插葉用水定泥好 d?

作者: siuyuk 發表于 2007-9-19 10:22:10
4230 27
之前插葉一直用水同珠石插, 見到佢生根同有幼苗, 但唔知幾時至可以落盆....

前幾日睇書話插葉其實最好用泥插, 仲要將母葉 cut 走 1/3 等 d 養份留俾幼苗, 書寫如果插左水至轉泥, 幼苗需要多 d 時間適應由水轉泥, 會生得冇咁好...

其實邊樣插葉好 d? 如果用水插, 插到 d 幼苗幾大至可以落盆呀?
cross 發表於 2007-9-19 10:59:51 |顯示全部樓層
應該係泥插好..
我個內7水插..因為可以時不時扲出黎睇(八掛嘛)
回復

siuyuk 發表於 2007-9-19 11:23:37 |顯示全部樓層
原帖由 過兒 於 2007-9-19 10:59 發表
應該係泥插好..
我個內7水插..因為可以時不時扲出黎睇(八掛嘛)

咁可唔可以浸到出根轉泥插呢? 定要等有幼苗至轉泥?
回復

cross 發表於 2007-9-19 12:55:22 |顯示全部樓層
冇話唔可以嫁
木頭爛鐵都食得..係差在你食唔食姐
回復

siuyuk 發表於 2007-9-19 17:05:46 |顯示全部樓層
原帖由 過兒 於 2007-9-19 12:55 發表
冇話唔可以嫁
木頭爛鐵都食得..係差在你食唔食姐

我試過將水浸既幼苗移過泥, 但幾日就死左 lu...所以唔知應該幾時將幼苗轉落泥...
回復

tangkwokyan 發表於 2007-9-19 17:35:56 |顯示全部樓層
請問插水出苗快d定插泥出苗快d?
回復

cross 發表於 2007-9-19 18:48:46 |顯示全部樓層
原帖由 siuyuk 於 2007-9-19 17:05 發表

我試過將水浸既幼苗移過泥, 但幾日就死左 lu...所以唔知應該幾時將幼苗轉落泥...

多d葉的時候吧
回復

Oskar 發表於 2007-9-19 22:47:33 |顯示全部樓層
睇過本書話d根唔長過1cm就要轉落泥種,唔係就較難由水根轉做泥根
回復

noel 發表於 2007-9-20 14:13:47 |顯示全部樓層
原帖由 tangkwokyan 於 2007-9-19 17:35 發表
請問插水出苗快d定插泥出苗快d?

都要睇好多嘢夾唔夾 ga.....天氣、環境等。
一般嚟講用泥係會快好多
回復

siuyuk 發表於 2007-9-20 18:11:57 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-9-20 14:13 發表

都要睇好多嘢夾唔夾 ga.....天氣、環境等。
一般嚟講用泥係會快好多

我而家 d 葉一半用泥, 一半用水, 睇下邊樣插得好 d

我覺得插水就生得快 d, 但一上盆就適應唔到, 就死就死咁....
回復

cross 發表於 2007-9-20 18:52:54 |顯示全部樓層
原帖由 siuyuk 於 2007-9-20 18:11 發表

我而家 d 葉一半用泥, 一半用水, 睇下邊樣插得好 d

我覺得插水就生得快 d, 但一上盆就適應唔到, 就死就死咁....

就死就死咁係適應ing姐
如果用水應該要等佢多幾塊葉先
回復

vkzone2002 發表於 2007-10-31 00:22:09 |顯示全部樓層
我又無事喎, 我成日浸到D根好長(2-3CM)先入泥, 多數都長大到的.
回復

lammanfung 發表於 2007-10-31 02:26:47 |顯示全部樓層
各師各法,最緊要還是要看環境這個因素。
回復

heiheimama 發表於 2007-10-31 10:43:02 |顯示全部樓層
係呢,我用水用珠石轉泥都ok wo,真係撞手神!
回復

八王爺 發表於 2007-10-31 10:50:50 |顯示全部樓層
好似 挑老公同老婆咁! 冇話好唔好,睇你奌適应啫!
回復

lala 發表於 2007-10-31 13:35:18 |顯示全部樓層
今個夏天, 我試過等啲根長到 1cm 就落泥;又試過 0.5 cm;又試過 2cm ... 全部健康快樂咁長大。有本書話唔浸水直接落泥都得,我試完,但似乎呢個辦法效果最差,係唔係我嗰塊葉先天不足就唔知喇...
回復

堇色 發表於 2007-10-31 14:20:37 |顯示全部樓層
我就剛剛試了,
1) 用泥直接插,現在4個月了,都未見有什麼葉苗出來.
2) 用水插,等d根生到2-3cm,就轉入泥, 4個星期就見到有葉芽生出來啦.
所以我會用第2個方法, 你可慢慢試下.
回復

gloomyhk 發表於 2007-11-1 23:05:19 |顯示全部樓層
我覺得用泥都ok呀
我呢盆係8月尾度插葉架
依家都出左幾塊葉(不過塊母葉就捱唔到幾耐了 ... )

8月尾開始插葉

8月尾開始插葉
回復

vkzone2002 發表於 2007-11-2 09:33:44 |顯示全部樓層
我有個疑問, 就係~
1, 母葉插泥, 但後來發現很多母葉的入泥部份也腐爛變成黑色(拔出來看時), 點解呢?
2, 母葉插泥時, 泥是否要常keep濕潤, 即好似水+泥(珠石)咁?
3, 母葉浸水, 如未等到有小苗出就入泥ok嗎?
謝謝前輩指教.
回復

gloomyhk 發表於 2007-11-2 09:58:29 |顯示全部樓層
1, 母葉插泥, 但後來發現很多母葉的入泥部份也腐爛變成黑色(拔出來看時), 點解呢?  呢個就唔知啦,因為我都係第一次用泥插葉,而我又無拔出來睇
2, 母葉插泥時, 泥是否要常keep濕潤, 即好似水+泥(珠石)咁? 我就日日濆水架,咁就無(水+珠石)咁濕,(其實我同時間仲有兩塊葉用(水+珠石),但就唔知點解淨係出根,塊母葉仲爛埋,俾我掉左...)
3, 母葉浸水, 如未等到有小苗出就入泥ok嗎?

由於我都係新手,其餘的,就等前輩門補充吧~
回復

12下一頁