2009年我的小天台種植實錄(月季出嚟賀除夕)

關閉 [複製鏈接]
作者: yuwaiman 發表于 2009-1-1 17:40:51
80036 1439
hk88688 發表於 2009-3-16 19:08:44 |顯示全部樓層
好大壓力, 未解決.......add9icon
大家都有小玲嘛, 齊齊繁殖喇, 咁咪人人都有囉

Pauline, 係咪花舖同賣泥間舖未報數? 因為我淨係知我買陶盆間舖, 噚日已經聯絡咗羅生, 報咗我有4箱盆. 或者你有無花舖卡片, 打去問清楚好啲.
回復

花草之家 發表於 2009-3-16 19:16:17 |顯示全部樓層
敏敏, 重瓣小玲真係好靚女噃add6icon
我幫緊嫁喇, 你睇吓...... add9icon
成七八十棵喇, 不過好多都未開花, 所以靠住你先add7icon
原來我啲小蒼蘭得紅色係重瓣, 暫時見其餘黃色同紫色都係單瓣 ...
hk88688 發表於 2009-3-16 16:29

Fanny,你好犀利呀!我d係紅色、玫红色、黄色,單瓣小玲,前後插左10棵至得一棵未死乍,依家又插過(加油)
回復

Agnes 發表於 2009-3-16 19:22:22 |顯示全部樓層
Pauline, agnes, newbie & vincentma, 放心啦, 我識做啦, 會狂插的, 希望成勁啦
阿實 & Rio, 努力啊, 我都等咗好耐佢先出嚟啊, 你睇 88 & alex 果d, 生得幾快
yuwaiman 發表於 2009-3-16 11:30

謝謝敏敏, 千祈喺公司唔好狂插 bor
回復

Agnes 發表於 2009-3-16 19:25:58 |顯示全部樓層
393# hk88688
Wah, hk88688, 我懷疑你係做批發嘅
回復

hk88688 發表於 2009-3-16 19:50:19 |顯示全部樓層
Fanny,你好犀利呀!我d係紅色、玫红色、黄色,單瓣小玲,前後插左10棵至得一棵未死乍,依家又插過(加油)
花草之家 發表於 2009-3-16 19:16

花草, 你係咪見佢哋啲葉dupdup哋, 以為佢哋S咗, 我照噴水, 過兩日就見佢哋啲葉企返起身喇, 你唔好咁快判佢哋S刑喇
回復

hk88688 發表於 2009-3-16 19:53:14 |顯示全部樓層
393# hk88688
Wah, hk88688, 我懷疑你係做批發嘅
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(38).gif
Agnes 發表於 2009-3-16 19:25

Alex都10箱喇add4icon , 我買咗十個八個盆咋, 包裝分開咗幾箱之嘛
回復

vincentma 發表於 2009-3-16 20:36:08 |顯示全部樓層
花草, 你係咪見佢哋啲葉dupdup哋, 以為佢哋S咗, 我照噴水, 過兩日就見佢哋啲葉企返起身喇, 你唔好咁快判佢哋S刑喇
hk88688 發表於 2009-3-16 19:50

Fanny,你俾我果盆小玲我又用黎扦插,真係見到佢D 葉 dup 晒,但係中間朵花花又唔dup喎,所以我係度觀望緊,見你咁講都無咁擔心!
回復

Agnes 發表於 2009-3-16 21:38:08 |顯示全部樓層
Alex都10箱喇add4icon , 我買咗十個八個盆咋, 包裝分開咗幾箱之嘛
hk88688 發表於 2009-3-16 19:53

Alex老早就做批發啦!批發 d 唔知「開源」乜東東 , 水蛇春咁長 list 晒出嚟
回復

hk88688 發表於 2009-3-16 22:11:00 |顯示全部樓層
Alex老早就做批發啦!批發 d 唔知「開源」乜東東 , 水蛇春咁長 list 晒出嚟http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(20).gif
Agnes 發表於 2009-3-16 21:38

哈哈, 咁又係, 不過都係做福花友啫.
可以將啲花花發揚光大, 好似小玲咁, 就算我種S咗, 都仲有大把花友有嘛
到時求你哋插返棵俾我, 我諗都得掛
回復

pauline 發表於 2009-3-16 22:41:38 |顯示全部樓層
88, 我連張單都給了泥店老板...... 死得! 唯有信佢地明早真係送3盆花去6号鋪!
回復

hk88688 發表於 2009-3-17 01:05:41 |顯示全部樓層
88, 我連張單都給了泥店老板...... 死得! 唯有信佢地明早真係送3盆花去6号鋪!
pauline 發表於 2009-3-16 22:41

Pauline, 你有無6號舖陳小姐電話? 聽朝打俾陳小姐問問穩陣啲
回復

花草之家 發表於 2009-3-17 13:07:36 |顯示全部樓層

行左刑添
回復

hk88688 發表於 2009-3-17 13:20:35 |顯示全部樓層
行左刑添
花草之家 發表於 2009-3-17 13:07

花草, 唔緊喇, 再接再厲嘛, 我都係咁
回復

格子 發表於 2009-3-17 13:25:46 |顯示全部樓層
我通常用有盖既育苗盆, 插好淋透水就盖住佢, 放係有光地方,
跟住就無咩理佢, 如果兩三日都見佢哋幾精神就應該無問題啦.
試過盖到盆下出咗根.
回復

hk88688 發表於 2009-3-17 14:01:17 |顯示全部樓層
格子, 咁係咪要等佢哋生定晒根先好開蓋?
花草, 會唔會係啲苗太細, 未適應到環境, 所以dup晒?
我一路都無蓋佢哋, 見佢哋dup就噴啲水, 可能咁樣會容易啲適應周圍環境
回復

RIO 發表於 2009-3-17 14:16:20 |顯示全部樓層

哎, 我今朝重扔咗棵頭dup dup既枝tim
回復

pauline 發表於 2009-3-17 14:32:14 |顯示全部樓層
411# hk88688

88, 現在才看到個POST, 我買花的收據給了6号鋪. 靈魂就無單添, 回想....買野都唔取回張單, 真是無腦的.
回復

hk88688 發表於 2009-3-17 14:50:56 |顯示全部樓層
411# hk88688

88, 現在才看到個POST, 我買花的收據給了6号鋪. 靈魂就無單添, 回想....買野都唔取回張單, 真是無腦的.
pauline 發表於 2009-3-17 14:32

Pauline, 咁你搵咗陳小姐未? 我之前買花都係俾晒錢先, 應該無問題, 唔好咁擔心. 一係問吓羅生有冇收到吖
回復

yuwaiman 發表於 2009-3-17 14:55:56 |顯示全部樓層
Pauline, 果幾間都好似有買過嘢的, 我唸ok啩, 羅生打咗俾你未 ?
回復

pauline 發表於 2009-3-17 15:59:33 |顯示全部樓層
羅生打來了, 佢話有芒果樹, 即係有天堂了, 但佢渣緊車, 我未問佢有無勒杜鵑, 大概都無問題的.
回復