Alison的菜園

作者: alilovebyj 發表于 2008-11-29 13:45:48
167122 1324
alilovebyj 發表於 2010-7-28 19:40:29 |顯示全部樓層
回復

cklife 發表於 2010-7-28 20:20:07 |顯示全部樓層
再貼,大家試試看!
alilovebyj 發表於 2010-7-28 19:40

謝謝分享..這個之前我己經看過了。有點想補充...他說收集起來的液肥要放置二星期,說加黑糖會幫助快些發酵...但我建議不放糖...皆因我之前做的廚餘酵素液肥,是只是廚餘、生果廚餘、水,發酵是很快,用後也很肥,但非常野蟻。

我猜想係因為D糖呀....而且我只挑生果廚餘,可能太亦太香...(好香菠蘿味)
回復

alilovebyj 發表於 2010-7-28 20:46:12 |顯示全部樓層
原來都看過了…是我少見多怪呢!

我自己也有做堆肥。現在堆了兩桶,等天氣好一點時,要拿出來曬一曬呢!
回復

cklife 發表於 2010-7-28 20:51:32 |顯示全部樓層

我自己也有做堆肥。現在堆了兩桶,等天氣好一點時,要拿出來曬一曬呢 ...
alilovebyj 發表於 2010-7-28 20:46

雖然己經看過,但那是我看過覺得說明最清楚的網頁,有埋相呢...
而且,仲有其他人可能未睇過呢...
回復

muitau 發表於 2010-7-30 10:38:30 |顯示全部樓層
雖然己經看過,但那是我看過覺得說明最清楚的網頁,有埋相呢...
而且,仲有其他人可能未睇過呢... ...
cklife 發表於 2010-7-28 20:51

早呀ALISON,早呀咁多位,
係呀係呀,我睇過都唔係好記得要重溫一次...不過我一星期至煮一次半次飯,都唔知儲到幾時....
回復

小寶 發表於 2010-7-30 11:27:22 |顯示全部樓層

我自己也有做堆肥。現在堆了兩桶,等天氣好一點時,要拿出來曬一曬呢 ...
alilovebyj 發表於 2010-7-28 08:46 PM

堆肥要拿出來晒? 應該不用的呢~
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-30 11:43:53 |顯示全部樓層
回復 1106# 小寶
小寶, 都要睇下係邊一種堆肥呀~~
晒就講唔上, 我睇書講, 厭氧堆肥堆左個零兩個月, 開蓋透透氣, 都可以加速發酵分解.
( 唔知有無記錯的, 有錯請指正 )
回復

cklife 發表於 2010-7-30 13:07:11 |顯示全部樓層
我有D想養蚯蚓....
回復

miku 發表於 2010-7-30 13:18:30 |顯示全部樓層
積媽你唔好老屈日本仔喎,我舊年果啲隻隻都8寸長起碼架喎  

我都試過榨汁,飲完即想暈,啲衰人想厄女仔請 ...
muitau 發表於 2010-7-20 10:17

我今年都種左呢兩種
沖繩而家暫時得2隻B, 唔知咩味
翠妃食左幾轉, 感覺真係點煮都好苦.....add2icon ,係唔可以用來煮蛋, 煮肉會好D
我通常都係將長白苦瓜煮蛋, 翠妃煮牛肉,
下次就試下用翠妃煲黃豆排骨湯add6icon,睇下會唔會無咁苦
回復

alilovebyj 發表於 2010-7-30 14:08:56 |顯示全部樓層
回復 1106# 小寶

因為我平時少煮飯,有廚餘都會儲在冰箱中,因此,水份比較多…我放堆肥的桶沒去水的位置,因此水份都沒處走…

所以,總是濕濕的。
回復

alilovebyj 發表於 2010-7-30 14:10:54 |顯示全部樓層
回復 1109# miku

唉…我個D苦瓜品質好唔穩定,明明第一次食無乜苦味,再收第二轉,就比較苦了…

不知道是不是未成熟的就會比較苦呢……(糖分少)
回復

giveupaguy 發表於 2010-7-30 14:13:24 |顯示全部樓層
各位下午好.
我未看過呀.很有用.
不過有不明幾點.請指教
1) 這樣的堆肥. 有沒有味的? 怕家中大人不批准
2) 在那裡可買到密封桶
3) 如圖中的基肥. 我們在本地可買到類似/代替品?

謝謝.
回復

cklife 發表於 2010-7-30 16:58:30 |顯示全部樓層
回復  小寶

因為我平時少煮飯,有廚餘都會儲在冰箱中,因此,水份比較多…我放堆肥的桶沒去水的位置,因 ...
alilovebyj 發表於 2010-7-30 14:08

有無試過加乾料落去?
回復

cklife 發表於 2010-7-30 17:05:15 |顯示全部樓層
1) 這樣的堆肥. 有沒有味的? 怕家中大人不批准
2) 在那裡可買到密封桶
3) 如圖中的基肥. 我們在本地可買到類似/代替品?
giveupaguy 發表於 2010-7-30 14:13

我未做過我斷估既︰

1)點都會有D味...之前另一個post有做過既人話,佢做無臭味,但會有發酵酸味。(但我知道有d人叫發酵味做臭味)
2)用紅A桶加蓋咪密封囉...唔夠密加張保鮮紙囉。再唔係去買個兩邊有鎖既膠衣箱,夠密喇掛。有好多代替品既.....
3)花墟芥菜籽有堆肥賣。http://www.mustardseed-organic.com.hk/index_topic.php?did=95661&didpath=/95661
回復

muitau 發表於 2010-7-30 17:29:08 |顯示全部樓層
我有D想養蚯蚓....
cklife 發表於 2010-7-30 13:07

你去山邊搵?不過可能呢到好多人幫到手...
回復

cklife 發表於 2010-7-30 17:45:30 |顯示全部樓層
你去山邊搵?不過可能呢到好多人幫到手...
muitau 發表於 2010-7-30 17:29

我睇有本書叫人去水族館買...
回復

alilovebyj 發表於 2010-7-30 23:15:45 |顯示全部樓層
回復 1116# cklife

水族館有蚯蚓賣的嗎?
別買錯了沙蟲!
回復

alilovebyj 發表於 2010-7-30 23:41:39 |顯示全部樓層
這是第二個白瓜…約有十吋長!很甜的

本以為老師南瓜能成功授粉,但今天花掉了,應該是沒成功啦!

菠蘿也開始變黃了,白苦瓜也可收了。

至於堆肥,這是其中一桶!別信堆肥沒味道,除非加了甚麼甚麼…

回復

花園仔 發表於 2010-7-31 00:21:08 |顯示全部樓層
回復 1118# alilovebyj
本以為老師南瓜能成功授粉,但今天花掉了,應該是沒成功啦!
==================================

Alison好!

未必架!
授粉成功與否係一日內嘅事, 如果成功咗甩花都冇問題架!
得唔得主要係睇瓜瓜仔是否繼績膨大嘅啫,
如果失敗瓜瓜仔會光澤消失, 瓜頭萎縮枯黃架!
回復

cklife 發表於 2010-7-31 09:28:22 |顯示全部樓層
回復  cklife

水族館有蚯蚓賣的嗎?
別買錯了沙蟲!
alilovebyj 發表於 2010-7-30 23:15

乜沙虫唔同蚯蚓架!! 好彩係度講下姐...唔係真係會用果D囉...又攪個笑話出黎...
回復