2009年我的小天台種植實錄(月季出嚟賀除夕)

關閉 [複製鏈接]
作者: yuwaiman 發表于 2009-1-1 17:40:51
80034 1439
yuwaiman 發表於 2009-3-28 16:48:54 |顯示全部樓層
嘩!敏敏,妳屋企有咁多花開,羨煞死黃臉婆喇!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(30).gif
係呢,嘜小玲有重瓣架?
黃臉婆 發表於 2009-3-28 16:44

係啊, 如果唔係我家阿4點會要封殺我呢
重瓣小玲, 我得深紫咋, 唔知其他人仲有咩色呢?你鍾意的話插棵俾你玩吓好嗎?
回復

雲雲 發表於 2009-3-28 18:39:13 |顯示全部樓層
敏敏唔駛驚,咁多靚花,阿4唔會辣手摧花。
回復

yuwaiman 發表於 2009-3-28 22:42:57 |顯示全部樓層
敏敏唔駛驚,咁多靚花,阿4唔會辣手摧花。
雲雲 發表於 2009-3-28 18:39

所以要種靚D, 等佢摧唔落手囉
回復

pauline 發表於 2009-3-28 23:20:56 |顯示全部樓層
我今次大獲了, 屋宇署最後4星期限期, 唔係就上庭,  要我連個架都要拆add2icon 本來想留來比勒杜絕爬, 吊下d花, 依家無望了~ 很傷心add2icon
回復

hk88688 發表於 2009-3-29 01:01:25 |顯示全部樓層
我有一盆係咁, 得支莖直筆nut咁走咗出嚟, 但我唔記得佢係咩嚟 lu
Fanny, 我估係了, 今日見佢標咗出嚟, 你d係咪都係咁?
...
yuwaiman 發表於 2009-3-26 10:45

係呀, 就係咁喇
今日見有兩支開咗花, 不過一樣色, 希望之後嗰啲開其他顏色喇
你有好多花花開咗呀, 棵紅色朱朱好多花呀 我啲花花俾雨打到殘晒, 無咩心機同佢哋影相
你啲蟲患搞掂未? 見啲小玲好健康噃, 係咪已經驅蟲成功
你要努力呀, 黃色同重瓣我都未見呀, 不過今日唔知點解開咗朵白色add3icon 我好似無買過白色嫁add9icon
回復

newbie 發表於 2009-3-29 01:18:59 |顯示全部樓層
roses very very very NICE !! 敏敏又放毒.....下星期可否約你取d解藥:)
回復

ChrisTsui 發表於 2009-3-29 01:19:49 |顯示全部樓層
今日去花墟行吓, 又出咗血了
哨兵花, 生咗幾隻仔架

http://i279.photobucket.com/albu ... %207/SANY0050dated. ...
yuwaiman 發表於 2009-3-28 16:10

第6張相啲葉似斑葉倒手香,不過我o個盆未開花,唔係太肯定~
回復

yuwaiman 發表於 2009-3-29 12:32:24 |顯示全部樓層
我今次大獲了, 屋宇署最後4星期限期, 唔係就上庭,  要我連個架都要拆add2icon 本來想留來比勒杜絕爬, 吊下d花, 依家無望了~ 很傷心add2icon
pauline 發表於 2009-3-28 23:20

咁你點算呀, 用搞篷得唔得呀
回復

yuwaiman 發表於 2009-3-29 12:33:55 |顯示全部樓層
係呀, 就係咁喇
今日見有兩支開咗花, 不過一樣色, 希望之後嗰啲開其他顏色喇
你有好多花花開咗呀, 棵紅色朱朱好多花呀 我啲花花俾雨打到殘晒, 無咩心機同佢哋影相
你啲蟲患搞掂未? 見啲小 ...
hk88688 發表於 2009-3-29 01:01

我3盆重瓣的都係深紫, 已經插緊了, 長大成花就可以攞俾你了
回復

yuwaiman 發表於 2009-3-29 12:36:08 |顯示全部樓層
roses very very very NICE !! 敏敏又放毒.....下星期可否約你取d解藥:)
newbie 發表於 2009-3-29 01:18

你係咪想攞矮牛解藥?插緊未知得唔得喎, 呢排落雨冇去收種子喎
回復

yuwaiman 發表於 2009-3-29 12:38:11 |顯示全部樓層
第6張相啲葉似斑葉倒手香,不過我o個盆未開花,唔係太肯定~http://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/monmonz/monmonz%20(67).gif
ChrisTsui 發表於 2009-3-29 01:19

Chris 佢隻味同倒手香好似, 但d葉唔同, 我的倒手香係冇白邊的
會唔會係咪都一樣架
回復

pauline 發表於 2009-3-29 12:46:39 |顯示全部樓層
攪篷又唔可以多過2米, 屋宇署只識會蝦小市民, 有錢佬佢地就怕
我呢d星斗市民唯有比佢玩.
星期1便動工. 心碎add2icon
回復

yuwaiman 發表於 2009-3-29 13:23:21 |顯示全部樓層
攪篷又唔可以多過2米, 屋宇署只識會蝦小市民, 有錢佬佢地就怕
pauline 發表於 2009-3-29 12:46

冇計啦, 我地呢d小巿民只能逆來順受
回復

pauline 發表於 2009-3-29 13:51:31 |顯示全部樓層
我都係咁話, 我對特區政府很失望, 因佢有d2個口的官, 係佢地叫我拆到咁就ok, 拆左又唔ok, 無計, 佢係2個口, 我得1把口, 師奶仔.
回復

yuwaiman 發表於 2009-3-29 14:09:37 |顯示全部樓層
咁你會唔會用住搞篷頂住檔先啊
回復

vincentma 發表於 2009-3-29 16:28:14 |顯示全部樓層
係啊, 如果唔係我家阿4點會要封殺我呢
重瓣小玲, 我得深紫咋, 唔知其他人仲有咩色呢?你鍾意的話插棵俾你玩吓好嗎? ...
yuwaiman 發表於 2009-3-28 16:48

重瓣小玲好靚啊,我又要!應該話:所有既花花都靚靚!哨兵花好得意,第一次知道呢隻花係 Billy個 post 度,估唔到咁快你又買左!
回復

pauline 發表於 2009-3-29 19:14:36 |顯示全部樓層
咁你會唔會用住搞篷頂住檔先啊
yuwaiman 發表於 2009-3-29 14:09

當然會啦, 原來早幾日我隔離屋BBQ, 佢樓上報警, (LUNCH至6點) 佢樓上好唔妥佢, 投訴佢, 總之就苦了我.
回復

Agnes 發表於 2009-3-29 20:25:47 |顯示全部樓層
pauline 發表於 2009-3-29 12:46

pauline, 唔好難過啦!見步行步, 由神作主同屋宇署玩.
回復

yuwaiman 發表於 2009-3-29 22:38:03 |顯示全部樓層
重瓣小玲好靚啊,我又要!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(32).gif應該話:所有既花花都靚靚!哨兵花好得意,第一次知道呢隻花係 Billy個 post 度,估唔到咁快你又買左! ...
vincentma 發表於 2009-3-29 16:28

咁去朝聖, 唔買返d手信好似對唔住自己咁丫馬
回復

pauline 發表於 2009-3-29 23:03:19 |顯示全部樓層
pauline, 唔好難過啦!見步行步, 由神作主同屋宇署玩.
Agnes 發表於 2009-3-29 20:25

多謝你安慰~
回復