2008-2010秋播成績表(續......三色堇開花喇 ^o^)

關閉 [複製鏈接]
作者: hk88688 發表于 2008-11-29 12:35:52
33293 401
亞實 發表於 2008-12-24 17:03:56 |顯示全部樓層
我棵茶花鳳仙,
影遲左, 謝左TIM,
唔好意思
回復

alextang 發表於 2008-12-25 00:16:50 |顯示全部樓層
88...茶花鳳仙,有種子咩?我種了成年都未見到有,等我再看看先。
回復

nuage 發表於 2008-12-25 00:24:48 |顯示全部樓層
88...茶花鳳仙,有種子咩?我種了成年都未見到有,等我再看看先。
alextang 發表於 2008-12-25 00:16

係呀﹗有種子o架﹗仲會彈到周圍都係﹗
回復

hk88688 發表於 2008-12-25 02:51:59 |顯示全部樓層
Sifena, 唔緊要喇, 唔洗唔好意思喎, 我都睇到桃色係點, 等再開花先影過咪得囉

Alex, 我都未知有無種子住呀, 啱啱開始開花咋, 我上次都有買到呢款種子, 你要下次拎啲俾你吖
回復

vincentma 發表於 2008-12-25 07:19:24 |顯示全部樓層
Fanny, 你咁有精力既,係未聖誕狂歡完再上網呢?真犀利呀!icon28
回復

alextang 發表於 2008-12-25 09:48:26 |顯示全部樓層
Sifena, 唔緊要喇, 唔洗唔好意思喎, 我都睇到桃色係點, 等再開花先影過咪得囉

Alex, 我都未知有無種子住呀, 啱啱開始開花咋, 我上次都有買到呢款種子, 你要下次拎啲俾你吖 ...
hk88688 發表於 2008-12-25 02:51

唔要啦。我仲有紅色啊。
我是說它不會結子啊!

Sifena你棵好似唔同呀。
回復

亞實 發表於 2008-12-25 20:22:40 |顯示全部樓層
166# alextang

下, 唔通我果棵唔係茶花鳳仙??
係之前分享回來的!!
回復

hk88688 發表於 2008-12-26 00:49:47 |顯示全部樓層
165# vincentma
Vincent媽, 無狂歡呀. 只不過未眼瞓嘛 ^_^
回復

hk88688 發表於 2008-12-26 00:59:03 |顯示全部樓層
Alex, 等我留意吓先, 我之前都未種過, 所以唔知. 唔結種子都唔怕, 我今次有入貨, 以備不時之需嘛 ^_^
睇Sifena棵花啲葉都好似茶花仙喎, 不過我嗰啲啲葉密啲同淺色啲.
回復

hk88688 發表於 2008-12-26 13:01:03 |顯示全部樓層
聖誕過後, update吓啲新相先^o^ 秋播嘅小牛開咗第一朵花喇. 而且之前買返嚟嘅小玲苗, 都開咗第一朵紫藍色花花, 好靚啊.

仲有, 就係之前團購嘅月季----第一選擇, 都出咗花冧喇, 仲要一次過3個添, 掙扎緊cut唔ut咗佢好? 連啲小鐵都開始長葉喇.

秋播第一朵開嘅小牛

秋播第一朵開嘅小牛

紫藍色小玲都開花喇

紫藍色小玲都開花喇

出花冧嘅----第一選擇

出花冧嘅----第一選擇

啱啱長葉嘅----Clematis Snow Queen

啱啱長葉嘅----Clematis Snow Queen

Clematis Ernest Markham

Clematis Ernest Markham

Clematis Nelly Moser

Clematis Nelly Moser

生得最大嘅----Clematis Guernsey Cream

生得最大嘅----Clematis Guernsey Cream
回復

yuwaiman 發表於 2008-12-26 19:55:13 |顯示全部樓層
Fanny, 恭喜晒喎, d小苗同小玲玲真係好靚喎
回復

vincentma 發表於 2008-12-26 20:27:30 |顯示全部樓層
Fanny, 見到你秋播既成績,真係唔錯嶓!我都要努力先!add14icon
回復

hk88688 發表於 2008-12-26 21:23:29 |顯示全部樓層
敏敏, 上次深圳買嗰啲小玲, 原本4棵, 依家得返3棵在生咋*_* 依家開花先知佢咩色, 仲有兩梱觀察緊. 不過原來都小玲都幾易插得生, 摘芯後順手插落泥都生 ^o^

Vincent媽, 加油啊! 等睇你啲靚花花呀!
回復

yuwaiman 發表於 2008-12-27 00:16:02 |顯示全部樓層
敏敏, 上次深圳買嗰啲小玲, 原本4棵, 依家得返3棵在生咋*_* 依家開花先知佢咩色, 仲有兩梱觀察緊. 不過原來都小玲都幾易插得生, 摘芯後順手插落泥都生 ^o^

Vincent媽, 加油啊! 等睇你啲靚花花呀! ...
hk88688 發表於 2008-12-26 21:23

咁你努力d啦, 遲d可以做開源喎
回復

花草之家 發表於 2008-12-27 15:39:52 |顯示全部樓層
Fanny,小鐵大得好快呀!你幾多日淋一次水?
回復

hk88688 發表於 2008-12-27 21:38:39 |顯示全部樓層
敏敏, 我會努力湊大小玲嫁喇, 但係......經過今日掃貨之旅, 應該改口話: 大家一齊努力呀^_^

花草, 我四至六日先淋一次透水, 正確嚟講係見啲泥乾先見淋透水, 所以都無定嫁, 好似話啲小鉄唔鍾意太濕嘛, 我都係第一次種, 所以都係段估中 ^_^. 花草, 你啲小鐵好嗎?
回復

yuwaiman 發表於 2008-12-27 23:51:55 |顯示全部樓層
Fanny, 我盡人士啦, 我呢度冇嘢幫佢遮蔭會慘d架
回復

亞實 發表於 2008-12-28 00:56:50 |顯示全部樓層
Fanny,

有一個唔係咁好的消息R , SORRY !
我老公星期日要返工, 要大約4:00收工,
先可以去元朗, 真係好唔好意思,
可唔可以暫存在你屋企先,
我大約5:00會叫我老公開架5.5來取,
如果唔得, 我再想辦法, SORRY !!!

唔該你, 真係十分對唔住!
回復

hk88688 發表於 2008-12-28 01:40:03 |顯示全部樓層
Sifena, pm咗你喇 ^_^
回復

花草之家 發表於 2008-12-28 10:44:49 |顯示全部樓層
Fanny,我d小鐵生長得好好,不過我同你d品種唔同,但係應該係同一個外國供貸商。
回復