花很少, 葉卻很多, 怎辦??

作者: evita_kkk 發表于 2009-2-10 21:49:28
1787 19
我的紫羅蘭, 花愈開愈少, 小葉卻不斷增生!

我想問:
1. 我睇過之前既意見, 有人話剪去新出的bb葉, 是否真確??
2. 外圍的葉也愈生愈長, 是否要剪去一些??
3. 是不是晒太陽不夠?? (我已經放在向西的窗台上)
多謝晒!! 希望大家俾多d意見
alva 發表於 2009-2-10 21:54:30 |顯示全部樓層
如果你冇加過鱗肥,  你可以加一d 鱗肥 (開花肥) 俾佢, 咁會好d...

老葉亦都可以收收, keep 住個葉序靚d.
回復

maggielawkm 發表於 2009-2-10 21:57:50 |顯示全部樓層
1. 我睇過之前既意見, 有人話剪去新出的bb葉, 是否真確?? BB  葉唔係指新出的葉~~ 所以唔洗剪
2. 外圍的葉也愈生愈長, 是否要剪去一些?? 外圍起碼剪10 塊呀
3. 是不是晒太陽不夠?? 未必係~ 你而家中心點果D都生得唔錯啦~ 唔夠光的話佢會向高唔係向橫
回復

evita_kkk 發表於 2009-2-10 22:11:38 |顯示全部樓層
3# maggielawkm

原來如此......謝謝各位高人!!
回復

孖吉 發表於 2009-2-10 22:15:22 |顯示全部樓層
Q1. 我睇過之前既意見, 有人話剪去新出的bb葉, 是否真確??
A: 剪去 bb 葉係剪去它小苗時候出的細葉,通常在葉下面,不是要剪新葉呀 !!

Q2. 外圍的葉也愈生愈長, 是否要剪去一些??
A: 不要剪外圍的葉,除非葉己經老,黃,殘 ... 或俾其他葉蓋住

Q3. 是不是晒太陽不夠?? (我已經放在向西的窗台上)
A: 葉柄這樣長,應該係未夠光,可以再加光試試

花和葉都要生長才健康,不可能只開花不出葉,如果開花太久,可能要剪花令它可以休養生息,再開過 D 花
(另外每6-12個月要換盆)
回復

heiheimama 發表於 2009-2-10 22:18:46 |顯示全部樓層
Q2. 外圍的葉也愈生愈長, 是否要剪去一些??
A: 不要剪外圍的葉,除非葉己經老 ...

呢個問題,各人有各人做法,我自己的習慣是把植株keep細d,葉序靚d,所以一般只keep三圈葉,再外圍的會剪去.我不知這樣做會否有害,不過經驗中沒有因此而死花.~
回復

maggielawkm 發表於 2009-2-10 22:20:18 |顯示全部樓層
吉吉~ Q2~ 我照剪架喎~~ 葉序會好D嘛~ 成個型靚D~ 唔係咁架咩~?
回復

孖吉 發表於 2009-2-10 22:25:32 |顯示全部樓層
如果要攞去比賽,我會剪囉,因為葉間有空位會扣分
但係如果佢冇殘,黃,老,冇俾其他葉遮往,佢會製造養份,對開花有幫助
(我係咁諗)
回復

maggielawkm 發表於 2009-2-10 22:26:47 |顯示全部樓層
謝謝指教~~
回復

孖吉 發表於 2009-2-10 22:28:38 |顯示全部樓層
唔好咁講,我都係新人咋,學野階段
回復

cotychan 發表於 2009-2-11 15:27:15 |顯示全部樓層
如果要攞去比賽,我會剪囉,因為葉間有空位會扣分
但係如果佢冇殘,黃,老,冇俾其他葉遮往,佢會製造養份,對開花有幫助
(我係咁諗)
marcuslee 發表於 2009-2-10 22:25

但係如果葉太多,啲花會越開越少,同埋越開越細朵.
回復

卓男媽 發表於 2009-2-11 15:41:43 |顯示全部樓層
呢個問題,各人有各人做法,我自己的習慣是把植株keep細d,葉序靚d,所以一般只keep三圈葉,再外圍的會剪去.我不知這樣做會否有害,不過經驗中沒有因此而死花.~ ...
heiheimama 發表於 10-2-2009 22:18

keep 3 圈葉 <-- 以前有個種開 AV 既朋友同我講過, 不過我係園藝網未見其他花友提過, 我仲以為我朋友講錯我聽添
回復

孖吉 發表於 2009-2-11 16:07:25 |顯示全部樓層
我數圏好渣,三圏葉是否最外圍葉伸展到三倍葉面的長度?
因為我見妙妙網上 2008年TGS Colorado Denver年會大展 的 av 是這樣的:
Jean-Pierre Croteau
如果咁睇,evita_kkk 的 av 葉並不過長 ...
回復

卓男媽 發表於 2009-2-11 16:10:08 |顯示全部樓層
以我所知, 3圈葉唔係講葉既長度, 不過我都係知 d 唔知 d, 都係等希媽/其他花友答你吧
回復

peeseela 發表於 2009-2-11 16:12:41 |顯示全部樓層
意思係三層葉
回復

孖吉 發表於 2009-2-11 16:14:54 |顯示全部樓層
意思係三層葉
peeseela 發表於 2009-2-11 16:12

你咁講我易明 d
回復

mokice 發表於 2009-2-11 16:26:27 |顯示全部樓層
咁BB 葉姐係乜野?
係咪小苗階段果陣有d 細細塊但又唔識長大果d ?
回復

peeseela 發表於 2009-2-11 16:29:40 |顯示全部樓層
咁BB 葉姐係乜野?
係咪小苗階段果陣有d 細細塊但又唔識長大果d ?
mokice 發表於 2009-2-11 16:26

係呀, 比上面D大葉蓋住果D.
回復

s20051179 發表於 2009-2-11 17:03:51 |顯示全部樓層
終於明白我的葉柄為何禁長…
回復

heiheimama 發表於 2009-2-11 17:37:13 |顯示全部樓層
意思係三層葉
peeseela 發表於 2009-2-11 16:12

係呀,三圈葉=三層葉羅.我個人覺得2-3圈葉係最靚既.有時中間的葉生(咩)左,又大又細,或者有側芽,都會剪,總之最緊要靚.

葉老左就要剪,佢地好似d老野咁,冇鬼用,唔會幫手製造養份,只會搶養份!
回復