今晚開始轉冷,怎樣幫d植物保暖?

作者: mandm2007 發表于 2008-12-23 02:20:21
1412 8
我d士多啤梨種子剛長出芽仔,我怕佢地會冷死,所以用保鮮紙封頂,然後再用牙籤"吉"孔比佢地透氣
我覺得用保鮮紙有好處,係我未起身之前佢隔住保鮮紙都可以曬太陽,當然我起左身之後會揭返起張保鮮紙啦!!
但如果生得高高既菜又可以用咩方法保暖呢!?請指教!!
alilovebyj 發表於 2008-12-23 11:08:52 |顯示全部樓層
昨晚看到唐蒿d葉兜住d水,也想是否該把積水除去。若露天溫度低,會凍傷吧!?
回復

sandylam 發表於 2008-12-23 13:25:04 |顯示全部樓層
士多啤梨應該唔怕啵
唔好比冷風狂吹佢應該就可以.
生菜凍左仲精神左啵.
我就覺得最重要係種返啱季節既農作物.
回復

mei524 發表於 2008-12-23 13:44:27 |顯示全部樓層
我用裝報紙的透明膠袋笠住 d 苗,
然後開孔, 希望唔好凍死 la
回復

Minijack 發表於 2008-12-23 14:19:41 |顯示全部樓層
我d Basil 都凍到 "謝 " 晒
回復

kelvinkou 發表於 2008-12-23 14:19:47 |顯示全部樓層
可能因為凍咗, 我棵士多啤梨真係越生越快!
回復

Zion 發表於 2008-12-23 17:09:23 |顯示全部樓層
我盆番茄都凍到謝左,好彩日頭一出即刻生猛番,今晚我都係用垃圾膠袋套住佢啦
回復

mandm2007 發表於 2008-12-23 22:53:42 |顯示全部樓層
士多啤梨應該唔怕啵http://a2233.myweb.hinet.net/msn/sflsfl/sflsfl%20(139).gif
唔好比冷風狂吹佢應該就可以.
生菜凍左仲精神左啵.
我就覺得最重要係種返啱季節既農作物. ...
sandylam 發表於 2008-12-23 13:25

依~原來士多啤梨唔怕架!? 我仲好驚佢地會死添....
回復

sandy329 發表於 2008-12-23 23:42:27 |顯示全部樓層
士多啤梨怕熱又怕濕,想種得靚,睇花園仔老師個帖.最近之講種士多啤梨.
回復