may show (曲奇 + 桂花榚)

作者: maymay靚 發表于 2008-12-1 09:45:16
7248 42
茉莉花 發表於 2008-12-1 22:22:37 |顯示全部樓層
我聽日就去買糖霜....
回復

tongtony 發表於 2008-12-1 22:35:42 |顯示全部樓層
睇到我流晒口水,心思思, 不過首先要買個焗爐,
但係屋企咁................細...擺係邊恕好呢????????
呀!!!!!換過一間大啲屋舍未得囉
回復

maymay靚 發表於 2008-12-2 10:43:41 |顯示全部樓層
原帖由 tongtony 於 2008-12-1 22:35 發表
睇到我流晒口水,心思思, 不過首先要買個焗爐,
但係屋企咁................細...擺係邊恕好呢????????
呀!!!!!換過一間大啲屋舍未得囉

整 曲奇 搞到要換屋, tony 你個換屋藉口 好誇喎.....,不過我支持你..
回復

freddywongdy 發表於 2008-12-2 17:33:52 |顯示全部樓層
真係叻! 第一次整就成功!
下次煮埋菠蘿蓉就可以整下菠蘿酥啦!
回復

ChrisTsui 發表於 2008-12-2 22:14:57 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-12-2 17:33 發表

請問菠蘿蓉點整o架?
幫襯過赤柱Jenny Bakery,佢隻曲奇餅菠蘿酥好好味,好想知點整~
回復

maymay靚 發表於 2008-12-3 10:23:59 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-12-2 17:33 發表

freddy 讚我好開心呀, 你係高手, 見你整個 d 超正, 要跟你學野呀!!!
回復

mcyan 發表於 2008-12-3 23:29:58 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-12-1 11:57 發表

係呀... 個隻牛油唔係四圍有得買ga...
乜乜金罐.... 我都唔識. (係 fianfumy 介紹, 係特別好味)

我想問你係用邊隻牛油同埋係邊度買架?我以前用開果隻搵吾番,最近用過果隻味道吾係太理想,所以想問下,thanks~~~
回復

fianfumy 發表於 2008-12-3 23:47:21 |顯示全部樓層
原帖由 mcyan 於 2008-12-3 23:29 發表

我想問你係用邊隻牛油同埋係邊度買架?我以前用開果隻搵吾番,最近用過果隻味道吾係太理想,所以想問下,thanks~~~

pm了地址比你
回復

fianfumy 發表於 2008-12-4 00:02:33 |顯示全部樓層
monkey ...hehe.gif maymay靚唔好介意 , 見到咁多人問金罐牛油 , 咁等我為大家解答啦 !   

maymay 今次所用的金罐牛油  ( 按這裡 )

我都有用過這款三角嘜牛油   ( 按這裡 )
回復

maymay靚 發表於 2008-12-8 10:06:02 |顯示全部樓層
點會 介意, 你係我師傅喎....
好野當然要同大家分享啦...
回復

maymay靚 發表於 2008-12-8 19:20:06 |顯示全部樓層
經過上次 (曲奇) 之成功, 又再做分享予同事, 都同聲贊好味, 激發我入廚既興趣....  

取經自- 鄰家太太
就做極簡單既 - 桂花榚 (又想同大家分享) 比 d 意見我 lee 個新手......
材料簡單岩晒我 - 大菜, 冰糖, 桂花乾

完成後... 甜味 ok, 桂花香味就無雪凍前香濃, 口感係爽, 想問下各位,係咪少水呢 ???
回復

亞實 發表於 2008-12-18 21:29:10 |顯示全部樓層

回復 20# maymay靚 的帖子

唔知點解我整果D唧唔出, 我要自己用手搓!
回復

fianfumy 發表於 2008-12-18 22:00:21 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-12-8 19:20 發表
經過上次 (曲奇) 之成功, 又再做分享予同事, 都同聲贊好味, 激發我入廚既興趣....  http://qqface.knowsky.com/yct/yct%20(7).gif

取經自- 鄰家太太
就做極簡單既 - 桂花榚 (又想同大家分享) 比 d 意見我 lee 個新 ...

靚太 ..... 太爽口是要加多少少水呀 !
回復

fianfumy 發表於 2008-12-18 22:01:54 |顯示全部樓層

回復 32# sifenamok 的帖子

請問牛油有沒有回溫呢  ?
份量是一樣嗎 ...唔同牛油有可能份量唔同 , 因maymay 今次是用軟牛油 !
回復

亞實 發表於 2008-12-18 23:34:49 |顯示全部樓層

回復 34# fianfumy 的帖子

我用200G牛油,
PRESIDENT 牌,
太杰, 完全唧唔出, 我自己搓圓,
轉頭POST 相
回復

fianfumy 發表於 2008-12-19 22:24:19 |顯示全部樓層
原帖由 sifenamok 於 2008-12-18 23:34 發表
我用200G牛油,
PRESIDENT 牌,
太杰, 完全唧唔出, 我自己搓圓,
轉頭POST 相

牛油有冇做回溫 及 牛油及麵粉幾多份量 ?..... 可sent 比我睇下 , 幫你諗諗是咩問題 !
回復

jellyfishy 發表於 2008-12-20 09:36:25 |顯示全部樓層
點解叫桂花榚?
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-20 09:43:18 |顯示全部樓層

31# maymay靚

maymay靚靚 ,
我都有整過桂花糕呀 ~~ 不過我係用魚膠粉代替大菜 (我覺得魚膠粉會彈口一d,大菜就會脆d)  , 桂花糖 (糖水浸桂花)代替乾桂花  另外加左新鮮龍眼肉落去~~ 遲少少我比個recipe你呀~~^^
回復

jellyfishy 發表於 2008-12-20 10:02:59 |顯示全部樓層
啊.... 原來個帖有兩個小吃介紹... 睇死水母喇...
應該係 cookie + 桂花糕
回復

keung 發表於 2008-12-21 16:36:13 |顯示全部樓層
我覺得魚膠粉口感好些。不過都是個喜好,有些人鍾意魚膠粉有啲鍾意大菜。另外我會再加杞子。
回復