飲水的技巧

作者: fianfumy 發表于 2008-10-18 18:53:15
2812 23
真正有效的飲水方法,是指一口氣(或一次過)將一整杯水(約200-250毫升)喝完為止,而不是隨便喝兩口便算,這樣才可令身體真正吸收使用。當然,所謂一次過飲水並非一定要一口氣喝完。如果只隨便喝一兩口來「止渴」,對身體根本無濟於事。當然,飲水隨時都可以,口渴時才飲用往往只能解渴,未能濟事。有效的飲水方法乃在空腹時飲用,水會直接從消化管道中流通,被身體吸收;吃飽後才飲水,對身體健康所起的作用比不上空腹飲水好。
盡量避免常飲蒸餾水(一般蒸餾水的水性太酸,容易傷害身體,對腎臟較弱的人士則更為不利),可選擇優質的礦泉水。如可以的話,飲用鹼性水對人體最有利;否則,在家用濾水器過濾後煮熟再喝亦無不可。總的來說,如沒選擇,飲比不飲好!!

有規律地為身體加添水份絕對百利而無一害,很多人會投訴一日飲八杯水很困難,以下詳列飲水時間表作參考:

早上起床 :兩杯(非常重要!身體排污靠晒佢!)
10:30am :一杯
午飯前 :一杯
3:00pm :一杯
5:00pm :一杯
晚飯 :一杯
睡前一小時 :一杯
bennyccm626 發表於 2008-10-18 20:04:03 |顯示全部樓層
早上起床 :兩杯
好!!
回復

八王爺 發表於 2008-10-24 11:54:19 |顯示全部樓層
早上起來 2 杯,就是 500ml, 半公升 ..... 哗~~
回復

JackJack 發表於 2008-10-24 12:04:45 |顯示全部樓層

早上兩杯, 返工搭車時會急急喎.
回復

jellyfishy 發表於 2008-10-28 09:17:50 |顯示全部樓層
原帖由 JackJack 於 2008-10-24 12:04 發表

所以水母都唔敢飲咁多~
回復

八王爺 發表於 2008-10-28 10:16:32 |顯示全部樓層
唔使係咪身体唔好。

如果一次过飲水250ml,身体就 係咁出汗。
回復

輕足一名 發表於 2008-11-5 16:49:52 |顯示全部樓層
原帖由 JackJack 於 2008-10-24 12:04 發表

1杯都急啦!!但唔飲又唔得
回復

Tony 發表於 2008-11-5 18:03:39 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-10-18 18:53 發表
有效的飲水方法乃在空腹時飲用,水會直接從消化管道中流通

空肚飲水,會feel倒D水沿住條食道,流落個胃度,好過癮架add7icon
回復

sammy 發表於 2008-11-6 01:05:28 |顯示全部樓層
「日飲八杯水」被證實純屬謬論

日飲八杯水有益健康﹖很多人可能聽過這個建議﹐而且深信不疑﹐但現在卻有科學家指出﹐根本無實質證據證明日飲八杯水對身體有好處﹐也不明白這個「謬論」是從何而來。事實是﹐一個健康的人﹐根本毋須每天喝八杯水。

坊間流傳很多關于健康和飲食的說法﹐有些可能是真實的﹐有些是假的﹐有些是未經證實﹑但以訛傳訛令到很多人相信的。其中一個典型例子﹐就是一個正常的成年人每天要喝八杯八安士清水(相等于三點三品脫)。理由有三﹕

第一﹐八杯水可以清除體內的毒素﹔第二﹐把體重除以二﹐便可知道你應該吸收多少安士的液體﹔第三﹐多喝水可以改善肌膚﹐甚至可以減少頭痛。

很多人以為﹐上述說法是專家經過研究而得出來的結論。不過﹐美國一批腎臟專家進行深入分析後﹐證明這些都是「謬論」﹐多年來欺騙了世界成千上萬的人。

賓夕法尼亞大學腎臟﹑電解質及高血壓部的丹﹒內戈伊亞努和史坦利﹒戈爾德法爾布說﹐沒有任何一項研究表明普通健康人需要每天喝八杯水。

他們在發表于《美國腎臟學會雜志》的評論中說﹕「事實上﹐暫時尚不清楚這個建議是從何而來。」

不過﹐這些研究者確實發現﹐生活在燠熱﹑乾燥天氣的人士及運動員﹐需要增加飲水量。研究還顯示飲大量水也許有助于身體內鹽和尿素的排出。
回復

sammy 發表於 2008-11-6 01:10:43 |顯示全部樓層
原文:
Drinking eight glasses of water a day is healthy, right? Wrong.
http://www.independent.co.uk/lif ... t-wrong-803993.html

"The misunderstanding is believed to have arisen from a 1945 recommendation that adults should consume 2.5 litres of water daily, one millilitre for every calorie consumed, which was highlighted by the British Medical Journal in December. The crucial part of the recommendation, however – 'most of this quantity is contained in prepared foods' – is usually ignored."
回復

hellokitty_971 發表於 2009-2-5 16:59:55 |顯示全部樓層
空肚飲水,會feel倒D水沿住條食道,流落個胃度,好過癮架add7icon
Tony 發表於 2008-11-5 18:03

等我又試下先add3icon
回復

kobyip 發表於 2009-2-5 17:52:36 |顯示全部樓層
Tony 發表於 2008-11-5 18:03

我又領略唔到過癮之處喎add11icon
不過我好鐘意空肚飲暖水, 不論夏天或冬天, feel到D暖水一路落個胃度, 果個感覺好warm好幸福架add6icon

冬天飲一大杯暖水至出門口返工, 成個人會暖笠笠, 係巴士站等車都無咁震add4icon add4icon
回復

cross 發表於 2009-2-5 17:57:03 |顯示全部樓層
係呀唔知點解我飲野食野好細力好慢好細啖咁吞都會好大聲= =
回復

otismavis 發表於 2009-2-6 04:10:50 |顯示全部樓層
我都有每日起身一口氣飲大杯暖水既習慣,
呢個習慣都有約九年
個人認為對皮膚同消化真係有改善!
回復

maymay靚 發表於 2009-2-6 09:20:59 |顯示全部樓層
唔知係咪直腸直肚, 一起身飲水半個鐘就要去尿尿啦......
所以我通常都係返到公司先飲水!
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-6 09:22:43 |顯示全部樓層
我都有每日起身一口氣飲大杯暖水既習慣,
呢個習慣都有約九年
個人認為對皮膚同消化真係有改善!
otismavis 發表於 2009-2-6 04:10

x 2
回復

otismavis 發表於 2009-2-7 04:53:45 |顯示全部樓層
16# BanbieChan

你意思係咪同我一樣?
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-7 19:24:48 |顯示全部樓層
16# BanbieChan

你意思係咪同我一樣?
otismavis 發表於 2009-2-7 04:53 AM

飲大大杯水係好, 但都要慢慢飲啵, 急係唔好嘅~
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-7 19:26:14 |顯示全部樓層
原文:
Drinking eight glasses of water a day is healthy, right? Wrong.
http://www.independent.co.uk/lif ... is-healthy-right-wr ...
sammy 發表於 2008-11-6 01:10 AM

呢個世界真係.... 咩都係人講嘅~
係唔係應該信自己呢咁~ 真係唔知咩係真咩係假~
但係飲八杯水無害處咪得囉~ 至少無害啦!
回復

s20051179 發表於 2009-2-7 19:29:25 |顯示全部樓層
我平時常是『水桶』…
所以身體都好少病…
回復

12下一頁