在深圳唔見咗荷包

作者: 比得大帝 發表于 2008-10-23 09:37:08
8348 96
maggielawkm 發表於 2008-10-23 10:45:09 |顯示全部樓層
但咁會唔會變左另一個 IQ題,就係「如何在沒有證件既情況下由香港返到深圳」
回復

迷9808 發表於 2008-10-23 10:46:47 |顯示全部樓層
我估一直都係行理入而
回復

hipo 發表於 2008-10-23 11:12:59 |顯示全部樓層
我都估係 …    一直都無唔見到, ”襬”咗烏龍而已
回復

比得大帝 發表於 2008-10-23 11:15:48 |顯示全部樓層

最後打通了 114, 先有人接聽, 但佢用錄音報導, 而且是國語, 很難聽, 打了兩次也打錯, 於是再打去, 叫接聽的人用廣東話讀出電話號碼, 佢竟然好有禮貌咁講出號碼 (喺大陸真係難得)

打到去餐廳, 接聽的人說因為轉了班, 她不知道, 但會幫我問一下, 叫我二十分鐘後再打去  (喺大陸真係難得)

當時心想, 如果找到, 給她一千元也是值得的

再打電話去時, my god, 喺度呀....
回復

maggielawkm 發表於 2008-10-23 11:18:16 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-23 11:15 發表

最後打通了 114, 先有人接聽, 但佢用錄音報導, 而且是國語, 很難聽, 打了兩次也打錯, 於是再打去, 叫接聽的人用廣東話讀出電話號碼, 佢竟然好有禮貌咁講出號碼 (喺大陸真係難得)

打到去餐廳, 接聽的人說因為轉 ...

佢冇屈你一千幾百咩???  你行好運了
回復

比得大帝 發表於 2008-10-23 11:19:48 |顯示全部樓層
再續

因為我約了朋友食飯, 不能馬上去, 於是找一個住在不太遠的朋友去代取

打電話給餐廳, 她竟然好醒咁教我: 你找個你相信的人, 現在告訴我他的名字和手機號, 他來時, 我打他電話, 如果響即係冇錯啦 (喺大陸咁醒的人真係難揾)
回復

jellyfishy 發表於 2008-10-23 11:21:19 |顯示全部樓層
邊間茶餐廳, 邊個咁好人'史', 真係要大讚特讚~
回復

hipo 發表於 2008-10-23 11:22:24 |顯示全部樓層
Oh.......你真的行運了  !!!!!
回復

比得大帝 發表於 2008-10-23 11:40:54 |顯示全部樓層
朋友去拿回來了, 起初她不會小費, 最後給了二百元

不過, 我好記得去完日本, 只有三張十元, 提了一千元用, 太太給了我一張一百元, 一共 1,120元, 不過回來時少了一張一日元, 我好記得一直没有用過港幣, 不過, 算啦, 可能拾到的員工不敢多拿, 只拿100元
回復

avery 發表於 2008-10-23 11:46:23 |顯示全部樓層
祝各善心人好心有好報 ~
回復

比得大帝 發表於 2008-10-23 11:48:47 |顯示全部樓層
點解咁好運

其實有點積回來的

我每次都去同一間食, 都係自帶日本出前一丁, 餐疍麵, 凍茶少甜, 個個伙記部長都識得我, 有傾有講, 我對佢地都好有禮貌

她們說, 你走了我們才發覺, 馬上打你咭片上的電話 (不過佢有點笨, 唔睇下我身份證個名, 打了給一個律師的咭片上的電話

謝謝各位分憂

完結
回復

maggielawkm 發表於 2008-10-23 11:52:08 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-23 11:40 發表
朋友去拿回來了, 起初她不會小費, 最後給了二百元

不過, 我好記得去完日本, 只有三張十元, 提了一千元用, 太太給了我一張一百元, 一共 1,120元, 不過回來時少了一張一日元, 我好記得一直没有用過港幣, 不過, 算啦,  ...

問題﹕3張10元+ 1000 + 100 =1120?
唔好打我~~ 唔好打我

自帶日本出前一丁<<< 即係帶個面比佢煮?

回復

比得大帝 發表於 2008-10-23 11:54:49 |顯示全部樓層
part 2

如果在巴士上唔見咗荷包點算

打電話給KMB, 佢話車長拾到, 叫我去總站取回, 車長己不在, 是站長給回我的

又一個值得表揚的車長

於是寫了封信給KMB表揚這個車長, 記想發點鼓勵給車長, 但KMB冇回信

好彩的地方就係, 當日坐上層, 我下車時, 上層已没有人
回復

比得大帝 發表於 2008-10-23 11:55:57 |顯示全部樓層
原帖由 maggielawkm 於 2008-10-23 11:52 發表

問題﹕3張10元+ 1000 + 100 =1120?
唔好打我~~ 唔好打我

自帶日本出前一丁

對不起, 講漏咗, 因為由日本回港時, 太太不夠散紙, 我給了她一張
回復

maggielawkm 發表於 2008-10-23 11:56:49 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-23 11:54 發表
part 2

打電話給KMB, 佢話車長拾到, 叫我去總站取回, 車長己不在, 是站長給回我的

又一個值得表揚的車長

於是寫了封信給KMB表揚這個車長, 記想發點鼓勵給車長, 但KMB冇回信

好彩的 ...

係呀~ 好既就要讚~~ 有d公司會有奬
所以我出過好多compliment 比call center ~ 又討訴過好多~~
回復

比得大帝 發表於 2008-10-23 11:57:37 |顯示全部樓層
原帖由 maggielawkm 於 2008-10-23 11:52 發表

自帶日本出前一丁<<< 即係帶個面比佢煮?

係呀, 點大陸麵好難食嫁, 我自帶出前一丁, 佢地有扣錢嫁
回復

maggielawkm 發表於 2008-10-23 11:58:04 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-23 11:55 發表

對不起, 講漏咗, 因為由日本回港時, 太太不夠散紙, 我給了她一張

唉唷~~ 我玩下開玩笑~唔好講「對不起」啦 
回復

maggielawkm 發表於 2008-10-23 11:59:34 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-23 11:57 發表

係呀, 點大陸麵好難食嫁, 我自帶出前一丁, 佢地有扣錢嫁

咁係每日帶~落order 時比佢呀? 
你都幾咀尖喎~~  
回復

heiheimama 發表於 2008-10-23 12:05:01 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-23 11:54 發表
part 2

又一個值得表揚的車長

好彩的 ...

咩你成日跌銀包架.如果我老公跌銀包,實俾我鬧到佢狗血淋頭.~
回復

maggielawkm 發表於 2008-10-23 12:16:17 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-10-23 12:05 發表
咩你成日跌銀包架.如果我老公跌銀包,實俾我鬧到佢狗血淋頭.~

我老公係唔見電話多~~
我次次都講~~ 都唔明你點解成日唔見~
但有一次買部電話一個星期就唔見左~本身我想勁話佢架~但我見到佢勁down 既樣~
就冇再話佢~~ 其實佢唔見左部電話都好唔開心架勒~~
回復