Alison的菜園

作者: alilovebyj 發表于 2008-11-29 13:45:48
167031 1324
alilovebyj 發表於 2010-8-12 22:13:32 |顯示全部樓層
係咪由種子種起KA, 好期待! 好想睇下個果呀
.............................................................
係啊…用種子種架。
本來一共有六株,現在C剩3株
我都唔會抱太大期望,因為奇異果的花是雌雄不同株的。
回復

miku 發表於 2010-8-13 01:03:33 |顯示全部樓層
雌雄不同株, 咁即係要種好多棵先有機會有兩種唔同性別囉?
回復

農夫 發表於 2010-8-13 01:08:05 |顯示全部樓層
好多若瓜呀,黃色既白玉苦瓜好靚呀.
有南瓜授粉成功囉add6icon
回復

alilovebyj 發表於 2010-8-13 13:35:36 |顯示全部樓層
回復 1143# 農夫

黃色,係熟得滯啦…不過,都仲食得!

至於南瓜,係有成功,不過係奶油南瓜,唔係長條南瓜啊…

不過,明天會再去check 下唯一的長條囡是否授粉成功。
回復

alilovebyj 發表於 2010-8-13 13:59:34 |顯示全部樓層

天氣雖熱,不適合種蕃茄,可家中還是有七盆蕃茄在努力中。

這七盆是十三盆春播的蕃茄中c剩的,一直受白粉病困擾,

但施藥後,算是變得精神了。應該可以渡夏吧!

至於秋播的當然係時候作準備,但因為下星期有幾天不在港,還是等回來才開始吧。

別以為我就沒有下種培苗。

之前有些蕃茄沒收,掉了下來,我用小盆加泥放好,小苗出了一堆。

可惜品種就沒記好!

這個好像是 rome tomato

這個就忘了!

回復

miku 發表於 2010-8-13 15:19:45 |顯示全部樓層
我d蕃茄中左紅蜘蛛, 佢仲野埋其他植物, 我覺得好煩,
用左苦鍊油都唔係好得, 都唔知點好
回復

alilovebyj 發表於 2010-8-13 22:19:14 |顯示全部樓層
回復 1146# miku

下面都是從《病蟲害篇》抄回來的土炮方法,不如試下啦!

大蒜汁 取紫皮大蒜250克,加水浸泡30分鐘,搗爛取汁,加水稀釋10倍左右立即噴灑,可防蚜蟲、紅蜘蛛、介殼蟲等,也可防治白粉病、灰黴病,澆入土壤,防治線蟲、姬蝴等。

辣椒水 取幹紅辣椒50克,加水1000克煮沸15分鐘,過濾取上清液噴灑,可防白粉虱、蚜蟲、紅蜘蛛、椿象等。

煙水 取煙梗或紙煙100克或煙葉50克,加水1000克,浸泡30小時,反復搓洗過濾,加中性洗衣粉1克一2克噴灑,可防蚜蟲、紅蜘蛛、葉蟬、粉虱、薊馬、椿象、卷葉等。     

青蒿水 取青蒿500克,加水 2500克煮沸30分鐘,過濾澆灌,可防地老虎,蚜蟲、紅蜘蛛。

大蔥 韭菜 薑 洋蔥 花椒 桃葉 蓖麻籽 銀杏葉 車前草 蔓陀羅 任選一種300克搗爛,加水1000克浸泡60分鐘,搓洗過濾噴灑或施人盆土中,可防蚜蟲、紅蜘蛛、地老虎、蚯蚓等

尿素根外噴施法 如發現花卉苗木上有蚜蟲、紅蜘蛛、薊馬等害蟲,可用20%尿素溶液每10天噴灑一次,連噴2-3次,能殺死上述害蟲,促使植株繁綠,葉色發亮。

蔥(蒜)浸出液除蟲法 把蔥、蒜搗碎,加20倍水浸泡後,過濾去渣,將濾液噴灑在花、葉的兩面,能有效殺死蚜蟲、紅蜘蛛和潛葉蟲等害蟲。用濾液澆植株根部,還能防治盆景的線蟲病。
回復

alilovebyj 發表於 2010-8-13 22:44:39 |顯示全部樓層

家中種了大量植物,最怕的就是不在家的日子。

下星期要出門四天,可惜昨天天文台說﹕

真係擔心,天氣太好了,都沒下雨的日子。

今天再上天文台CHECK 一CHECK ,呵呵呵…

情況有「好」轉,由只下一天雨變成下三天雨,希望落得「正」啦!

回復

alilovebyj 發表於 2010-8-14 17:25:00 |顯示全部樓層
收了翠妃,今次唔炒蛋,而係用埋年頭整個半條仔臘肉!

我比較仲意食瘦,因此都把肥肉切掉。

呢次係我第一次整臘肉,

上次見農友,好多都話會做臘肉,我都好期待到時分享到大家D心得!
回復

農夫 發表於 2010-8-14 18:07:12 |顯示全部樓層
代表夏天既苦瓜+代表冬天既臘肉
食果陣會有咩感覺呢?(除左好味之外)
回復

alilovebyj 發表於 2010-8-14 23:30:49 |顯示全部樓層
回復 1150# 農夫

哈哈哈…無諗過喎!!
回復

alilovebyj 發表於 2010-8-21 23:21:38 |顯示全部樓層
認得它嗎?

就是年紀小小就被咬了一口的沖苦!

又是一個很大的囝囝!花是前天開的,人不在港,

它挺大的,不知是否成功呢??

悄悄結了瓜的小白!

這個品種的小白很甜!

回復

alilovebyj 發表於 2010-8-21 23:24:55 |顯示全部樓層

看看無花果,最近不很健康,不知是否不夠肥!

葉子上有些黃點,我摘掉,葉子顯得有點疏落!

可是它卻在主莖的近泥位置長出好些新葉來!

至於茄子,回港就看到它有花,有小果了!

回復

alilovebyj 發表於 2010-8-21 23:38:50 |顯示全部樓層
這個波蘿有點遲熟,看來要多喝點早熟奶粉!

至於積媽斑蘭葉下盆不足一星期,雖有黃葉,但已有起色!

仍是蕃茄小苗,幾天不見,變得又密又壯!

回復

miku 發表於 2010-8-22 23:24:11 |顯示全部樓層
回復  miku

下面都是從《病蟲害篇》抄回來的土炮方法,不如試下啦!

大蒜汁 取紫皮大蒜250克,加水浸泡3 ...
alilovebyj 發表於 2010-8-13 22:19

謝謝你!
我去try 先
回復

alilovebyj 發表於 2010-9-12 23:44:23 |顯示全部樓層

哎吔!好耐無UPDATE 啦…因為近期真係無乜動作。

想買泥,不知有誰會去大陸入貨,可以幫下手呢? 如果真係得,請留個短訊給我,好嗎?

留種子的沖繩苦瓜

第二個死八婆都吃了…超甜的說!

除了南瓜,所有瓜都被清掉了!

清理前﹕

清理後﹕

PS 今年呢個棚架,真係好靠得住啊!

評分

查看全部評分

回復

alilovebyj 發表於 2010-9-12 23:53:23 |顯示全部樓層

再培了一些翠妃苗,發覺種咁多種,呢隻最好味!

最初以為發唔到芽,後來竟是百分百發芽率…  自收種子都靠得住!

第二個死八婆被吃後,個好長0既頂就再入泥!

至於呢堆球根,係同事去泰國玩,佢老公好鍾意種嘢,買了一大堆回來,

送了我一些,是甚麼?當然不知道了!

回復

giveupaguy 發表於 2010-9-13 12:23:28 |顯示全部樓層
我之前在淘寶訂過4包 80L 翠均靚土. 快遞到hk. 如果你要. 我再pm 果間店子的link給你呀!
回復

loyuensau 發表於 2010-9-13 15:36:01 |顯示全部樓層
可以PM埋我, 我都想買泥呀. 咁你4包80L 翠均靚土運費總共多少錢?
回復

watermelon 發表於 2010-9-13 16:01:20 |顯示全部樓層
我有少量
回復