好苦惱 ~~ 我的喵喵狗狗....

作者: sugarmimi 發表于 2009-1-10 10:47:51
8290 94
我4年前養左一隻mimi後, 大半年前加左個新成員===> sugar @@  喵喵可能覺得唔開心, 久唔久就去我D拖鞋, SOFT, 衣櫃旁等地方尿尿 soft都已經掉了一張嘞....><  以前養左mimi咁耐, 佢都未試過架, mimi一直都好乖架, 仲會同我一齊瞓.....有左sugar之後就唔同左lu.....有咩辨法可以另到佢接受到sugar呢.... 佢地都係一齊放養架....我真係唔想困住佢地....不過mimi繼續週圍尿尿, 我怕我要用貓籠困住佢.....
你地d喵喵係咪都係放養架 ?? 如果喵喵住籠我怕佢會更唔開心.... ><

喵喵叫mimi 狗狗叫sugar

喵喵叫mimi   狗狗叫sugar
prodorothyhkg 發表於 2009-1-10 12:44:38 |顯示全部樓層
你隻貓好明顯係呷醋,所以隨處小便來霸地盤,佢小便的地方是否就是狗狗愛到的地方?
回復

avery 發表於 2009-1-10 22:05:31 |顯示全部樓層
mimi 好圓碌碌呀 ~~~~~~
回復

vivi 發表於 2009-1-10 22:11:51 |顯示全部樓層
呷醋呀佢,
我隻細細都會O架
佢竟然因為我一返屋企就煮飯, 冇鍚鍚佢先
細細就係D膠袋度尿尿, 激死我

唔好困籠啦
你鍚返佢, 慢慢冇事O架啦
回復

四少 發表於 2009-1-10 23:14:21 |顯示全部樓層
如果大家一齊長大會好 d ...
試下盡量以 mimi 為先, 如餵食, 定要 mimi 食飽先, 抱撫摸亦都以 mimi 先, 你入屋得一個親近都要以 mimi 為先 ...
梳化/床/房 只比 mimi 上/入, 唔比 sogar 行近 ...
多 d 同 mimi 玩/抱佢 ...
你要幫 mimi 建立大佬地位 ...
不過, 半年時間又短左 d .. 比多 d 耐性 ...
回復

claudiatang 發表於 2009-1-12 09:13:17 |顯示全部樓層
看相片都覺得mimi好悶的樣子,擰歪面不理狗狗﹗你隻狗樣子太漂亮了,所以會呷醋和妒忌﹗多抱抱牠lo。
回復

sugarmimi 發表於 2009-1-12 14:22:32 |顯示全部樓層
你隻貓好明顯係呷醋,所以隨處小便來霸地盤,佢小便的地方是否就是狗狗愛到的地方?
prodorothyhkg 發表於 2009-1-10 12:44

係呀, 佢呷醋呀, 佢尿尿既地方係我想去既地方, eg. soft, 我的櫃旁, 床邊既地下 ><
回復

sugarmimi 發表於 2009-1-12 14:23:58 |顯示全部樓層
mimi 好圓碌碌呀 ~~~~~~
avery 發表於 2009-1-10 22:05

係呀, 佢係肥妹仔黎架...佢常常瞓覺, 少活動..... @@ 而家狗狗大左都肥左好多 @@ 兩個都係肥妹仔
回復

sugarmimi 發表於 2009-1-12 14:27:21 |顯示全部樓層
呷醋呀佢,
我隻細細都會O架
佢竟然因為我一返屋企就煮飯, 冇鍚鍚佢先
細細就係D膠袋度尿尿, 激死我

唔好困籠啦
你鍚返佢, 慢慢冇事O架啦
vivi 發表於 2009-1-10 22:11

thx ar, 希望啦, 我都有錫佢多d, 入屋就抱左mimi先架, 我都希望佢快d冇事啦
我都好唔想困籠架....不過我月黎月多地方,發現佢去左尿尿嘞 @@
回復

sugarmimi 發表於 2009-1-12 14:28:44 |顯示全部樓層
如果大家一齊長大會好 d ...
試下盡量以 mimi 為先, 如餵食, 定要 mimi 食飽先, 抱撫摸亦都以 mimi 先, 你入屋得一個親近都要以 mimi 為先 ...
梳化/床/房 只比 mimi 上/入, 唔比 sogar 行近 ...
多 d 同 mimi 玩/ ...
四少 發表於 2009-1-10 23:14

明白, 我會努力架嘞 thx
我都唔想mimi唔開心....
回復

sugarmimi 發表於 2009-1-12 14:40:28 |顯示全部樓層
看相片都覺得mimi好悶的樣子,擰歪面不理狗狗﹗你隻狗樣子太漂亮了,所以會呷醋和妒忌﹗多抱抱牠lo。
claudiatang 發表於 2009-1-12 09:13

會呀, 我會再錫mimi多d架嘞....我最唔希望既決定就係要將sugar送走 ><
回復

sammyzoe 發表於 2009-1-12 14:52:44 |顯示全部樓層
你試下買個高身d既玩具架比貓貓,
果個架既高度係狗狗上唔到去只有貓貓可以去既,
等貓貓有個自己既地盤仔,
睇下佢會唔會開心番d啦.

因為佢兩個一齊住難免所有物品都擁有兩位小朋友既味,
養得耐d果位好多時都唔鐘意,
覺得樣樣野本來就係我既,
而家要分比人唔制,
有個鼻嗦嗦嗦e樣又有狗味,果樣又有狗味,
當然唔高興啦,
痾篤尿尿蓋左陣狗味霸番d野先.

所以試下比番一個佢既私家地方睇下有無改善啦.
同時洩洩要鬧,乖乖要鍚,
入屋第一個打招呼既對像要係最早入住既小朋友,
派飯獎勵都係一樣,
咁可以減低佢既妒忌心.
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-1-12 15:27:23 |顯示全部樓層
貓貓呷醋往往比狗更厲害,所以要比多D心機同時間比 mimi 呀
回復

sugarmimi 發表於 2009-1-12 17:32:43 |顯示全部樓層
你試下買個高身d既玩具架比貓貓,
果個架既高度係狗狗上唔到去只有貓貓可以去既,
等貓貓有個自己既地盤仔,
睇下佢會唔會開心番d啦.

因為佢兩個一齊住難免所有物品都擁有兩位小朋友既味,
養得耐d果位好多時都唔鐘意,
...
sammyzoe 發表於 2009-1-12 14:52

明白..我會試下買個高身既玩具架比mimi, 希望佢會覺得有番自己既地盤而開心番啦...
知道mimi因為狗狗而唔開心, 都會諗番轉頭係咪錯左, 以為狗狗由BB開始養, mimi會容易接受到.....點知原來都唔係><
回復

sugarmimi 發表於 2009-1-12 17:33:36 |顯示全部樓層
貓貓呷醋往往比狗更厲害,所以要比多D心機同時間比 mimi 呀
prodorothyhkg 發表於 2009-1-12 15:27

嗯...我會架嘞.....多謝大家俾我既意見 ^^ thx ar
回復

carlo 發表於 2009-1-12 17:41:09 |顯示全部樓層
小雪都係咁 !  我都忍左佢幾年 - 唯有多 D 抱佢 , 錫佢 , 後來就乖乖再無周圍大小便啦 !  您都加油 !   其實我都試過好嬲架 !  咁佢如果周圍 WEEWEE , 我就會困佢係廁所罰吓佢 , 慢慢佢就知架啦 !
回復

claudiatang 發表於 2009-1-12 17:55:59 |顯示全部樓層
會呀, 我會再錫mimi多d架嘞....我最唔希望既決定就係要將sugar送走 >
sugarmimi 發表於 2009-1-12 14:40

哦﹗不用這麼消極,送走sugar好慘喎﹗給時間牠們吧﹗好彩我兩隻貓沒有這情況,手心是肉,手背也是肉,放棄邊隻都會心痛的。試下各版友的方法lo。加油。
回復

sugarmimi 發表於 2009-1-13 00:28:47 |顯示全部樓層
小雪都係咁 !  我都忍左佢幾年 - 唯有多 D 抱佢 , 錫佢 , 後來就乖乖再無周圍大小便啦 !  您都加油 !   其實我都試過好嬲架 !  咁佢如果周圍 WEEWEE , 我就會困佢係廁所罰吓佢 , 慢慢佢就知架啦 ! ...
carlo 發表於 2009-1-12 17:41

小雪都係喵喵 ?? 係呀, 有時都有一下好嬲架....不過諗深一層,佢係唔開心先咁姐...mimi一直都好乖架...未有sugar之前, 咁我就會再"乙水"下佢...抱下佢, 俾d小食佢.....希望有一日我會成功啦.....到時一定會同大家報告架....^^ 加油
回復

sugarmimi 發表於 2009-1-13 00:32:19 |顯示全部樓層
哦﹗不用這麼消極,送走sugar好慘喎﹗給時間牠們吧﹗好彩我兩隻貓沒有這情況,手心是肉,手背也是肉,放棄邊隻都會心痛的。試下各版友的方法lo。加油。 ...
claudiatang 發表於 2009-1-12 17:55

放心放心...我應該講清楚一d....我將sugar送去我媽媽家...而家sugar一星期都有二,三日係我媽媽家住...佢好乖架...可以係我媽咪到住, 不過我唔捨得一直將佢放係媽咪到咋....不過如果唔係改唔到mimi既心情, 呢個先會係最後一步 !!
回復

四少 發表於 2009-1-13 01:22:10 |顯示全部樓層
  咁佢如果周圍 WEEWEE , 我就會困佢係廁所罰吓佢 , 慢慢佢就知架啦 ! ...
carlo 發表於 2009-1-12 17:41

要斷正佢先知你為咩罰佢 ... 如果唔係佢會唔開心因為你無啦啦罰佢囉 ...
哎呀... 我隻野呢兩日開始失準 ...
最衰佢係我見唔到先四維 weewee ...
回復

12345下一頁