2008-2010秋播成績表(續......三色堇開花喇 ^o^)

關閉 [複製鏈接]
作者: hk88688 發表于 2008-11-29 12:35:52
33290 401
fnv234 發表於 2008-12-8 15:13:05 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-12-8 14:13 發表
今日又有一棵小苗開咗花喇 不過我又係唔知佢係咩花 , 但係佢啲葉同啲花都好可愛嫁.

你播過D咩豆?
回復

yuwaiman 發表於 2008-12-8 15:16:51 |顯示全部樓層
我估佢自己都唔記得播過物囉
回復

hk88688 發表於 2008-12-8 15:20:05 |顯示全部樓層
花草, 我都覺得係好可愛, 尤其啲葉好得意, 不過我都唔知佢係咩花?

Pauline
依家啲傻瓜機影啲相都好靚嫁, 加埋後期執相, 你都可以影得啲花花好靚
你頭像張相嗰隻係咪西摩?
回復

格子 發表於 2008-12-8 15:21:47 |顯示全部樓層
哩個懶主人該
回復

hk88688 發表於 2008-12-8 15:22:03 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-12-8 15:13 發表

你播過D咩豆?

好似播過香碗豆  
敏敏, 你真係好鬼了解我, 鍚晒你
回復

hk88688 發表於 2008-12-8 15:22:45 |顯示全部樓層
原帖由 格子 於 2008-12-8 15:21 發表
哩個懶主人該

格子, 以後唔敢喇
回復

fnv234 發表於 2008-12-8 15:24:04 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-12-8 15:22 發表

好似播過香碗豆  
敏敏, 你真係好鬼了解我, 鍚晒你

呢種唔係香碗豆,香碗豆識爬
不如你講下你播咗D咩
回復

hk88688 發表於 2008-12-8 15:28:21 |顯示全部樓層
真係要講? 我播咗好多啊.
圓葉桉 彩苞鼠尾草 紅女王西洋蓍草 翠珠花(藍蕾絲) 洋繡球(白色) 檸檬貓薄荷 檸檬桉 七里香 鋪地百里香 三色旋花(天堂) 曼陀羅 風鈴花(重瓣藍色) 垂吊重生風鈴花(單瓣藍色) 皺瓣矮牽牛 重瓣矮牽牛 茶花鳯仙(白色重瓣) 千鳥草(藍白色) 吊籃滿天星(粉紅色) 金魚藤 耬斗菜(混色) 除蟲菊(粉色) 藍目菊 兔子尾巴草 桂竹香 大花藿香薊(海藍色) 狼尾草種子 釣鐘柳 卷耳(紫色) 多年生柳穿魚 大花三色堇 夢蝶系F1(白間斑) 大花三色堇 夢蝶系F1(純藍色) 密花三色堇 迷蝶系列(混色) 洋桔梗 無忘我 南庭芥(藍色) 南非牛舌草 小角堇(香堇菜) 宿根亞麻(藍亞麻) 毛地黃(混色) 切花金魚草 地膚(孔雀松) 蝴蝶花(鳶尾) 香雪球(紫紅色) 盆栽香豌豆 滿天星(白色) 澳洲薰衣草 白雪花 古代稀 大飛燕草 大花美人襟 藍薊 (混色) 紫薇 蜂室花 驅蚊草 五彩椒 盆栽草莓 盆栽蜀葵(混色) 檸檬羅勒 盆栽花葵 (混色) 英國熏衣草 維拉熏衣草 狹葉熏衣草 驅蚊草 荷蘭薄荷 中華香草 西洋甘菊 馬約蘭 紫羅勒 猫薄荷 矢車菊 金魚草 波斯菊 黑心菊 跳舞草 醉蝶花 天人菊 大花金雞菊 大花牽牛 大花藿香薊 松葉牡丹 五色菊 六倍利 虞美人 雛菊 藍花楹 西印度箬棕 黃花風鈴木 尼古拉鶴望蘭 小葉欖仁 三葯檳榔 油棕 加那利海栆 伊拉克栆 銀海栆 印度紫檀 蒲葵 紅葉小檗 梅花 牡丹 洒金柏 扁柏 馬蹄金 雞抓戚
回復

fnv234 發表於 2008-12-8 15:31:31 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-12-8 15:28 發表
圓葉桉 彩苞鼠尾草 紅女王西洋蓍草 翠珠花(藍蕾絲) 洋繡球(白色) 檸檬貓薄荷 檸檬桉 七里香 鋪地百里香 三色旋花(天堂) 曼陀羅 風鈴花(重瓣藍色) 垂吊重生風鈴花(單瓣藍色) 皺瓣矮牽牛 重瓣 ...

D種子喺yahxx拍賣度買?
回復

hk88688 發表於 2008-12-8 15:33:34 |顯示全部樓層
yahxx食水太深喇, 我響第二度買平好多嫁
回復

花草之家 發表於 2008-12-8 15:42:59 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-12-8 15:28 發表
圓葉桉 彩苞鼠尾草 紅女王西洋蓍草 翠珠花(藍蕾絲) 洋繡球(白色) 檸檬貓薄荷 檸檬桉 七里香 鋪地百里香 三色旋花(天堂) 曼陀羅 風鈴花(重瓣藍色) 垂吊重生風鈴花(單瓣藍色) 皺瓣矮牽牛 重瓣 ...

哈、、、、罰抄
回復

fnv234 發表於 2008-12-8 15:43:32 |顯示全部樓層
除咗:
盆栽香豌豆
跳舞草
印度紫檀
之外,應該冇種係蝶形花科喎,可能係野草或者種子撈亂咗
可唔可以pm我D種子喺邊度買?
回復

hk88688 發表於 2008-12-8 15:47:12 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-12-8 15:42 發表

哈、、、、罰抄

所以我罷抄囉 , 第一次秋播, 貪心得滯, 搞到依家好多小苗都唔知係咩喇
回復

fnv234 發表於 2008-12-8 15:49:50 |顯示全部樓層
有D唔係秋播咕喎,例如大花牽牛
回復

花草之家 發表於 2008-12-8 15:49:54 |顯示全部樓層

多成咁,小女子佩服得五體投地。
如果唔寫名,咁淋水、施肥,都唔知點照顧
回復

花草之家 發表於 2008-12-8 15:52:09 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-12-8 15:49 發表
有D唔係秋播咕喎,例如大花牽牛

Fanny唔似秋播,係有殺錯,冇放過。 ;P
回復

hk88688 發表於 2008-12-8 15:52:56 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-12-8 15:43 發表
除咗:
盆栽香豌豆
跳舞草
印度紫檀
之外,應該冇種係蝶形花科喎,可能係野草或者種子撈亂咗
可唔可以pm我D種子喺邊度買?

其實, 我仲未寫晒......  因為有啲係草坪系列, 好多種種子溝埋, 所以好混亂 由得佢先, 等佢大啲先分, 佢都幾可愛吖.
我一陣pm條link俾你吖.
回復

fnv234 發表於 2008-12-8 15:54:46 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-12-8 15:52 發表

其實, 我仲未寫晒......  因為有啲係草坪系列, 好多種種子溝埋, 所以好混亂 由得佢先, 等佢大啲先分, 佢都幾可愛吖.
我一陣pm條link俾你吖. ...

貼多D苗上嚟睇下啦,有D應該好易認
回復

hk88688 發表於 2008-12-8 16:02:13 |顯示全部樓層
好吖, 我都係等你講呢句 等我一陣同啲小苗影相先
回復

雲雲 發表於 2008-12-8 17:18:48 |顯示全部樓層

我暈o羅
回復