又係士多啤梨問題 (有機士多啤梨園"四眼仔"現身)

作者: mandm2007 發表于 2008-12-30 15:27:23
16304 77
小寶 發表於 2008-12-31 14:26:46 |顯示全部樓層
23cm即係9"盆面掛?
farfeifar 發表於 2008-12-31 14:15

係, 唔該哂far far, 23cm係口徑
回復

BanbieChan 發表於 2008-12-31 14:27:34 |顯示全部樓層
係, 唔該哂far far, 23cm係口徑
小寶 發表於 2008-12-31 14:26

回復

小寶 發表於 2008-12-31 14:42:35 |顯示全部樓層
"近"呢
回復

sammyzoe 發表於 2008-12-31 14:46:00 |顯示全部樓層
我果時落古早肥係天台原粒放泥面,
一淋水後一堆堆既滋仔就唔願走喇.
回復

ipodbaby_123 發表於 2008-12-31 16:42:14 |顯示全部樓層
38# ipodbaby_123

但你唔轉大盆種真係好浪費喎~不如你選一兩棵健康既轉大盆試下啦~唔駛全部都轉架嘛!!
mandm2007 發表於 2008-12-31 14:19

我前幾日轉左D高身同大少少既盆啦,等佢地再大D我先再諗辦法換大D既盆啦,或者送D俾其他人,睇下有無有心人收留佢地啦,不過要種到咁上下大先有人有興趣收留佢地。
回復

kelvinkou 發表於 2008-12-31 23:18:21 |顯示全部樓層
mandm2007

祝09年身體健康, 草莓苗也健健康康, 快快有好多好多草莓食!!!
回復

mandm2007 發表於 2009-1-1 00:22:46 |顯示全部樓層
多謝kelvinkou ~~ Happy New Year!!
回復

ioksw 發表於 2009-1-3 16:02:47 |顯示全部樓層
斑比公主http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(106).gif, 我將你俾我果盆(本來5棵, 俾我整死左兩棵)分左盆, 加埋曇花1盆+1盆, 再加博多甘王1棵, yates牌3棵 , 宜家一共有9盆呀http://shiehch ...
小寶 發表於 2008-12-30 18:17

小寶
唔好意思, 如果你盤博多甘王收集到種子, 到時可否給我一些呢
回復

小寶 發表於 2009-1-3 17:18:00 |顯示全部樓層
48# ioksw

好呀!
回復

mahutcbe 發表於 2009-1-3 18:46:33 |顯示全部樓層
小寶.我盆博多甘王種左成個月都未=.=發到....如果到時有多..我都想要......
回復

ioksw 發表於 2009-1-3 19:10:04 |顯示全部樓層
48# ioksw

好呀!
小寶 發表於 2009-1-3 17:18

十萬個多謝
回復

athernas 發表於 2009-1-3 21:31:31 |顯示全部樓層
斑比,早知要你送嘅士多啤梨啦.我盆死咗啦.現在再落種可能要等下年啦.
回復

mahutcbe 發表於 2009-1-4 03:27:39 |顯示全部樓層
=.=萬長的等待.....希望剩番果幾粒草莓種子發到啦....
回復

lammadick 發表於 2009-1-4 09:39:49 |顯示全部樓層
我又想問下...現在先落種子...有冇機會夏天前見到果呢
我又想學人種下....又唔識咁囉
回復

mahutcbe 發表於 2009-1-4 17:04:18 |顯示全部樓層
聽講要半年先結果..=.=.............唔知真定假?
回復

小寶 發表於 2009-1-4 17:07:07 |顯示全部樓層
小寶.我盆博多甘王種左成個月都未=.=發到....如果到時有多..我都想要......
mahutcbe 發表於 2009-1-3 06:46 PM

一個月未發到唔奇呀! 等下先啦, 唔得先等我果d士多啤梨啦!
回復

ipodbaby_123 發表於 2009-1-4 19:11:43 |顯示全部樓層
宜家D天氣咁凍應該有助士多啤梨既生長既。
回復

CarolTse 發表於 2009-1-4 23:11:25 |顯示全部樓層
有冇人想要士多卑梨小苗呀? 我種左兩個月到, 有成三十幾棵, 但係又冇天台, 得個窗台, 而且仲種左好多其它野, 想撒下貨呀! 我可以先送10棵出去!
回復

pauline 發表於 2009-1-4 23:18:05 |顯示全部樓層
54# lammadick

現在才下種已經太遲, 我們10月時已下苗, 12尾開始有得收, 頂多至3月初,之後就唔要. 除非有地方多.
它是怕熱, hk又濕又熱, 很難過炎炎夏日. 病也多, 又爛根.
回復

貓貓 發表於 2009-1-4 23:27:39 |顯示全部樓層
有冇人想要士多卑梨小苗呀? 我種左兩個月到, 有成三十幾棵, 但係又冇天台, 得個窗台, 而且仲種左好多其它野, 想撒下貨呀! 我可以先送10棵出去!
CarolTse 發表於 2009-1-4 23:11

係分享版出 post ar,果到會多 d 想要的人睇到。
回復