2008北區花鳥蟲魚展覽 (去完返來,有相片分享!!)

作者: mandm2007 发表于 2008-12-23 00:37:45
6746 17

2008北區花鳥蟲魚展覽又來喇~~~
地點: 粉嶺遊樂場 (粉嶺火車站側 )
日期及時間:
12月24日下午1時至6時正
12月25日至28日上午9時30分至下午6時正
12月29日上午9時30分至下午5時正

哈哈~好近我,我一定會去!! :icon36
曇花一現 發表於 2008-12-23 16:12:48 |顯示全部樓層
好野 ... 我都想去
fnv234 發表於 2008-12-23 17:01:41 |顯示全部樓層
唔知今年會有咩睇呢?
不過我最鐘意都係賣花果邊
Oskar 發表於 2008-12-23 17:12:26 |顯示全部樓層
發叔今年係未唔開檔 ??
sammy 發表於 2008-12-23 22:20:19 |顯示全部樓層
聽講發叔唔開檔, 搞到我都冇乜心機去,
講真咁遠去到都係為左買花啫, D展品係帳幕入面又暗又偏色, 根本唔可能影到靚相
sammyzoe 發表於 2008-12-28 05:30:04 |顯示全部樓層
我都好想去呀,
不過好遠呀~~~
唔知你地有邊個打算去呢?

去過既朋友又覺得多唔多野睇呢?
唔知果度會唔會有野買既呢?
mandm2007 發表於 2008-12-29 20:32:17 |顯示全部樓層
去完返來報告啦!!今年既展覽唔係好多野睇,買既都唔會多,我見到有:
-水仙頭($20-$100)一箱;
-蘭花(最平$100三盆, 最貴就唔太知);
-有好多花盆,工具,肥料等(我自己買左三個$3花盆和有機肥料$10);
-盆景石(大大舊都只係$20)
-"有機士多啤梨"(我見士多啤梨都幾貴下$30一盆,$50兩盆,雖然貴左少少,但生得幾靚);
-好多不同既盆栽買(我見到有薄荷$20一盆,仲有聖誕花...)
-有關生態環境同動物既書
-小食($5有兩串,買一送一,一串有三粒大魚旦或三粒燒賣,我都有食,仲有綿花糖)
-差唔多年年都會有既"寶x園",買蜜糖
仲有d無關既booth,最無理頭係有個booth叫人登記參加學日文...
除左有野買,仲有好多展館睇,以下係我影既相~

條魚又大又惡,仲有個牌寫住"請勿把手放缸內"

條魚又大又惡,仲有個牌寫住"請勿把手放缸內"

想知條魚有幾大,睇下側面個細路女!

想知條魚有幾大,睇下側面個細路女!

我叫佢做"大肚金魚"

我叫佢做"大肚金魚"

宮廷鯉

宮廷鯉

竹節虫

竹節虫

個標本又整得幾靚

個標本又整得幾靚

有好多昆虫標本

有好多昆虫標本

蠍子

蠍子

蜈蚣/百足

蜈蚣/百足

大飛蛾

大飛蛾

"龍眼雞",個名幾攪笑

"龍眼雞",個名幾攪笑
mandm2007 發表於 2008-12-29 20:37:46 |顯示全部樓層
2008北區花鳥蟲魚展覽相part 2

冠軍級盆栽

冠軍級盆栽

優異

優異

亞軍

亞軍

呢盆雖然無拎奬,但好靚,我好鍾意!

呢盆雖然無拎奬,但好靚,我好鍾意!

呢盆係咩呢?

呢盆係咩呢?

睇清楚d

睇清楚d

氣球花,好得意

氣球花,好得意

近鏡睇下

近鏡睇下
mandm2007 發表於 2008-12-29 20:41:51 |顯示全部樓層
2008北區花鳥蟲魚展覽相part 3,今次到蘭花同紫羅蘭

有好多品種既蘭花

有好多品種既蘭花

蘭花協會

蘭花協會

好靚!!!

好靚!!!

另一個角度

另一個角度

仲有呢個

仲有呢個

呢個超靚,又係冠軍

呢個超靚,又係冠軍

雖然普通,但好有心機架!

雖然普通,但好有心機架!

佢都係冠軍架!!

佢都係冠軍架!!
chowie 發表於 2008-12-29 22:14:29 |顯示全部樓層
Went there with one local Chinese cymbidium fan on Christmas day, expecting a large attendence but wasn't. This was the first time I went to this type of show in Hong Kong, I was amazed the set up was quite unique, was totally different as compare to the Aussie style. The bonsai section was very interesting have not seen this type of plants ages. I have not seen the numbers of different Chinese cymbidium in one spot, my jaw dropped, the orchids section was great too. Of course the sales section will not miss and the temptation of getting the Chinese cymbid was so great. Will remember this place for a long time.
sammyzoe 發表於 2008-12-30 00:15:32 |顯示全部樓層
d花花就好靚喇,
不過d蟲蟲就好嚇人呢~~~~
mandm2007 發表於 2008-12-30 13:24:18 |顯示全部樓層
2008北區花鳥蟲魚展覽相part 4,雖然場地唔大,但都幾多野睇,我都睇左差唔多兩個鐘先走!!
今日再繼續放相!! 但今次休息下睇下小學生為今次活動畫既畫先!!

冠軍畫,真係睇唔出係小學生手筆,佢地好叻!

冠軍畫,真係睇唔出係小學生手筆,佢地好叻!

跟住係亞軍,季軍同優異,但我唔記得邊個打邊個...

跟住係亞軍,季軍同優異,但我唔記得邊個打邊個...

其實個個都畫得好大心機

其實個個都畫得好大心機

大家都好有前途

大家都好有前途

睇唔睇得佢係假雀呢!?

睇唔睇得佢係假雀呢!?

都整得好靚!!

都整得好靚!!
mandm2007 發表於 2008-12-30 14:19:46 |顯示全部樓層
2008北區花鳥蟲魚展覽相part 5,再來係中式盆景,都幾有趣,我覺得難度好高,請大家細心欣賞!!

第一棵放出來已經好有吸引力

第一棵放出來已經好有吸引力

好有氣勢

好有氣勢

松樹?

松樹?

光禿禿

光禿禿

呢棵粉紅色架

呢棵粉紅色架

榕樹既一種,睇下~佢都有根架!!

榕樹既一種,睇下~佢都有根架!!

睇得全部都好有心機!!

睇得全部都好有心機!!

呢度一棵定兩棵呢?

呢度一棵定兩棵呢?
mandm2007 發表於 2008-12-30 14:20:47 |顯示全部樓層

2008北區花鳥蟲魚展覽相part 6,太多相想大家分享,再來都係中式盆景!!

可以放係屋企做裝飾

可以放係屋企做裝飾

哇~好靚呀~

哇~好靚呀~

咁都得!?好高難度下~

咁都得!?好高難度下~

冠軍~果實好細粒,只有手指尾甲咁上下大小~好可愛!!

冠軍~果實好細粒,只有手指尾甲咁上下大小~好可愛!!

都係冠軍,有花架~靚!!

都係冠軍,有花架~靚!!

雖然細細盆,但都好有睇頭!

雖然細細盆,但都好有睇頭!
mandm2007 發表於 2008-12-30 14:35:25 |顯示全部樓層
2008北區花鳥蟲魚展覽相part 7,換個方法去睇下先!!

呢一帶既風景好好,好多人出來乘涼

呢一帶既風景好好,好多人出來乘涼

但棵樹唔係好密,有d曬添!!

但棵樹唔係好密,有d曬添!!

放牛!?好驚呀!!唔撞過來!!

放牛!?好驚呀!!唔撞過來!!

向樹林入面走呀!!

向樹林入面走呀!!

行入d,有群白馬!!

行入d,有群白馬!!

數目都唔少喎!!

數目都唔少喎!!

遇到個釣魚既伯伯,佢好好人~

遇到個釣魚既伯伯,佢好好人~

不如走過去同佢傾下計啦!

不如走過去同佢傾下計啦!
mandm2007 發表於 2008-12-30 14:42:53 |顯示全部樓層
2008北區花鳥蟲魚展覽相part 8, 最後帶大家睇下d有趣既野啦~
學生創意環保盆栽!!

如果聖誕其間係商埸放好多盆幾類聖誕花都幾有趣!!

如果聖誕其間係商埸放好多盆幾類聖誕花都幾有趣!!

呢個幾創意!?屋企d爛鞋唔好掉呀!!

呢個幾創意!?屋企d爛鞋唔好掉呀!!

又幾靚喎~唔知插玫瑰又如何呢!?

又幾靚喎~唔知插玫瑰又如何呢!?

好似幾好玩

好似幾好玩

好啦~冠軍出場!!

好啦~冠軍出場!!
吉_|| 發表於 2009-1-8 01:27:45 |顯示全部樓層
我年年都有去嫁..
不過自從返工同上左中3之後就無去啦/_\
吉_|| 發表於 2009-1-8 01:27:50 |顯示全部樓層
我年年都有去嫁..
不過自從返工同上左中3之後就無去啦/_\