中國的蔬果

作者: maggielawkm 发表于 2010-9-5 21:38:17
1902 11
想送D 種子比美國既朋友~ 想問下除左菜心、白菜、翠玉瓜之外~ 邊D 蔬果係哩邊有~果邊冇?
Aileena 發表於 2010-9-5 22:12:37 |顯示全部樓層
通菜, 潺菜, 莧菜, 節瓜, 冬瓜
chayote 發表於 2010-9-5 23:22:24 |顯示全部樓層
翠玉瓜不用了,翠玉瓜吾係中式蔬果,係西式蔬果,英文叫courgette/zucchini,只係佢由歐美傳入中國,用中式煮法煮,美國有得賣種子!
仲有,e+通菜, 潺菜, 莧菜, 節瓜, 冬瓜 5岩種
小草草 發表於 2010-9-6 13:40:04 |顯示全部樓層
美國呢邊既翠玉瓜好深色的,我覺得冇甘好食,所以我返去都有買翠玉瓜種子.仲有就系,美國海關系唔准帶種子入境的,我次次都系寄的,但搜到既話都會掉左去啊.
小草草 發表於 2010-9-6 13:46:43 |顯示全部樓層
仲有就系,唐人街都有種子賣,但埠仔就冇,我呢度就系埠仔,所以我返去既話,都會買好多種子出來.鬼老既椰菜都唔食既.你最好問下你的朋友,睇下區想要邊D種子啦.
maggielawkm 發表於 2010-9-6 16:55:02 |顯示全部樓層
佢地係埠仔既美國人~ 好少去唐人街~ 我諗住XMAS 時送佢一本自家制既書~ 入面ATTACH 種子~ 講下種出黎係咩野~ 邊個氣候種好~ 同埋點煮~
另外佢地都冇見過中國蔬果~ 所以問佢地佢地都唔會識答~ 佢地只係識菜心同白菜炸~ XDDD
maggielawkm 發表於 2010-9-6 16:56:52 |顯示全部樓層
美國呢邊既翠玉瓜好深色的,我覺得冇甘好食,所以我返去都有買翠玉瓜種子.仲有就系,美國海關系唔准帶種子入境 ...
小草草 發表於 6-9-2010 13:40

我諗住用本書夾住寄~ 咁希望會過到掛~

樓主,,,你最後有冇寄到去呀???* e+想hk寄種子去美國呀又係~  發表於 2011-6-15 13:00
oneonewe 發表於 2010-9-6 17:29:58 |顯示全部樓層
芥蘭,芫茜,菜心
kwokdicken 發表於 2010-9-6 17:34:57 |顯示全部樓層
唐生菜
因為有個唐字

你買到唐生菜種籽話你好嘢,而家街巿見到的 "唐生菜" 其實係 "羅馬生菜",都冇人種,重邊有種籽?!  發表於 2011-6-18 00:49
你買到唐生菜種籽話你好嘢,而家街巿見到的 "唐生菜" 其實係 "羅馬生菜",都冇人種,重邊有種籽?!  發表於 2011-6-18 00:49
maggielawkm 發表於 2011-6-18 00:41:57 |顯示全部樓層
maggielawkm 發表於 2010-9-6 16:56
我諗住用本書夾住寄~ 咁希望會過到掛~

最後都係無寄啦~ 無咁好心機整~ :p
cklife 發表於 2011-6-18 06:33:18 |顯示全部樓層
我睇過D BLOG話韮菜係外國種子難搵...或者你諗諗韮菜丫....種一次收好耐...
mirry 發表於 2011-6-19 02:36:46 |顯示全部樓層
MUG原來冇唐生菜種子架?????

我冬天係平記買左包WOR, 但佢另外又有羅馬生菜賣架...