Alison的菜園

作者: alilovebyj 發表于 2008-11-29 13:45:48
167176 1324
miku 發表於 2010-7-12 00:44:48 |顯示全部樓層
alison

你d相影得好靚, 風兩蘭有好多唔同品種呀add6icon

你d農作物仲正呀
你種果d, 我全部都冇呀 好羡慕呀
下年我都要種果隻奶油南瓜, 好可愛
今年我都種左青瓜用來做沙律
不過第二轉收果d青瓜唔知點解苦既add3icon
回復

alilovebyj 發表於 2010-7-12 13:42:19 |顯示全部樓層
回復 1061# miku

D 相用手機拍架!自從手機可以拍後,就少用大機了!
至於青瓜,我有種有刺青瓜,收了三條,除了第二條外,其餘的都苦啊!
第二條唔苦,唔知係咪我好嫩就收呢?
回復

muitau 發表於 2010-7-12 13:44:24 |顯示全部樓層
苦青瓜?! 果時我種都無試過喎, 貢得意?!!
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-13 10:57:14 |顯示全部樓層
ALISON , 早晨呀~~
你D 鷹爪蕃薯葉點黃法呀 ? 種左有幾耐?
因為我D 鷹爪唔夠水, 最多都係DUP D , 唔會黃的. 會唔會下面有大蕃薯 ?
回復

muitau 發表於 2010-7-13 11:33:33 |顯示全部樓層
ALISON , 早晨呀~~
你D 鷹爪蕃薯葉點黃法呀 ? 種左有幾耐?
因為我D 鷹爪唔夠水, 最多都係DUP D , 唔會黃 ...
JicJicmom 發表於 2010-7-13 10:57

早呀積媽, alison,
我都試過黃,一點點噴灑式咁既, 後尾發覺太耐唔摘或者無乜比肥就咁囉
回復

alilovebyj 發表於 2010-7-15 10:32:51 |顯示全部樓層
今次先說說瓜瓜!

第一條白瓜,已收來送給姨甥女做生日禮物!

瓜長得很長,約有十吋,因趕時間,都沒拍照。

至於脆寶,收了,比網球大,做了沙律!

這兩個又是剛長成的,看來明天又該可收了。

這個瓶裝住0既係檸檬青瓜,用咗醋來醃。

相片1011.jpg [color]
回復

alilovebyj 發表於 2010-7-15 10:35:18 |顯示全部樓層

第一個小奶油南瓜開始完熟。

第二個則授粉成功後,順手把瓜籐剪掉!

看到斑比說南瓜苗可吃……遲了,可惜呢!

另一株葉很大的南瓜有一個囡囡,今早開花,可惜沒開囝囝花!

只好借小奶南的種,看來成功率很低。

可惜呢,這個應該是老師的長南瓜。去年沒種成功,希望今年OK!

回復

alilovebyj 發表於 2010-7-15 10:40:43 |顯示全部樓層

種粗放式的菜蔬真的時有驚喜。

金色馬齒萈正如老師說,只要下過種,它自會隨時發芽!

這都是在我棄置了的泥上長出來的!

另外那邊廂的又開滿了花!

看看相片背景,那灰灰白白,就是我沒淋過水的老泥!!泥都結了,它還一直長,一直長!

今早摘了一些,準備今晚用來吃湯米粉!

回復

alilovebyj 發表於 2010-7-15 11:25:34 |顯示全部樓層

UPADTE 一下其它的植物情況。

蘋果小樹,看來要換了盆,才會長粗壯!

金桔新年時買回來,發現根有白粉蜃 (好像打錯了字)![

立即把它剪根換泥,加了大量的茶籽粉,現在長得挺健康!

菠蘿還要等!

金奇異果葉子一直有被蟲咬的痕跡,但就是找不到兇手!

(這個竹架很不穩,一直在晃!)

回復

alilovebyj 發表於 2010-7-15 11:33:13 |顯示全部樓層
拜康森所賜,一直有點亂的地方,也要執拾一下,免得打起風來,東西被吹走了!

舊泥啲起心肝,把它混了骨粉、麩粉,甲殼素、石灰等用桶裝好,留待入秋後用。(學積媽!)

本來還有一些泥要再曬一下才再處理,這幾天會下雨,就先入袋,待下星期末工幹回來再處理!

執拾後的「菜園」

回復

花園仔 發表於 2010-7-15 11:36:40 |顯示全部樓層
Alison好!

你啲嘢種得好靚啵!
請問成功咗嘅南瓜係咪採用授粉成功就剪藤蔓尖嘅方法架?
回復

alilovebyj 發表於 2010-7-15 11:53:04 |顯示全部樓層
回復 1071# 花園仔

老師,講得岩啊!就係用你教嗰個方法!

而家另一邊又長一個出來,我又剪掉個尖啊!

以後都會記住呢個方法!

對了…記得看到有帖說現在有些瓜不可以種了,如青瓜。

但卻又說老師現在開始在種青瓜。……

我尋日去開買麩粉,同個花檔老闆嗲幾句,佢話而家開始培瓜苗,

約秋天時收瓜,D瓜特別甜,問我知唔知點解。

我答佢話可能係少D雨水,佢話岩!仲叫我而家開始種!

我估老師而家開始種青瓜,也可能有這個原因吧…對嗎?
回復

花園仔 發表於 2010-7-15 12:05:40 |顯示全部樓層
回復 1072# alilovebyj

Alison, 我而家種青瓜主要係試驗體高溫環境下俾佢濕度補強, 睇吓得唔得啫!
回復

alilovebyj 發表於 2010-7-15 12:47:17 |顯示全部樓層
回復 1073# 花園仔

原來係咁…實驗…實驗!

我這邊種的有刺青瓜都是苦的,只有一條沒事 (前後得三條咁大把,樣子怪怪的都清理掉了)

所以…我決定下次春播都唔會種青瓜啦……圓形的脆寶,檸檬青就另計。
回復

cklife 發表於 2010-7-15 12:53:44 |顯示全部樓層
圓形青瓜真係好可愛呀...睇落仲好嫰口添呀....

種得好靚喔...
回復

alilovebyj 發表於 2010-7-15 12:53:54 |顯示全部樓層
回復 1064# JicJicmom

不會啦…大蕃薯,我都想啊!

應該係無乜比肥啊!

我會勤力D施薄肥架啦。今天同花檔老闆嗲,佢勁強調要薄肥多施。我替他買了有機粒肥 (海藻肥)。佢話開水施,3-5天一次…要好薄好薄!

十二蚊,手掌咁大包。唔知有無買貴呢。不過,同佢嗲咗咁耐,都要比d錢佢賺!
回復

農夫 發表於 2010-7-15 12:54:10 |顯示全部樓層
alison,你既貼好精彩呀,比左好多動力我呀~^^~
回復

alilovebyj 發表於 2010-7-15 12:57:24 |顯示全部樓層
回復 1075# cklife

係啊…嫩,用黎做沙律最岩!
回復

alilovebyj 發表於 2010-7-15 13:12:17 |顯示全部樓層
回復 1077# 農夫

係啊…種嘢無得懶,「一分耕耘,一分收獲」真係無錯。

我都好多失敗嘢架,不過,還是很想很想種落去!大家一齊努力啦!

對了…又要講下老闆娘,佢話自己而家試種椰菜和西蘭花。

夏天喎,種呢d?大家可能都會覺得奇怪。佢話,呢d種印尼都種到,香港無理由種唔到!

佢又講咗d幾有趣0既嘢,佢話印尼種嘢唔駛淋水,所以d印尼人「咁懶」 (希望無得罪人)

印尼每日都會灑雨,淋水可以慳番。
回復

miku 發表於 2010-7-15 13:23:01 |顯示全部樓層
今次先說說瓜瓜!

第一條白瓜,已收來送給姨甥女做生日禮物!

瓜長得很長,約有十吋,因趕時間,都沒拍照 ...
alilovebyj 發表於 2010-7-15 10:32

呢d青瓜種得好靚呀
味道係點ka,
我d白青瓜有一盤要清了, 因為我見佢生晒黃點, 又結唔倒瓜
我total只係收左六隻青瓜咋, 其他果d已經唔得啦, 同埋又病左

你d南瓜真係好正, 我諗要用多d泥先種倒. 但而家唔知趕唔趕得切
我上一次發唔倒種子, 所以放棄左, 放種西瓜同冬瓜

加油呀, 等睇你d收成add6icon
回復