我下星期會接亞SU返黎, 希望會有進步啦.....
回復

claudiatang 發表於 2009-1-15 17:22:46 |顯示全部樓層
好嘢,mimi有私家樓住。
替牠的香閨佈置得靚靚,然後貼上來讓大家看看
回復

carlo 發表於 2009-1-15 17:33:43 |顯示全部樓層
我買左個好高既籠俾mimi當係佢間房(開住個門, mimi可以自由出入) 入面有幾層, sugar入唔到去既...因為我想俾mimi適應佢個"天地",所以我將sugar放係我亞媽屋企, 我放工去陪左sugar散步先返自己屋企,....呢兩日, mi ...
sugarmimi 發表於 2009-1-15 17:13

佢地都唔入去既 !
回復

jo_jo 發表於 2009-1-15 20:41:06 |顯示全部樓層
希望mimi有咗佢自已嘅地方之後會接受sugar啦,快啲影張相睇吓"天地"add3icon
回復

sugarmimi 發表於 2009-1-16 09:25:45 |顯示全部樓層
我都打算影張相俾大家睇下mimi既新居, 不過我仲爭少少野未整....呢兩日我會俾大家參觀下mimi既新居架嘞 ^^
mimi第一晚已經係入面瞓過夜嘞.....我每次起身同回家都見佢係入面呀...佢見到我地就會出黎同我地say hi 再入番去 @@
下星期接番sugar回來, 希望mimi會好d啦......多謝大家既意見同關心呀 ^^
回復

claudiatang 發表於 2009-1-16 09:30:21 |顯示全部樓層
皆大歡喜囉﹗mimi有自己的地方,尤其現在這麼冷,若牠的窩夠暖和,牠肯定會很開心﹗
回復