溫馨提示:浸水仙頭

作者: prodorothyhkg 發表于 2008-12-29 00:50:29
22793 73
prodorothyhkg 發表於 2008-12-30 17:58:57 |顯示全部樓層
我去買果時, 果個人話浸第二日就落矮仔粉喎, 浸一日然後開始浸清水
Peter 發表於 2008-12-30 10:44

其實任佢地講咋,我就用common sence去做咋,水仙頭介開左就一定有潺出,唔洗乾淨d潺會令傷口變硬變黑,所以要等傷口好番唔使日日換水率佢先加矮仔粉,如果天氣暖就會早d落
p.s.我放天台,由第4日起晒太陽,所以d葉唔會好長,如果唔夠陽光既話真係要早d落,否則會變高腳七
回復

pauline 發表於 2009-1-1 22:03:22 |顯示全部樓層
你們開始浸未?
回復

yuwaiman 發表於 2009-1-1 23:54:38 |顯示全部樓層
我分批浸的, 已介2批了, 星期六介第3批囉
回復

pauline 發表於 2009-1-1 23:57:21 |顯示全部樓層
我現在才開始介, 遲了1日. 先介4個.
回復

pauline 發表於 2009-1-2 00:09:07 |顯示全部樓層
我想問下, 水仙球底下有很多泥, 要唔要得用來種花呢?有無人試過?
回復

foresteyes 發表於 2009-1-2 02:49:46 |顯示全部樓層
我想問下, 水仙球底下有很多泥, 要唔要得用來種花呢?有無人試過?
pauline 發表於 2009-1-2 00:09

我記得好多年前用過,唔好用,果的係護泥,好稠的
回復

蘑菇 發表於 2009-1-2 11:17:01 |顯示全部樓層

我去買水仙頭時,個老闆幫我界埋,但收起咗d泥,我問佢要黎做咩,佢話俾d婆婆攞去賣,d婆婆通常幾蚊賣幾舊,因為d泥扑碎咗可以用黎種野喎,不過就未試過攞黎種野,如果好似foresteyes 咁講,好稠的,會唔會溝番d正常泥好d呢? 249.gif
回復

yuwaiman 發表於 2009-1-2 11:43:05 |顯示全部樓層
賣花的教可以用返嚟種嘢架,不過要整碎佢,佢地話呢d泥夠肥喎,不過唔知真定假
回復

pauline 發表於 2009-1-2 11:53:43 |顯示全部樓層
咁, 如果環保而言, 試下也無外.
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-1-2 16:43:47 |顯示全部樓層
我...........全部冇要,買果陣已經 meet 晒出黎
回復

mkpetpet 發表於 2009-1-2 22:55:40 |顯示全部樓層
版主, 你都真係浸好多喎..
我昨天都買左一盒8個的.
tigger 發表於 2008-12-29 20:16

我都係買 8 個頭,但今朝浸哂。
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-1-3 12:42:57 |顯示全部樓層
今年浸40個咋,個妹今年自己試,今日會介多十三隻
回復

YIN 發表於 2009-1-3 14:02:37 |顯示全部樓層
我今年都係第一次自己浸呀, 而且仲買左2個試界蟹乏..... 有無人有界蟹爪既多d料呀.
回復

foresteyes 發表於 2009-1-5 03:29:13 |顯示全部樓層
33# YIN 我今日一浸十七個,我估應趕到掛
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-1-5 12:35:22 |顯示全部樓層
我今年都係第一次自己浸呀, 而且仲買左2個試界蟹乏..... 有無人有界蟹爪既多d料呀.
YIN 發表於 2009-1-3 14:02

你搵下d舊 post
回復

mkpetpet 發表於 2009-1-6 14:53:10 |顯示全部樓層
冇矮仔粉得唔得架?
回復

orchids 發表於 2009-1-6 15:02:12 |顯示全部樓層
冇矮仔粉得唔得架?
mkpetpet 發表於 2009-1-6 14:53

冇矮仔粉梗係得,不過會高過有浸矮仔粉果d.
回復

阿宜 發表於 2009-1-6 16:34:47 |顯示全部樓層
我今年都係第一次浸水仙頭, 前二日己經介左, 個頭係老板送!
己經浸左一個星期!
回復

四少 發表於 2009-1-6 22:15:28 |顯示全部樓層
想死, 因為家無地方可曬, 教好晒朋友點界, 自己又界 d ...
一盒 5 球 & 一盒 8 球, 第一次我在場跟教佢, 界左 1/3, 之後 3 天佢自己界 1/3.
講左倒轉泡水一兩晚後沖走汁液就可以拎去曬, 矮粉跟包裝教咁做 ....
昨晚, 我去佢家把最後果 1/3 界埋 ....
先知 ... 佢真係浸水仙, 一個個就咁放係水裡面由佢浮沉, 佢話 "矮粉" 包裝教浸球 5 日,
攪到 d 水仙芽又黃又長仲 90度 彎晒 ... 怪不得佢話佢試界果 d 蟹爪浸死晒
唉, 睇來所托非人 諗住佢住村屋由佢地曬一兩日沖沖換換水就係咁簡單 ... 佢又唔係有心, 勤力到日頭有陽光就拎出去曬, 無陽光就收入屋 ...
睇黎今年要買現成交差 ....
回復

candyafr 發表於 2009-1-6 22:25:02 |顯示全部樓層
YIN 發表於 2009-1-3 14:02

蟹爪好難得好(尤其是新手), 但靚的蟹爪真係好吸引...........我今年想買番1盆
回復