香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(咸食)中式 蚵仔煎

蚵仔煎

作者: maggielawkm 發表于 2008-11-16 20:02:25
5982 91
台灣既蚵仔煎跟潮式蠔餅有少少分別~~ 但各有風味

料﹕蠔一斤、旦4隻、蔥及芫茜 (因應個人口味增減)
調味﹕美極少許、魚露少許、胡椒粉少許
*鳴謝八王爺同多多給予 煮食tips

1) 蠔利用粗SALT、糖同生粉洗至乾淨
2) 用沸水加少許SALT煮至7-8成熟 ,隔水備用 (因為我老公驚~~所以要煮到咁熟~如果你買既蠔新鮮又唔怕生的話~~ 可略略出水便可。 隔水後可以再用清水沖洗乾淨)
3) 旦發起加入切幼的蔥及芫茜、美極、魚露少許
4) 用油將(1)- 已煮過的蠔下鑊炒香加入胡椒粉少許,將蠔撥到鑊中間,平均分佈後,再加入(2)-已發好的旦
5) 兩面煎香上碟
P1040441 - 複製.JPG

P1040445 - 複製.JPG

評分

查看全部評分

BanbieChan 發表於 2008-11-16 20:07:56 |顯示全部樓層
原帖由 maggielawkm 於 2008-11-16 20:02 發表

調味﹕美極少許、魚露少許

1) 蠔利用粗SALT洗至乾淨,用水加少許SALT煮至7-8成熟
2) 旦發起加入切幼的蔥及芫茜、美極 ...

瑪姬
煎蠔餅   我鍾意
回復

vivi 發表於 2008-11-16 20:08:38 |顯示全部樓層
嘩 !! 好味道一直都想整下
而家有你的食譜
試下先
回復

maggielawkm 發表於 2008-11-16 20:12:19 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-11-16 20:07 發表

煎蠔餅   我鍾意http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/pucca/pucca%20(130).gif

如果你要街既煎蠔餅~~ 要整個'將'
我哩個係煎蛋咁~

原帖由 vivi 於 2008-11-16 20:08 發表
嘩 !! 好味道一直都想整下
而家有你的食譜
試下先http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(104).gif

洗蠔係至花時間
回復

無比仔 發表於 2008-11-16 20:13:59 |顯示全部樓層
原帖由 maggielawkm 於 2008-11-16 20:02 發表

調味﹕美極少許、魚露少許

1) 蠔利用粗SALT洗至乾淨,用水加少許SALT煮至7-8成熟
2) 旦發起加入切幼的蔥及芫茜、美極 ...

賣相不錯見到即刻覺得餓添...聽晚試下整先.
我想問若唔用美極可用咩代替較好?唔知點解我唔like美極陣味.
回復

peeseela 發表於 2008-11-16 20:19:52 |顯示全部樓層
maggie個食譜好正喎,得閒叫個女整比我食add4icon add4icon
另外你知唔知個醬點整,D粉點開好add3icon
回復

maggielawkm 發表於 2008-11-16 20:21:19 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-11-16 20:19 發表
maggie個食譜好正喎,得閒叫個女整比我食add4icon add4icon

我唔知呀~~ 所以我就煎旦咁煎算~~

原帖由 無比仔 於 2008-11-16 20:13 發表
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/c_people/c_people%20(19).gif

賣相不錯見到即刻覺得餓添...聽晚試下整先.
我想問若唔用美極可用咩代替較好?唔知點解我唔like美極陣味. ...

可以唔用美極架~~ 加味之嘛~~ 我老公鍾意美極味~所以我用美極囉

回復

sisterpig 發表於 2008-11-16 20:22:56 |顯示全部樓層
等我試下先, 多謝你個介紹 thanks
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-11-16 20:32:20 |顯示全部樓層
我又有小貼士,潮州師傅教用糖洗蠔,去"sun"
回復

maggielawkm 發表於 2008-11-16 20:40:58 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-11-16 20:32 發表
我又有小貼士,潮州師傅教用糖洗蠔,去"sun"

謝謝TIPS~~ 下次試下先
我見我呀媽用生粉添~~ 不過唔知係點解~所以唔寫作出黎~~
回復

BanbieChan 發表於 2008-11-16 20:43:05 |顯示全部樓層
原帖由 maggielawkm 於 2008-11-16 20:12 發表

如果你要街既煎蠔餅~~ 要整個'將'
我哩個係煎蛋咁~

瑪姬
咁我跟你整呢個,方便
回復

八王爺 發表於 2008-11-16 23:15:10 |顯示全部樓層
係用生粉洗呀!
啲蚝會爽啲,咁煮嘅時候又收水。
回復

maggielawkm 發表於 2008-11-16 23:21:33 |顯示全部樓層
我今次都有用生粉~~ 我媽洗肥腸之類都會用生粉~~
咁等我update下個食譜先
回復

jellyfishy 發表於 2008-11-17 09:44:10 |顯示全部樓層
流晒口水~
平日唔見街市有得賣呢d 蠔仔, 請問那兒有售?
又, 如何選擇好的蠔?
回復

cross 發表於 2008-11-17 09:47:18 |顯示全部樓層
原帖由 maggielawkm 於 2008-11-16 20:21 發表

我唔知呀~~ 所以我就煎旦咁煎算~~

可以唔用美極架~~ 加味之嘛~~ 我老公鍾意美極味~所以我用美極囉

其實鐘意o既話我估o急汁都或者可以.再唔係落兩滴醋會唔會又有其他感覺呢..
調味呢家野主要係睇番個人口味嫁姐.
冇話一定要落呢樣一定要落咁多咁
回復

maggielawkm 發表於 2008-11-17 09:48:23 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-11-17 09:44 發表
流晒口水~
又, 如何選擇好的蠔?

我係街市買架~~ 楊屋道街市~
$14 / 斤~~ 一斤縮咁d 好少架炸~~
我果日行過見佢漲卜卜~ 又好香~ 就買囉~
我第一次買~ 冇咩心得架炸
回復

cross 發表於 2008-11-17 09:49:41 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-11-17 09:44 發表
流晒口水~
又, 如何選擇好的蠔?

成日見到嫁啵..一兜兜..睇真d
回復

八王爺 發表於 2008-11-17 12:42:38 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-11-17 02:44 發表
流晒口水~
又, 如何選擇好的蠔?

我哩度 正街街巿,日日都有,好新鮮。而且 潮洲鋪都有,放係個 籮仔度。
一般10元一斤,有時貴少少,12-16元 一斤。
食得過架!
回復

jellyfishy 發表於 2008-11-17 13:40:06 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-11-17 12:42 發表

我哩度 正街街巿,日日都有,好新鮮。而且 潮洲鋪都有,放係個 籮仔度。
一般10元一斤,有時貴少少,12-16元 一斤。
食得過架!

我諗要找大少少既街市先至有售~
請問你地點清走d 沙架? 走咁搵水沖?
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-11-17 13:44:53 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-11-16 20:19 發表

試過有人整過比我食,係加左炸粉落 d 蛋到,撈埋烚到半生熟嘅蠔仔,一齊煎!都唔錯,又唔難,最難係攪混佢啫!
回復

12345下一頁