聖誕泡夫 Puff(已加詳細步驟,每個步驟都有圖片 )

作者: 亞實 發表于 2008-12-17 22:39:10
13727 129
kelvinkou 發表於 2008-12-23 00:51:50 |顯示全部樓層
正wor! 多謝你的分享! 等我又整吓先~
回復

otismavis 發表於 2008-12-23 02:58:43 |顯示全部樓層
今次算係我最成功既一次..
雖然今日總共焗左三次先算ok
不過我聽日會再試多次既...我要再好食D!!
回復

hk88688 發表於 2008-12-23 09:21:15 |顯示全部樓層
34# hk88688

好容易整, 你都試下, 我自己亂試ONLY ~
我一定可以整倒比我果D更好食呢!!

好似我今次整果D, 好似個菠蘿飽, 沒有第一次咁鬆!!
sifenamok 發表於 2008-12-22 16:07

你整啲puff真係好好食, 依家仲回味緊呀
你咁快行動, 買大包啲麵粉, 咪可以整多啲puff
回復

fianfumy 發表於 2008-12-23 10:15:53 |顯示全部樓層

40# sifenamok

上星期六最衰我一早有約出席唔到 "農女聚會 "呀 .... 唔係我就有得食啦 ...

你這包我都有用開 , 之前最平是city 豬扒 , 但由 $24加價 , 一加到$32 .
上星期我在黃埔吉吉島買了另一Packing的日清 "薄力"麵粉是 $25左右 .... 唔知口感有咩唔同 , 只知是在日本的出產地唔同囉 !
回復

kelvinkou 發表於 2008-12-23 15:57:09 |顯示全部樓層
今次算係我最成功既一次..
雖然今日總共焗左三次先算ok
不過我聽日會再試多次既...我要再好食D!!
otismavis 發表於 2008-12-23 02:58 AM

我剛剛整好... 唉... 咩都無問題... 唯獨是擠哥part, 我擠得唔夠高, 佢一路焗, 一路變平...
最後整puff 似整曲奇餅多啲... 我連d醬都係自己整噃, 唔用吉士粉, 有普通嘅牛奶味同朱古力味, 可惜吖, 個puff 都唔似puff...

失敗~

更失敗!!

d 醬~~
回復

亞實 發表於 2008-12-23 16:09:41 |顯示全部樓層

45# kelvinkou

影張相比我睇下O拉 !!
好想睇, 好想食!

其實你都見倒, 我都唧得超級肉酸呢!
回復

亞實 發表於 2008-12-23 16:12:59 |顯示全部樓層
嘩你果D好大個, 好正 !
可能你果D太大,焗的時間會唔同!!
所以唔同樣, 不過好似好好味, 有CHOCOLATE CREAM !!
好想食呢!
回復

kelvinkou 發表於 2008-12-23 16:13:33 |顯示全部樓層
唔理啦, 把醬涂在"puff" 上, 超好食bor!
回復

亞實 發表於 2008-12-23 16:13:50 |顯示全部樓層
我依家整緊日本CHEESE CAKE,
焗緊, 焗好影相比大家睇!
回復

亞實 發表於 2008-12-23 16:16:41 |顯示全部樓層
48# kelvinkou

我睇見都好想食!
D牛奶/朱古力味的CREAM 點整GA?
教我R ! THANKS
回復

kelvinkou 發表於 2008-12-23 16:25:15 |顯示全部樓層
你個食譜哥度lor, 為食貓吖嘛~
http://www.leisure-cat.com/frm_1356.htm

個牛奶醬係跟佢做嘅, 朱古力係我自己諗嘅, 試下得唔得, 加咗15 g 谷古粉落其中一半嘅醬度囉, 啫係一半牛奶味, 攞一半出嚟加谷古粉變成朱古力味囉~ 好香呀!!!!
回復

kelvinkou 發表於 2008-12-23 16:28:52 |顯示全部樓層
我仲有好多材料剩添, 低筋flour 用得好少, 谷古粉(COCOA POWDER) 又有剩, 我可能只要買D 蛋OR牛奶就可以識曲奇餅, 或普通嘅蛋糕啦... 我又想整鮮果芝士撻喎! 但係D CREAM CHEESE 好鬼貴... 買到我無錢GA 啦...
回復

亞實 發表於 2008-12-23 16:29:40 |顯示全部樓層
明白, 係因為我沒有跟為食貓做牛奶醬,
我都好想再整比自己食R !!!
我個日本CHEESE CAKE焗裂左, 都唔敢POST比大家睇LA
回復

kelvinkou 發表於 2008-12-23 16:33:41 |顯示全部樓層
哈哈, SAME HERE, 我返焗咗, 個底焗黑晒, 好彩未返焗之前POST咗相!! 哈哈哈!!!
我地真係非常之PRO呀!!! 哇哈哈哈!!!
回復

亞實 發表於 2008-12-23 16:35:28 |顯示全部樓層
52# kelvinkou

係R, 卡夫CREAM CHEESE加價加到離曬泡,
我由$18買到依家$24 
回復

亞實 發表於 2008-12-23 16:36:48 |顯示全部樓層
52# kelvinkou

係R, 一路睇住為食貓個網,
真係一路流口水,
樣樣都想整來食!
回復

kelvinkou 發表於 2008-12-23 16:51:03 |顯示全部樓層

同意, 咩都想整嚟食, 買到破晒費...>$$$$$<

將錯就錯, 樣衰哥D就塗上去啦~ 仲好食~
好開心呀!!! 總算無白費心機, 搞咗大半日, 我哥D賣相差到無人有嘅PUFF 擺到入口反而會俾個驚喜你~=3=
回復

kelvinkou 發表於 2008-12-23 16:56:33 |顯示全部樓層
下次我都要DOUBLE 番D 材料, 我跟咗為食貓D 份量, 整得16個, 仲要擠到尾時唔夠, 整咗D特細嘅怪PUFF出嚟~
回復

亞實 發表於 2008-12-23 17:11:28 |顯示全部樓層
日本芝士蛋糕, 111.jpg

好好味
回復

kelvinkou 發表於 2008-12-23 17:47:38 |顯示全部樓層
一睇就知道好好味啦~ 好想食呀!!!!!!!!
不過PUFF同CHEESE CAKE 都好FULL, 食多DD都好鬼滯, 我聽日想整鮮果撻~
回復