在深圳唔見咗荷包

作者: 比得大帝 發表于 2008-10-23 09:37:08
8349 96
tata 發表於 2008-10-23 12:22:14 |顯示全部樓層
原帖由 maggielawkm 於 2008-10-23 12:16 發表

我老公係唔見電話多~~
我次次都講~~ 都唔明你點解成日唔見~
但有一次買部電話一個星期就唔見左~本身我想勁話佢架~但我見到佢勁down 既樣~
就冇再話佢~~ 其實佢唔見左部電話都好唔開心架勒~~ ...

哎呀, 我老公都跌過三個電話, 我老豆仲勁, 跌咗三個, 一個跌落屎坑, 問你死未
回復

tata 發表於 2008-10-23 12:24:12 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-23 11:48 發表
點解咁好運

其實有點積回來的

我每次都去同一間食, 都係自帶日本出前一丁, 餐疍麵, 凍茶少甜, 個個伙記部長都識得我, 有傾有講, 我對佢地都好有禮貌

她們說, 你走了我們才發覺, 馬上打你咭片上的電話 (不過佢有點 ...

打咗俾律師咁攪笑, 你銀包有幾多咭片呀, 佢會唔會己經打咗俾你好多朋友, 親戚, 同學, 街坊.........................

回復

八王爺 發表於 2008-10-23 12:43:29 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-23 02:37 發表
昨日早上經羅湖入深圳, 在深圳口岸茶餐廳食過早餐, 就上廠車回公司, 因為一直没有用錢, 去晚上才發現唔見咗荷包, 點算?

內有身份證, 回郷證, 駕駛執照, 3張信用咭, 提款咭, 2張medical cards, 自動增值八達通, HKD1 ...

睇完晒喇! Peter真好人,又行運。
佢係果間 「深圳口岸茶餐廳」
都好老實。
回復

迷9808 發表於 2008-10-23 12:52:21 |顯示全部樓層
其實已經好難得了
回復

比得大帝 發表於 2008-10-23 13:11:40 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-10-23 12:05 發表

咩你成日跌銀包架.如果我老公跌銀包,實俾我鬧到佢狗血淋頭.~

乜成日啫, 一生人四次之嘛  (還有兩次未講)
唔跌荷包都唔係男人啦, 男人係要有點粗心大意, 女人先會覺得有優越感嘛
回復

比得大帝 發表於 2008-10-23 13:13:47 |顯示全部樓層
原帖由 maggielawkm 於 2008-10-23 12:16 發表

我老公係唔見電話多~~
我次次都講~~ 都唔明你點解成日唔見~
但有一次買部電話一個星期就唔見左~本身我想勁話佢架~但我見到佢勁down 既樣~
就冇再話佢~~ 其實佢唔見左部電話都好唔開心架勒~~ ...

我都試過唔見電話, 我老婆第一句就係, 果部都用咗好耐, 都夠時間換機啦
回復

比得大帝 發表於 2008-10-23 13:16:55 |顯示全部樓層
在大連唔見荷包

有7千幾人仔, 三張卡, 英國駕駛執照, 英國 National Insurance Card, 新加坡甚麼居留證

果時還是一本的回郷證, 所以冇唔見
回復

maggielawkm 發表於 2008-10-23 13:27:19 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-23 13:13 發表

我都試過唔見電話, 我老婆第一句就係, 果部都用咗好耐, 都夠時間換機啦

真係要跟你老婆學下野~~不過我而家都冇咩話我老公了~~
回復

heiheimama 發表於 2008-10-23 13:47:42 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-23 13:13 發表

你老婆真係好人,而我就係落井下石個type老婆.我都知唔見銀包好慘,不過我老公好失魂,成日唔見呢樣唔見個樣,唔鬧下佢唔會醒定d!~
回復

maggielawkm 發表於 2008-10-23 13:50:06 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-10-23 13:47 發表
你老婆真係好人,而我就係落井下石個type老婆.我都知唔見銀包好慘,不過我老公好失魂,成日唔見呢樣唔見個樣,唔鬧下佢唔會醒定d!~

哈哈…你又講得岩~~ 有時唔鬧下佢唔會醒定d!
回復

jellyfishy 發表於 2008-10-23 14:16:34 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-10-23 13:47 發表

好惡~
我都係鍾意人地 tum下鼓勵下好d喇~  俾人丙, 我會喊~
回復

maggielawkm 發表於 2008-10-23 14:19:42 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-10-23 14:16 發表

好惡~
我都係鍾意人地 tum下鼓勵下好d喇~  俾人丙, 我會喊~

版主呀~ 想問下~~ 名下面既笑面月亮係代表咩?
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-10-23 14:27:03 |顯示全部樓層
我老公咁大懞我一定丙架
回復

jellyfishy 發表於 2008-10-23 14:28:36 |顯示全部樓層
原帖由 maggielawkm 於 2008-10-23 14:19 發表

版主呀~ 想問下~~ 名下面既笑面月亮係代表咩?

嘩~ 你問d咁難答既問題既,
你或者以 check 下"我的權限"或"我的資料"或 minmin的"管理處"都可能有答案~   
回復

maggielawkm 發表於 2008-10-23 14:30:16 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-10-23 14:28 發表

嘩~ 你問d咁難答既問題既,
你或者以 check 下"我的權限"或"我的資料"或 minmin的"管理處"都可能有答案~   

好好~~thanks
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-10-23 14:31:46 |顯示全部樓層
試過買左新電話比我發現,我問佢個舊既去左邊,佢話壞左,維修好貴,我叫佢拎比我等我搵朋友試下修唔修到,佢話算啦,唔好麻煩人....................
唔知話佢老實定傻,索性話 trade in咪得籮
回復

比得大帝 發表於 2008-10-23 14:33:19 |顯示全部樓層
在大連唔見荷包, 果次最大鑊, 因為要去英國和新加坡攪

那次同事很熱心, 先打電話給所有的士台, 也因為識得人多, 在報紙新聞版, 廣播電台都有報導, 呼籲有心人仕檢了的那回來給: 焦急的呂先生

大連的電視台也為我做了訪問, 到上車和下車地點, 拍了約30秒的影片, 有最高收視的 18點新聞播出, 主持人報導時說: 一般失物我們都不會在新聞時段播出, 但見呂先生遺失了重要私人文件, 我們破例為他呼籲, 希望可以幫呂先生尋回重失物.

我大概這樣說:
今早約十時, 我在香格里拉酒店酒店吃過早茶, 乘坐一輛紅色的士回先施公寓, 回到房間就發現遺失了錢包, 內有 xxx, xxx 和7000元, 相信是遺失了在的士上 (同事付的士錢的), 希望各位如果看到這個新聞, 可以把錢包和文件送回 xxxxxxxxx, 有没有錢也不追究了, 我會另外發2000元作為報酬....
回復

比得大帝 發表於 2008-10-23 14:38:12 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-10-23 14:16 發表

好惡~

如果我老婆唔見嘢或打爛嘢, 我第一時間會想佢一定好唔開心, 好想有人安慰佢, 好唔想有人鬧佢

我會話: 算啦, 唔見都唔見咗囉, 買個俾你, 唔好唔開心
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-10-23 14:38:32 |顯示全部樓層
你大連個次都係有驚無險
回復

tata 發表於 2008-10-23 14:40:05 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-23 14:38 發表

如果我老婆唔見嘢或打爛嘢, 我第一時間會想佢一定好唔開心, 好想有人安慰佢, 好唔想有人鬧佢

我會話: 算啦, 唔見都唔見咗囉, 買個俾你, 唔好唔開心 ...

抵你老婆咁愛你 但你係咪真心嗰句先
回復