2009年我的小天台種植實錄(月季出嚟賀除夕)

關閉 [複製鏈接]
作者: yuwaiman 發表于 2009-1-1 17:40:51
80035 1439
雲雲 發表於 2009-3-20 14:50:13 |顯示全部樓層
如果我係敏敏家,一定唔會出街街。
回復

yuwaiman 發表於 2009-3-20 16:23:26 |顯示全部樓層
大麗花:花謝晒可以留翻個薯仔 (球根)出年又可以種過。http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/bearcat/bc%20(37).gif
vincentma 發表於 2009-3-20 13:31

vincentma, 係咪剪晒佢d葉同莖, 將個球放入雪柜生果格啊 ?
回復

yuwaiman 發表於 2009-3-20 16:41:19 |顯示全部樓層
如果我係敏敏家,一定唔會出街街。
雲雲 發表於 2009-3-20 14:50

雲雲, 但係我好想去你屋企噃
回復

vincentma 發表於 2009-3-20 20:35:13 |顯示全部樓層
vincentma, 係咪剪晒佢d葉同莖, 將個球放入雪柜生果格啊 ?
yuwaiman 發表於 2009-3-20 16:23
藏係 D沙度都得架!我舊年都無放係雪柜,又無放係沙度,剩係剪晒 D 葉同莖,放埋一邊陰既地方,佢一標葉我又剪,結果秋天拎佢出黎睇,就發覺原本個球玩完,但係旁邊多左好多新球仔,咁我就將佢地分球再種過囉!今年我有好多"薯仔",我諗我會用唔同既方法,睇下邊種好 D 。
"
回復

yuwaiman 發表於 2009-3-21 09:37:07 |顯示全部樓層
vincentma, 我見佢仲有d蕾未開, 係咪等佢開完晒先剪定而家剪呀?
回復

pauline 發表於 2009-3-21 11:29:10 |顯示全部樓層
敏敏, 上次我咪話有隻青蛙, 昨晚又發現佢, 原來未死!!!!又捉唔到, 跳入櫃底............
嚇死阿king了. 笑到我"look"落地!!!!
隻野在我家住了差不多1個月了.....頂~
king話要買個魚網回來先.
回復

yuwaiman 發表於 2009-3-21 11:44:11 |顯示全部樓層
Pauline, 快d趕走隻嘢, 唔係佢得閒响你屋企開 party 就 big pan 了
回復

pauline 發表於 2009-3-21 12:58:03 |顯示全部樓層
add9icon
我都知, 死得了.
回復

yuwaiman 發表於 2009-3-22 16:05:22 |顯示全部樓層
黃色小玲開咗lu

早幾日剪嚟的小玲和矮牛, 而家插緊

d名攪到亂晒籠嘅朱朱

噴點苿莉都開花lu

Fanny, 你係咪想要呢款大紅花, 唔使買了, 我有啊
回復

newbie 發表於 2009-3-22 16:33:23 |顯示全部樓層
敏敏又放毒.........我地可以點.....?解藥?!?
OR以毒攻毒.. HAHAHA,可惜我無’彈藥’ 
回復

yuwaiman 發表於 2009-3-22 16:40:41 |顯示全部樓層
newbie, 我呢d唔係放毒, 係粗嘢嚟咋, d毒品拆家今日冇上嚟你先覺得係毒咋
你想要d咩嘢解藥啊, 睇吓我幫唔幫到你
回復

newbie 發表於 2009-3-22 17:28:34 |顯示全部樓層

”情花毒”-a mix of 小玲,矮牛,朱朱.....hahahaaa
好彩星期一會見vincentma - my 1st 朱朱 ^^
另外, 我盆鳳仙好乖,開定花welcome me back home from china
回復

vincentma 發表於 2009-3-22 17:42:56 |顯示全部樓層
vincentma, 我見佢仲有d蕾未開, 係咪等佢開完晒先剪定而家剪呀?
yuwaiman 發表於 2009-3-21 09:37
敏敏,唔使咁快,仲有排開花,開到又細朵,你又唔順眼先剪都未遲,我舊年成 6 月先睇佢唔順,先至剪、剪、剪!
回復

pauline 發表於 2009-3-22 17:44:38 |顯示全部樓層
真係開得好靚盆鳳仙!!!!
我昨日的紫色薯仔就慘況嚴重
慘被郭小明(隻狗)襲擊, 全部炒起, 好在薯仔無事, 要由頭種過. 激死我了add1icon
回復

vincentma 發表於 2009-3-22 17:48:01 |顯示全部樓層
newbie, 我呢d唔係放毒, 係粗嘢嚟咋, d毒品拆家今日冇上嚟你先覺得係毒咋
你想要d咩嘢解藥啊, 睇吓我幫唔幫到你 ...
yuwaiman 發表於 2009-3-22 16:40
敏敏,我……我……要……解……藥!!……黃……色……小……玲……!
回復

vincentma 發表於 2009-3-22 17:50:09 |顯示全部樓層
”情花毒”-a mix of 小玲,矮牛,朱朱.....hahahaaa
好彩星期一會見vincentma - my 1st 朱朱 ^^
另外, 我盆鳳仙好乖,開定花welcome me back home from china
newbie 發表於 2009-3-22 17:28
Newbie, 你盆鳳仙好靚喎!
回復

花草之家 發表於 2009-3-22 18:40:26 |顯示全部樓層
newbie 發表於 2009-3-22 17:28

newbie,鳳仙好靚呀!
回復

newbie 發表於 2009-3-22 18:56:53 |顯示全部樓層
多謝大家賞花:)pauline 加油,但紫色薯仔是什麼花?
小……玲...解……藥,敏敏努力插多d^^
回復

yuwaiman 發表於 2009-3-22 19:22:27 |顯示全部樓層
敏敏,唔使咁快,仲有排開花,開到又細朵,你又唔順眼先剪都未遲,我舊年成 6 月先睇佢唔順,先至剪、剪、剪!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(34).gif ...
vincentma 發表於 2009-3-22 17:42

唔該 vincentma, 咁我俾佢繼續開吓花先
回復

yuwaiman 發表於 2009-3-22 19:24:45 |顯示全部樓層
真係開得好靚盆鳳仙!!!!
我昨日的紫色薯仔就慘況嚴重
慘被郭小明(隻狗)襲擊, 全部炒起, 好在薯仔無事, 要由頭種過. 激死我了add1icon
pauline 發表於 2009-3-22 17:44

紫色薯仔咩嚟架, 係咪食得果d紫心蕃薯呀
回復