溫馨提示:浸水仙頭

作者: prodorothyhkg 發表于 2008-12-29 00:50:29
22791 73
prodorothyhkg 發表於 2009-1-13 16:26:47 |顯示全部樓層
冇太陽晒呀,晒多D就會綠架啦
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-1-13 16:28:27 |顯示全部樓層
看起來都似蟹的樣子。有些彎彎曲曲。然後點?會用水苔鋪在上面嗎?
claudiatang 發表於 2009-1-13 15:53

我圖中就是蟹爪, cut得唔夠狠,不太彎
用棉花放打橫傷口上面,當普通水仙養就得,亦可用水苔+竹支造出其他形態,如花塔
回復

claudiatang 發表於 2009-1-14 09:24:06 |顯示全部樓層
冇太陽晒呀,晒多D就會綠架啦
prodorothyhkg 發表於 2009-1-13 16:26

我不是住在三樓連天台,所以給太陽曬到的時間不多。放假時就追著陽光跑,將盆水仙搬來搬去曬太陽。
回復

vincentma 發表於 2009-1-14 22:00:45 |顯示全部樓層
我路過架,我都介左蟹爪,大家切磋切磋下,可以參考下面資料,都幾有用。

http://hk.youtube.com/watch?v=L7PkwPPUu3U&feature=related
回復

claudiatang 發表於 2009-1-16 14:31:23 |顯示全部樓層
64# vincentma

你幾時開始介葉和調較它們彎曲?我覺得葉長長些容易介,但又不彎,我現在強行將它們屈進盆內。這種天氣想開花都難。
回復

vincentma 發表於 2009-1-17 20:40:32 |顯示全部樓層
我係介完葉先浸既,因為我覺得浸完先介,D葉太軟,容易失手。上面既 Youtube都係未浸就介既,我諗容易D!要想佢彎D就要介深 D,愈遲介愈唔彎架。
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-1-19 16:45:58 |顯示全部樓層
初五浸個d出花"林"啦
回復

tigger 發表於 2009-1-19 19:12:54 |顯示全部樓層
初五浸個d出花"林"啦
prodorothyhkg 發表於 2009-1-19 16:45

花冧都出埋喇!!  我個d都只係見到花苞咋...好可能開唔切
回復

foresteyes 發表於 2009-1-20 02:39:10 |顯示全部樓層
花苞你都打開佢地, 唉, 你想佢地開花 都幾難喎
回復

foresteyes 發表於 2009-1-20 02:41:51 |顯示全部樓層
你話請指教, 我就扮吓高手啦 (其實唔係, 只係參加過屋苑舉辦的講座)
1. 可以介多幾吓, 讓d苖容易長出來, 阿sir話越介得多越好
2. 可以不用介到最高 (你睇吓我post嗰張相), 因為d菖未長出來之前在bulb內好易轉彎, 特 ...
Peter 發表於 2009-1-13 10:37
阿sir話越介得多越好,呢句好有問題, 係前一后一,或前二后二就巳可以
回復

tigger 發表於 2009-1-20 20:52:05 |顯示全部樓層
花苞你都打開佢地, 唉, 你想佢地開花 都幾難喎
foresteyes 發表於 2009-1-20 02:39

乜野打開花苞呀?!?!
係唔係誤會左...
回復

claudiatang 發表於 2009-1-21 09:24:44 |顯示全部樓層
IMG_0491 (Small).JPG IMG_0492 (Small).JPG IMG_0494 (Small).JPG IMG_0493 (Small).JPG 67# prodorothyhkg

D 花苞仍是那麼短短的。泥種的兩個側芽反而快開花了。
回復

magchansm 發表於 2009-1-23 22:54:18 |顯示全部樓層
我今年第三年浸水仙, 頭兩年都相安無事, 今年我浸左1X個, 到今日都係得幾個'林', 其他個D都仲未見'林', 我以為係我買D水仙頭冇'林', 我介開幾個睇睇係白色個度係有'林'既, 但係唔知點解D'林'標唔到上去, 但係D葉好綠好矮好壯, 我係1/1就開始浸LA, 唔知係咪用矮仔粉既方法唔岩, 好慘, 差不多全軍覆沒, 有冇高手可以指教下。
回復

foresteyes 發表於 2009-1-24 03:35:40 |顯示全部樓層
我玩咗水仙廿十年, 以前係冇矮仔粉, 的花葉係會長的的, 但係自然的,同埋唔會咁易黃, 用咗矮仔粉, 多咗就會好似你果情況咁, 我個人認為解決方法係買過浸好的
回復