may show (示範 - 炒泥)

作者: maymay靚 發表于 2008-10-26 23:14:12
17356 123
fianfumy 發表於 2008-10-30 23:42:46 |顯示全部樓層
係呀 ..各位一齊努力炒泥呀 ! 加油01.gif

回復

艾奧羅斯 發表於 2008-10-30 23:54:28 |顯示全部樓層
我都加入左炒泥行列了
回復

maymay靚 發表於 2008-10-31 00:06:31 |顯示全部樓層
呀.... 又多一個成員..
回復

JicJicmom 發表於 2008-10-31 00:58:53 |顯示全部樓層
我呢個星期尾都會炒呀 ~~~ 0岩0岩拔走枯左0既瓜籐 , 有排炒 呀 ~~~~
回復

maymay靚 發表於 2008-10-31 09:23:04 |顯示全部樓層
炒 炒 炒.... 一齊炒,  炒走晒 d 虫虫,菌菌, 植物都健康快大d
回復

jonathanku 發表於 2008-10-31 17:32:22 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-10-30 23:32 發表

請問點樣包呀?係咪用鍚紙add3icon

嗯,錫紙,就像包番薯咁。
等你燒完野食,就有一條條泥啦~
回復

monstergary 發表於 2008-10-31 21:33:19 |顯示全部樓層
咁o岩我都試過, 唔係用呢隻火槍, 係支精火槍o黎既, d 火細 d但係又高溫d (藍火可以有成千度稼), 先淋水, 然後直接係個盤上面d 泥燒, 明火 + 水蒸氣 殺晒日日係我盤小白菜度玩o野既烏蠅仔啦, 然後紮個架, 拎個密孔既洗衣袋蓋住d 小白菜, 好過我日日換烏蠅紙啦。
回復

sandylam 發表於 2008-11-1 06:12:48 |顯示全部樓層
火槍我怕危險,都係炒吓佢好.
我都有GAS爐啵,個主意唔錯.
不過我無盤菜盤呢
我想要個不锈鋼煲仔多少少,咁無咁容易炒出黎嘛.
回復

maymay靚 發表於 2008-11-1 09:36:48 |顯示全部樓層
原帖由 monstergary 於 2008-10-31 21:33 發表
咁o岩我都試過, 唔係用呢隻火槍, 係支精火槍o黎既, d 火細 d但係又高溫d (藍火可以有成千度稼), 先淋水, 然後直接係個盤上面d 泥燒, 明火 + 水蒸氣 殺晒日日係我盤小白菜度玩o野既烏蠅仔啦, 然後紮個架, 拎個密孔既 ...

請問 (精火槍) 係點 ga...
我燒就無加水, 直接用火燒d泥係會有 (橙光), 燒到d泥好鬆散似新買番黎o個 D 咁靚....  就完成. 你係咪咁???
回復

maymay靚 發表於 2008-11-1 09:41:38 |顯示全部樓層
原帖由 sandylam 於 2008-11-1 06:12 發表
火槍我怕危險,都係炒吓佢好.
我都有GAS爐啵,個主意唔錯.
不過我無盤菜盤呢
我想要個不锈鋼煲仔多少少,咁無咁容易炒出黎嘛.

我覺得 (太深) 既容器 好難 翻動 D 泥 lo..
回復

BanbieChan 發表於 2008-11-1 09:43:33 |顯示全部樓層
maymay靚

小寶去元朗,
回復

maymay靚 發表於 2008-11-1 09:58:19 |顯示全部樓層
唔係佢幫你買咩... ??? 原來你約左佢...
我唔得丫, 10月成個月無返 part-time 啦... 今日要返, 無得去街街.
回復

BanbieChan 發表於 2008-11-1 10:00:32 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-11-1 09:58 發表
唔係佢幫你買咩... ??? 原來你約左佢...
我唔得丫, 10月成個月無返 part-time 啦... 今日要返, 無得去街街.

回復

maymay靚 發表於 2008-11-1 10:10:02 |顯示全部樓層
斑比,, 比你搞到我好想去呀,  又想逃工tim﹏
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-10 14:44:20 |顯示全部樓層
我尋晚都成功地炒左泥喇 ~~~ 多謝 MAYMAY靚同各位版友仔貼文出黎呀 ~~ 我就用以下方法黎炒 :
1. 火槍 + GAS
2. 炒泥容器 : 餐飲到會用大錫紙方盤一隻 (@$10  萬豐家品店 )
3. 炒泥工具 : 金屬鏟仔 ( 十蚊店 )
4. 晒泥工具 : 銀色廁房用膠墊
(十蚊店 ,呢樣可以唔使買 ,我只係見一早買響度用唔著, 而家順手拎黎用)
5. 用完0既洗衣粉膠桶2大隻 ( 用黎裝消毒完0既泥 / 溝泥用 )
6. 水桶一個裝滿水 ( 以防火槍出現問題著左火可以一野丟落水入面 , 可以用地拖桶都得,總之就可以裝滿水就得架喇 ~  )
呢個方法真係正到不得了 ! 仲可以響燒0既途中加入乾草 / 木屑, 順便造出肥沃0既種植土 ! 最緊要係 :
慳錢呀 ~
回復

farfeifar 發表於 2008-12-10 14:58:15 |顯示全部樓層
我d泥翻用都冇炒, 淨係放入膠袋焗佢2星期再用law!
咁係咪冇咩用??
回復

JazzCat 發表於 2008-12-10 15:01:01 |顯示全部樓層
用火槍!!好提議!
我之前都用   晒!!

我都試吓!!
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-10 15:01:10 |顯示全部樓層
因為我D泥之前種瓜 / 通菜, 入面好多老根 / 廢根 , 又丟左響度一輪無理 , 想再種其他野又怕有虫仔 / 唔夠肥, 所以會炒炒佢, 再溝好佢留黎以後用.
最緊要係 , 我成日買新泥黎用 , 有好多舊泥一盤盤咁放哂響度 , 一定要攪攪佢 .
回復

llaus 發表於 2008-12-10 15:14:39 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-12-10 15:01 發表
因為我D泥之前種瓜 / 通菜、入面好多老根 / 廢根 、又丟左響度一輪無理 、想再種其他野又怕有蟲仔 / 唔夠肥、所以會炒炒佢、再溝好佢留黎以後用.
最緊要係 、我成日買新泥黎用 、有好多舊泥一盤盤咁放哂響度 、一定 ...

蚯蚓(益蟲)最忠意老根 / 廢根-有得食,
所以就些舊泥如能引人幾條蚯蚓就肥啦
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-10 15:19:34 |顯示全部樓層
唔知去賣釣魚用品店0個D蚯蚓得唔得呢 ?
回復