積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324044 4062
moontsang 發表於 2009-5-19 12:17:52 |顯示全部樓層
1093# JicJicmom

wawa, 好莊觀呀
回復

小寶 發表於 2009-5-19 12:24:44 |顯示全部樓層
有 !!!! 要唔要拎埋飛機仔 ? 用水+珠石裝比你, 再多少少根你至放佢入泥好無 ?
JicJicmom 發表於 2009-5-19 12:11 PM

最好放埋泥俾埋肥至好俾MAYSUN呀, 我怕.....
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-19 12:24:57 |顯示全部樓層
積媽早晨.你嗰天台真係好大自然feel.唔怪得大夫叫你比條路佢行.hahahaha.....
cobie 發表於 2009-5-19 11:40

cobie 早晨呀 ~~~
我要響打風之前 , 收哂d瓜同一d種唔出0既野 , 如果唔係有排煩 . .......
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-19 12:39:59 |顯示全部樓層

得花老師青睞 , 積媽要公開一下個機關至得 !
黑色遮光網就收左響花棚頂 , 平時可以遮蔭 , 又通風 , 睇下薄荷生到叭叭聲就知風水好 ~
P1110196 r (Small).jpg
太陽太毒太熱時, 就會拉落黎 , 睇位縛響欄河0既鐵枝位上.
( 睇下當日我個天台多麼的清秀 (瘦) ~~~~~~~)
女人仔做呢d野, 梗係粗dd架喇 ~~
睇下 paulpaul 呢d專業人士喇 ~~
http://hkplants.com/thread-29565-9-2.html
回復

BanbieChan 發表於 2009-5-19 15:11:35 |顯示全部樓層
自家種青瓜蝦蝦涼拌粉皮
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-19 15:20:06 |顯示全部樓層
積積媽http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cats/cats%20(96).gif自家種青瓜蝦蝦涼拌粉皮
BanbieChan 發表於 2009-5-19 15:11

又到三點三 ~~
回復

ChrisTsui 發表於 2009-5-19 16:52:23 |顯示全部樓層
積媽~
#1140個天台係咪好耐之前o架?好多路行喎~
回復

may.sun 發表於 2009-5-19 17:24:24 |顯示全部樓層
明顯到極係未到中毒地步喇~
回復

farfeifar 發表於 2009-5-19 17:42:51 |顯示全部樓層
我識積媽時的天台hehe~
回復

Monse 發表於 2009-5-19 21:28:22 |顯示全部樓層
嘩!積媽,點解你個天台啲植物密左咁多既.......
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-20 09:14:50 |顯示全部樓層

今早蕃茄仔有收成~~~
P1150856 (Small).JPG
garden pearl
P1150858 (Small).JPG
red cherry
P1150853 (Small).JPG
P1150857 (Small).JPG
蝦夷蔥花
P1150855 (Small).JPG
同場加映 : 真係要落雨喇 ~~ 白色風雨蘭開花喇~~ 各位執好d花花草草未呀 ?
P1150854 (Small).JPG
回復

BanbieChan 發表於 2009-5-20 09:35:48 |顯示全部樓層
red cherry 好大揪呀~
回復

farfeifar 發表於 2009-5-20 09:55:11 |顯示全部樓層
red red cherry!! red red cherry!!
我發現o左一樣野,
就係我種親大過um春蛋o既車茄都係un皮的~
因為佢紅o既時間要耐好多, 但唔紅個d食過又冇味~
到有味就un o左皮了, 有咩計呢?
回復

cookie20002005 發表於 2009-5-20 09:58:43 |顯示全部樓層
得花老師青睞 , 積媽要公開一下個機關至得 !
黑色遮光網就收左響花棚頂 , 平時可以遮蔭 , 又通風 , 睇下薄荷生到叭叭聲就知風水好 ~
太陽太毒太熱時, 就會拉落黎 , 睇位縛響欄河0既鐵枝位上.
( 睇下當日我 ...
JicJicmom 發表於 2009/5/19 12:39

積積媽你個天台又大又靚又整齊呀
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-20 10:03:45 |顯示全部樓層
red red cherry!! red red cherry!!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(25).gif
我發現o左一樣野,
就係我種親大過um春蛋o既車茄都係un皮的~
因為佢紅o既時間要耐好多, 但唔紅個d食過又冇味~
到有 ...
farfeifar 發表於 2009-5-20 09:55

品種問題 ? 暫時我有收成0既呢2隻都無呢個問題呀 ~
同事評語 : red cherry 比 garden pearl 更有茄味 ~
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-20 10:04:42 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(39).gif
cookie20002005 發表於 2009-5-20 09:58

should be : 積積媽你當年個天台又大又靚又整齊呀
回復

KandT 發表於 2009-5-20 10:08:08 |顯示全部樓層
嘩~ 一吋寬, 肥茄呀!
回復

farfeifar 發表於 2009-5-20 10:08:54 |顯示全部樓層
同事評語 : red cherry 比 garden pearl 更有茄味 ~
1115# JicJicmom
咁就真係唔知喇~我2隻都冇
有冇人試過種過長形o既車茄係好茄味又唔un皮的呢?
暫時我覺得最好味都係圓形o既車茄!
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-20 10:12:15 |顯示全部樓層
1115# JicJicmom
咁就真係唔知喇~我2隻都冇http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(14).gif
...
farfeifar 發表於 2009-5-20 10:08

2隻你都無 ?????? 你想而家種定係點 ? 我仲有d響度 ~
長形0既會唔會係大陸0既 "聖女蕃茄" ? 我以前去過呢d大陸農場 , 佢地想谷產量 , 就係咁落化肥 , 多就好多喇 ,但唔好食囉 ......
我見外國種子網有d organic tomato seed , 我想試下種 ......
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-20 10:33:05 |顯示全部樓層
chris , maysun , fff  ,monse :
往事不堪回首 ~~ 舊年種乜c乜 , 邊有野睇呀 .......
而家 ? 中毒日深 , 無得醫了.......
回復