may show (示範 - 炒泥)

作者: maymay靚 發表于 2008-10-26 23:14:12
17410 123
sandylam 發表於 2008-10-27 15:56:28 |顯示全部樓層

回復 15# 磨菇 的帖子

bbq火槍係邊種?
係咪長身打火機呀?
我上次燒泥玩左一枝,都係燒左一碗仔泥咋.
呢種一定唔夠勁啦!
我上次係面泥面加木糠再點火,不過好難燒呀.
泥基本就係好難燒得著.
我打算去拍賣買個平價二手焗爐,我睇過都係幾十蚊架,成盆泥焗下佢乾手淨腳.
回復

fongkk 發表於 2008-10-27 16:01:52 |顯示全部樓層
少量用於育苗,也可以用微波爐
回復

蘑菇 發表於 2008-10-27 16:06:57 |顯示全部樓層
係呀! 因為屋企淨係得bbq果種,如果唔得就要買過支火槍。
以前上園藝堂,個導師話可以落鑊炒,直情好似炒餸咁,就可以慳番d唔使買爐,淨係買個鑊。如果怕麻煩就學你咁買個cheap cheap爐,(可以等泰冧清埋d貨尾)
回復

sandylam 發表於 2008-10-27 16:17:12 |顯示全部樓層
如果放鑊炒,最怕炒到爐頭全部都係泥,到時真係抺爐抺到暈.
我諗用個煲會好少少,不過泥會唔會黏底?

至於微波爐,最少都要幾百一架喎,太貴啦!
如果平時用開既微波爐,我又覺得好污糟,舊泥好多時都含肥料架嘛,咁我用既用機肥大部份係便便,用個爐丁完便便再丁個飯,我完全接受唔到.

回復

mei524 發表於 2008-10-27 16:54:07 |顯示全部樓層
想請教各位是否用過 d 泥可以唔駛丟,
炒下去就循環再用呀??
Tks!!
回復

農夫 發表於 2008-10-27 18:00:26 |顯示全部樓層
可以順便炒埋栗子 ~ ^ ^ ~
回復

haren 發表於 2008-10-27 18:05:41 |顯示全部樓層
都好環保~可以試下~
回復

草民 發表於 2008-10-27 19:49:10 |顯示全部樓層
好在係示範炒泥咋,如果係示範炒股...死得
回復

alextang 發表於 2008-10-27 20:13:06 |顯示全部樓層
火槍炒泥、你得架啦你。
唔次咁玩嘛。好危險下。
回復

fongkk 發表於 2008-10-27 20:57:41 |顯示全部樓層
原帖由 sandylam 於 2008-10-27 16:17 發表
如果放鑊炒,最怕炒到爐頭全部都係泥,到時真係抺爐抺到暈.
我諗用個煲會好少少,不過泥會唔會黏底?

至於微波爐,最少都要幾百一架喎,太貴啦!
如果平時用開既微波爐,我又覺得好污糟,舊泥好多時都含肥料架嘛,咁 ...

用容器裝泥,外面加一個膠袋封好,唔會有氣味及清潔問題
我做的是在曬完後再叮一下,以便將泥完全消毒
回復

sandylam 發表於 2008-10-27 21:04:10 |顯示全部樓層
用膠袋又會怕會釋出危險既物質啵.
我就始終心理上係覺得污糟.
而且我自己都唔太鍾意微波爐,印象上無火無發熱管,好似好危咁.

我都想用火槍,不過室內玩又真係好危險.
我一家咁多口.
我只係平時屋邨有地方燒衣,我落去一齊燒囉.
人地燒衣,我燒泥.
人地點香,我都點香矛蚊香.
我男友話我鄉下係火星,祭祖方法唔同之嘛.
曇花話燒過既泥唔會有蚊滋仔嘛.
只要可以消滅蚊滋仔,值得既.

回復

fongkk 發表於 2008-10-27 21:13:54 |顯示全部樓層
原帖由 sandylam 於 2008-10-27 21:04 發表
用膠袋又會怕會釋出危險既物質啵.
我就始終心理上係覺得污糟.
而且我自己都唔太鍾意微波爐,印象上無火無發熱管,好似好危咁.

我都想用火槍,不過室內玩又真係好危險.
我一家咁多口.
我只係平時屋邨有地方燒衣 ...

各種方法都可以達到同樣目的,方便就好
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-10-27 23:08:19 |顯示全部樓層
我都係用火槍响露台炒泥架~!
一罐gas有排炒!
不過我係用新年食外賣盆菜剩低既銻盆炒~
大個D可以裝多D泥... 一鑊熟嘛!
我都想曬泥~
不過我個露台冇太陽直射...
殺唔到菌!
回復

fianfumy 發表於 2008-10-27 23:37:07 |顯示全部樓層

maymay靚 ...我今晚都炒泥呀 !

我屋企有2個鑊 ..... 其中一個 ( 爛鬼鑊 ) 一年都用唔到一次 , 今晚決定用來 "炒泥" , 炒完之後個鑊都冇乜影響囉 , 只不過個鑊炒過泥 , 咁用洗潔精+水浸一晚囉  .

[img][/img]

sandylam : D泥唔 "痴"底的 ..放心 , 真係好快炒完  , 因為是靠熱力去將泥殺菌囉 ......我 兩 盆泥都是炒了 20分鐘左右 , 仲有D泥唔重身 , 都唔會炒到D泥飛哂出來 !

回復

maymay靚 發表於 2008-10-28 09:56:57 |顯示全部樓層
原帖由 NaNa 於 2008-10-27 08:51 發表
快槍(火槍)手,不如下次過嚟我屋企幫下手

nana  你家個園圃咁大, 做死我ga...
回復

maymay靚 發表於 2008-10-28 10:06:48 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-10-27 23:37 發表
我屋企有2個鑊 ..... 其中一個 ( 爛鬼鑊 ) 一年都用唔到一次 , 今晚決定用來 "炒泥" , 炒完之後個鑊都冇乜影響囉 , 只不過個鑊炒過泥 , 咁用洗潔精+水浸一晚囉  .

http://i285.photobucket.com/albums/ll44/fianfu ...

係呢,, 用火真係好快ga.. (我仲加d枯葉一齊燒可以做肥tim)
至於有朋友話危險??? 咁大個大人會小心嘛, (炒泥點都唔會似炒股咁危險)
回復

曇花一現 發表於 2008-10-28 10:11:27 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-10-27 23:37 發表
我屋企有2個鑊 ..... 其中一個 ( 爛鬼鑊 ) 一年都用唔到一次 , 今晚決定用來 "炒泥" , 炒完之後個鑊都冇乜影響囉 , 只不過個鑊炒過泥 , 咁用洗潔精+水浸一晚囉  .  ...

如果唔方便用火槍,用爛鬼鑊黎炒泥都好掂,fian

生意淡薄,全程投入玩炒泥好過
回復

maymay靚 發表於 2008-10-28 10:13:19 |顯示全部樓層
原帖由 滑嘟嘟 於 2008-10-27 23:08 發表
我都係用火槍响露台炒泥架~!
一罐gas有排炒!
不過我係用新年食外賣盆菜剩低既銻盆炒~
大個D可以裝多D泥... 一鑊熟嘛! http://a2233.myweb.hinet.net/msn/miemie/miemie%20(55).gif
我都想曬泥~
不過我個露台冇太陽直 ...

平時我都係用太陽曬泥.., 不過試過 (炒泥) 後效果好正, 又可即用..
XXXX 026.jpg
回復

maymay靚 發表於 2008-10-28 10:15:33 |顯示全部樓層
原帖由 曇花一現 於 2008-10-28 10:11 發表

如果唔方便用火槍,用爛鬼鑊黎炒泥都好掂,fianhttp://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(47).gif

生意淡薄,全程投入玩炒泥好過

曇花一現... 曲奇餅罐 都得ga...
個人試驗 就覺得(一大鏟難炒 d)
回復

新仔 發表於 2008-10-28 10:18:29 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-10-28 10:06 發表

係呢,, 用火真係好快ga.. (我仲加d枯葉一齊燒可以做肥tim)
至於有朋友話危險??? 咁大個大人會小心嘛, (炒泥點都唔會似炒股咁危險)http://qqface.knowsky.com/huhu/huhu%20(7).gif ...

(炒泥點都唔會似炒股咁危險)....哈哈......又係真喎!
回復