遇到懶同事, 你會點?

作者: vkzone2002 發表于 2008-11-1 22:15:37
3008 16
如你封尾關, 但遇到前關其他DEPT懶同事, 但佢唔做會連累你, 除非你幫佢做埋, 咁你會點?
oneonewe 發表於 2008-11-1 22:17:34 |顯示全部樓層
同掃把講囉
回復

maggielawkm 發表於 2008-11-1 22:38:57 |顯示全部樓層
1) 懶係想INVOLVE 多D ~~ 話想幫手~ 其實就係推個進度
不過~ 一定會做多左野~~
2) 話之佢~~ 話計過要MEET到DEADLINE 就要幾時幾時比到你~
然後同佢玩倒數
回復

cross 發表於 2008-11-2 09:56:28 |顯示全部樓層
催催催.
回復

Alfphy 發表於 2008-11-2 10:31:57 |顯示全部樓層
把佢的deadline提早,要佢提早幾日交貨!俾自己多幾日做buffer
回復

vivi 發表於 2008-11-2 10:36:37 |顯示全部樓層
用口頭追, 再出memo俾佢, remind 佢dealine囉
白紙黑未嘛
回復

Alfphy 發表於 2008-11-2 10:59:26 |顯示全部樓層
講催的方法,我有位同事好識得俾壓力人,佢出親催野email,不論催的對象是一位或幾位,佢一定係cc晒俾成team人(包括上司),所以成team都會知,邊到底係邊位唔做野或者做唔切野,拖住晒!
回復

vivi 發表於 2008-11-2 11:17:45 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-11-2 10:59 發表
講催的方法,我有位同事好識得俾壓力人,佢出親催野email,不論催的對象是一位或幾位,佢一定係cc晒俾成team人(包括上司),所以成team都會知,邊到底係邊位唔做野或者做唔切野,拖住晒! ...

嘩, 俾埋老細知呀
回復

Alfphy 發表於 2008-11-2 11:26:14 |顯示全部樓層
原帖由 vivi 於 2008-11-2 11:17 發表
嘩, 俾埋老細知呀http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/bearcat/bc%20(6).gif

係啊!所以如果不幸被佢催的話,都好有壓力!
不過,如果自己實在係盡左力都做唔切,又唔怕大方咁回覆話已經盡力做緊喎!
因為係懶定係真係做唔切,瞞唔過大家……
回復

oneonewe 發表於 2008-11-2 19:11:47 |顯示全部樓層
原帖由 vivi 於 2008-11-2 10:36 發表
用口頭追, 再出memo俾佢, remind 佢dealine囉

記得用email cc埋俾阿head/老闆
回復

oneonewe 發表於 2008-11-2 19:12:49 |顯示全部樓層
原帖由 oneonewe 於 2008-11-2 19:11 發表

記得用email cc埋俾阿head/老闆

原來阿飛已經講o左
呢招好有用
回復

vkzone2002 發表於 2008-11-2 22:00:11 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-11-2 10:59 發表
講催的方法,我有位同事好識得俾壓力人,佢出親催野email,不論催的對象是一位或幾位,佢一定係cc晒俾成team人(包括上司),所以成team都會知,邊到底係邊位唔做野或者做唔切野,拖住晒! ...

我都有用LEE招, CC埋佢SUPERVISOR, DEPT HEAD(玩包庇), 但都無人理............. 又唔可以下下都CC到去GM度, 會俾人話同埋佢地日後就會好串好唔合作.
回復

八王爺 發表於 2008-11-3 09:42:00 |顯示全部樓層
你最好先了解此人背境!
可能佢係 扫把 或 老顶 挀黎 整走你。
你都係做埋佢果份好啲~~

成日冧住逼人做嘢,不如花心思做好自己份嘢!
回復

比得大帝 發表於 2008-11-3 10:47:57 |顯示全部樓層
在一個機構內, 一個人可以懶又唔駛俾人炒, 佢一定刷得住的

通常都係冇辦法對付的, 都係自已顧自己好了
回復

vkzone2002 發表於 2008-11-3 11:02:25 |顯示全部樓層
咁即只有做埋佢個份呀? 佢地成個DEPT成十幾人都係咁喎(係風氣加上司包庇), 我好命苦!
回復

八王爺 發表於 2008-11-3 11:22:54 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-11-3 04:02 發表
咁即只有做埋佢個份呀? 佢地成個DEPT成十幾人都係咁喎(係風氣加上司包庇), 我好命苦!

唔命苦,仲可以上黎 同我地 傾吓,心情放開些!
放咗工种吓花,做吓手工艺,一样好happy..... 睇唔到果啲人咪得咯~~~
回復

Alfphy 發表於 2008-11-4 01:08:49 |顯示全部樓層
遇上有職位高的人玩包庇,又確實係無符 !唯有自求多福,做好本份了。
回復