2008-2010秋播成績表(續......三色堇開花喇 ^o^)

關閉 [複製鏈接]
作者: hk88688 發表于 2008-11-29 12:35:52
33291 401
hk88688 發表於 2008-12-17 13:40:55 |顯示全部樓層
今日見又多一盆鳳仙開花, 不過今次係粉紅色, 仲有盆白色都就開.
而且盆牽牛, 今日見多咗好多花花

粉紅色鳳仙

粉紅色鳳仙

多咗好多花嘅牽牛

多咗好多花嘅牽牛
回復

yuwaiman 發表於 2008-12-17 14:26:54 |顯示全部樓層
你棵牽牛好靚喎
回復

Aalon 發表於 2008-12-17 14:37:46 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-12-17 13:40 發表
今日見又多一盆鳳仙開花, 不過今次係粉紅色, 仲有盆白色都就開.
而且盆牽牛, 今日見多咗好多花花

我發覺冬天D牽牛都生長得好好, 反而夏天就好惹蟲.........
回復

hk88688 發表於 2008-12-17 14:49:41 |顯示全部樓層
Aalon
我都無諗過秋播牽牛會生得咁好, 仲見好多花冧未開呀, 個花架已經唔夠佢哋發展.
其實鍾意牽牛嘅花友, 可以試吓播, 佢哋生得好快, 我秋播啲種子當中, 佢係最快開花嫁, 3粒種子已經生到咁喇.
敏敏, 你都買咗啲牽牛種子, 春播嗰時播幾粒, 好快有花花睇
回復

yuwaiman 發表於 2008-12-17 15:06:27 |顯示全部樓層
我估我等唔切春天囉, 可能放假就播 lu
回復

cyhh 發表於 2008-12-17 16:11:50 |顯示全部樓層
我d牽牛喺冇收晒所有種子嘅情況下,種子四散…佢自己播左種生緊喇…
不過可能佢係一年生嘅關係,舊果d已經枯枯地,但花鋪d人又話佢春天自己會再生(佢地話街野生果d都係咁wor),所以我都係留佢喺度睇吓點先~
回復

花草之家 發表於 2008-12-17 17:26:44 |顯示全部樓層
Fanny,牽牛花d葉仲好靚添,add6icon 等我快d將放係冷宮ga牽牛花 拎去晒太陽先。add10icon
回復

hk88688 發表於 2008-12-17 18:21:07 |顯示全部樓層
敏敏, 係呀, 早啲播早啲有花花睇

Candice, 野生嗰啲我無留意到, 不過見佢未枯, 咪由得佢自生自滅囉 , 唔好咁快封殺佢嘛

花草, 多謝嚟賞花 呢棵牽牛放個位唔係好晒嫁咋, 不過可能我同啲月季噴藥, 順便噴埋其他花花, 所以棵牽牛少啲蟲同菌啩
回復

cyhh 發表於 2008-12-17 18:34:51 |顯示全部樓層
牽牛惹蟲ga, 所以兩星期要落一次藥
回復

hk88688 發表於 2008-12-17 22:11:41 |顯示全部樓層
我都好怕蟲蟲, 所以每星期用一次藥, 有備無患嘛
回復

yuwaiman 發表於 2008-12-18 12:40:55 |顯示全部樓層
我呢排掛住整理d花都冇噴過藥添, 放假要幫佢地噴吓先
回復

雲雲 發表於 2008-12-18 19:54:19 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-12-15 14:25 發表
雲雲, 我唔識路呀 , 淨係去咗農科中心同花卉世界行咋, 得閒post啲牛牛月曆睇吓吖, 都係牛牛嘛, 我諗一張半張版主唔會咋型啩

依個就係牛牛月曆啦,係唔係好"娘"呢?
貪佢夠古老,內容仲有182個菜餚添~
回復

hk88688 發表於 2008-12-18 19:59:33 |顯示全部樓層
唔係吖, 好classic呀, 買月曆送嘢食, 好抵呀 雖然唔食得, 有時睇吓都好嘛
回復

yuwaiman 發表於 2008-12-19 20:21:41 |顯示全部樓層
個月曆 ok 喎, 好 traditional
回復

hk88688 發表於 2008-12-19 22:17:50 |顯示全部樓層
今日又開咗好多桃花喇, 最鍾意白色嘅鳳仙都開埋, 連狗牙花都終於花喇

開好多朵桃花

開好多朵桃花

白色鳳仙都開花喇

白色鳳仙都開花喇

都係白色嘅狗牙花 ^_^

都係白色嘅狗牙花 ^_^
回復

cyhh 發表於 2008-12-19 22:38:33 |顯示全部樓層
你d桃花有冇諗住好似人地街買果d咁,meet晒d葉?
同埋你呢隻係咪非洲鳳仙花?

回復

yuwaiman 發表於 2008-12-19 22:40:59 |顯示全部樓層
狗牙花好香架, 係我喜歡嘅品種之一啊
回復

hk88688 發表於 2008-12-19 23:04:54 |顯示全部樓層
Candice, 唔知我係咪睇慣咗, 棵桃花好似有啲綠色葉襯吓好睇啲, 無晒啲葉反而唔係好慣, 加上咁高好難meet呀

敏敏, 我都鍾意啲白色嘅花, 所以我都幾鍾意狗牙花, 不過我唔知佢有香味, 可能依家開得一朵唔多覺, 等我聽日聞吓先
回復

yuwaiman 發表於 2008-12-19 23:36:32 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-12-19 23:04 發表
Candice, 唔知我係咪睇慣咗, 棵桃花好似有啲綠色葉襯吓好睇啲, 無晒啲葉反而唔係好慣, 加上咁高好難meet呀

敏敏, 我都鍾意啲白色嘅花, 所以我都幾鍾意狗牙花, 不過我唔知佢有香味, 可能依家開得一朵唔多覺, 等我 ...

如果開得多果時有風吹過, 簡直正到暈啊
回復

jfung 發表於 2008-12-20 00:50:52 |顯示全部樓層
嘩!!  88688你連桃花都有呀?  我秋播的種子一朵花都未開呀,睇住你果D先!
回復