在深圳唔見咗荷包

作者: 比得大帝 發表于 2008-10-23 09:37:08
8347 96
比得大帝 發表於 2008-10-23 14:41:35 |顯示全部樓層
原帖由 tata 於 2008-10-23 14:40 發表

抵你老婆咁愛你 但你係咪真心嗰句先

我都話第一時間係諗佢會好唔開心, 並唔係諗損失
回復

maggielawkm 發表於 2008-10-23 14:44:00 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-23 14:38 發表

如果我老婆唔見嘢或打爛嘢, 我第一時間會想佢一定好唔開心, 好想有人安慰佢, 好唔想有人鬧佢

我會話: 算啦, 唔見都唔見咗囉, 買個俾你, 唔好唔開心 ...

我老公都係咁~ 所以我覺得佢好好~~ 冇火氣~~
而我哩~~燥底
回復

比得大帝 發表於 2008-10-23 14:56:07 |顯示全部樓層
大連個鑊就真係大連鑊囉

梗係冇啦, 有咁多錢

經分析, 因為有太多錢, 有人拾到都唔會俾番你, 雖然我話咗唔追究錢包內的錢, 還另外給2000元, 但拾到的人怕到時我報咗警拉佢, 佢都冇得嗌

於是用回鄉證乘機回香港, 去到 immigration 俾埋張報紙佢睇, 還有公安報失證明, 不過我呢個case 叫百冇, 攪咗成個鐘先出到嚟

不過 immigration 對香港人好好禮貌, 呂生前, 呂生後, 同期有一大班印巴人仕向度, 就俾佢地鬧到開花: no working in Hong Kong.  no working, you know?

我坐果行位同埋後面果行都唔俾印巴人仕坐, 佢一坐埋嚟, 就喝佢: don't sit here

我有次出去簽名, 回來時有個印巴人仕唔知道, 坐咗我個位, 講真, 佢地個身真係好大味, 我見佢坐咗, 便企埋一邊, 有位阿sir見到, 又喝佢: you, sit there.

不過唔怪得sir們, 1: 佢到真係好大味, 2: 佢到全部都係攞tourist visa, 不過係人都知嚟做黑工, 又冇權唔俾佢入境, 3: 佢到英文都唔識多個

回復

深圳之左岸 發表於 2008-10-26 14:05:11 |顯示全部樓層
出门在外,安全第一呀
回復

kwanyeehui 發表於 2008-10-26 14:42:40 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-23 11:40 發表
朋友去拿回來了, 起初她不會小費, 最後給了二百元

不過, 我好記得去完日本, 只有三張十元, 提了一千元用, 太太給了我一張一百元, 一共 1,120元, 不過回來時少了一張一日元, 我好記得一直没有用過港幣, 不過, 算啦,  ...

Peter,
"太太給了我一張一百元" - 唔係比太太管住財政咁慘?
您份糧比哂老婆大人?
回復

oneonewe 發表於 2008-10-26 15:07:53 |顯示全部樓層
首領
而家先知道你個名同我做第1份工o個accounting manager個名一樣
回復

oneonewe 發表於 2008-10-26 15:11:27 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-23 14:41 發表

Peter真係一個好老公
回復

比得大帝 發表於 2008-10-27 09:17:59 |顯示全部樓層
原帖由 kwanyeehui 於 2008-10-26 14:42 發表

Peter,
"太太給了我一張一百元" - 唔係比太太管住財政咁慘?
您份糧比哂老婆大人?

我晨早講咗我和太太同一個戶口, 大家都可以自由動用, 不過我懶, 次次都叫佢幫我攞埋
回復

比得大帝 發表於 2008-10-27 09:29:37 |顯示全部樓層
講番大連果鑊

唔知你地重記唔記得果時AE有個廣告, 大概係話有個人在荒島上唔見銀包, AE派人萬水千山, 還有一幕是爬著獨木舟把張新的AE卡送到佢手上, 重話保證24小時內一定送到.

我果次就把電話給AE, 叫佢送張卡給我, 佢話佢地在大連没有點, 叫我去北京拿卡,
我話我冇哂錢, 點去呀,
佢話叫我問人借,
我話你個告又話24小時內甚麼地方都送到
佢話如果你附近有AE點, 我們是可以24小時內送到的
我話但係你地個廣告唔係咁講果噃
佢話果個只係廣告
回復

maggielawkm 發表於 2008-10-27 09:35:36 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-27 09:29 發表
講番大連果鑊

唔知你地重記唔記得果時AE有個廣告, 大概係話有個人在荒島上唔見銀包, AE派人萬水千山, 還有一幕是爬著獨木舟把張新的AE卡送到佢手上, 重話保證24小時內一定送到.

我果次就把電話給AE, 叫佢送張卡給 ...

哩個係comittment 黎喎~~ 廣告都要反映現實~ 咁即係銷售手法不正確~~ 誤導客戶
回復

llaus 發表於 2008-10-27 09:52:05 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-27 09:29 發表
講番大連果鑊

我果次就把電話給AE, 叫佢送張卡給 ...

其實電視台是有責任呀!
不然佢地就做左幫兇bor!
回復

比得大帝 發表於 2008-10-27 10:00:43 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-10-27 09:52 發表

其實電視台是有責任呀!
不然佢地就做左幫兇bor!

其實呢鑊嘢我唔敢同佢地玩佢
因為AE個老總係我小學同學個老婆
我當時都唔想用佢老總嚟壓果個職員, 怕同學老婆難做, 所以冇提佢個名, 當時亦冇打電話向佢老婆投訴
事後才向佢提起, 佢免咗我一年年費, 不過我話為了表示不滿, 我會取消我老婆張卡
回復

avery 發表於 2008-10-27 10:03:33 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-27 10:00 發表

其實呢鑊嘢我唔敢同佢地玩佢
因為AE個老總係我小學同學個老婆
我當時都唔想用佢老總嚟壓果個職員, 怕同學老婆難做, 所以冇提佢個名, 當時亦冇打電話向佢老婆投訴
事後才向佢提起, 佢免咗我一年年費, 不過我話為了表 ...

响朵真係要付出代價架 ~
回復

avery 發表於 2008-10-27 10:04:34 |顯示全部樓層
我話你個告又話24小時內甚麼地方都送到
佢話如果你附近有AE點, 我們是可以24小時內送到的
我話但係你地個廣告唔係咁講果噃
佢話果個只係廣告

經典對話 ~
回復

比得大帝 發表於 2008-10-27 10:24:39 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-10-27 10:04 發表

經典對話 ~ http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/bearcat/bc%20(34).gif

其實重有兩句寫漏咗

個職員話佢地可以寄張卡嚟, 不過要十天左右, 因為當時大陸冇UPS, DHL, 要郵寄
我同佢講, 我冇錢乜都冇, 十日餓死了

佢唔信
回復

kwanyeehui 發表於 2008-10-27 10:32:20 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-27 09:17 發表

我晨早講咗我和太太同一個戶口, 大家都可以自由動用, 不過我懶, 次次都叫佢幫我攞埋

呵! 原來如此.
回復

oneonewe 發表於 2008-10-27 10:39:39 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-27 10:24 發表

其實重有兩句寫漏咗

個職員話佢地可以寄張卡嚟, 不過要十天左右, 因為當時大陸冇UPS, DHL, 要郵寄
我同佢講, 我冇錢乜都冇, 十日餓死了

佢唔信

佢係唔信十日可以餓得死你
定係唔信你冇錢呀
回復

avery 發表於 2008-10-27 10:40:39 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-23 14:41 發表

回復

比得大帝 發表於 2008-10-27 10:48:13 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-10-27 10:40 發表

太太會話: 老婆娶番黎係要嚟錫唔係要嚟鬧嘅
回復

avery 發表於 2008-10-27 11:42:01 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-27 10:48 發表

太太會話: 老婆娶番黎係要嚟錫唔係要嚟鬧嘅

抵錫 ~
回復