開緊花係咪唔好郁佢?

作者: siuyuk 發表于 2007-12-31 18:51:00
1705 7
如果盆紫羅蘭開緊花係咪唔好剪葉或者換盆架?

我呢盆紫羅蘭 d 手手腳腳好長, 好似怪物咁..想剪走 d 葉, 又怕影響佢 d 花喎..

Resize of P1030918.JPG

有冇花友知點解佢 d 花同葉既手手腳腳咁長既? 佢又唔係冇太陽晒呀, 朝朝都晒幾個鐘架...
keiko 發表於 2007-12-31 20:08:04 |顯示全部樓層
其實紫羅蘭要唔要太陽?我買時就話室內花唔使唒,但我又見人朝朝哂太陽....難題
回復

David 發表於 2008-1-1 02:50:09 |顯示全部樓層
原帖由 keiko 於 2007-12-31 20:08 發表
其實紫羅蘭要唔要太陽?我買時就話室內花唔使唒,但我又見人朝朝哂太陽....難題

It will die under direct sun, but indirect sun or the winter sun will be good for flowering
回復

David 發表於 2008-1-1 02:53:19 |顯示全部樓層
原帖由 siuyuk 於 2007-12-31 18:51 發表
如果盆紫羅蘭開緊花係咪唔好剪葉或者換盆架?

我呢盆紫羅蘭 d 手手腳腳好長, 好似怪物咁..想剪走 d 葉, 又怕影響佢 d 花喎..

有冇花友知點解佢 d 花同葉既手手腳腳咁長既? 佢又唔係冇太陽晒呀, 朝朝都晒幾個 ...

The leafs at the side may appear long due to the fact that the new leafs are growing slower.  This may be due to the fact that the relative humidity is rather dry the past few months?  Try putting it in a green house may help

Also, the growth rate may slow down due to heavy flowering.
Quite often because flowering takes up most of the food and energy of the AV, new leafs formation will become slow or even stop completely...

回復

siuyuk 發表於 2008-1-1 14:01:54 |顯示全部樓層
我係響公司種佢地架, 可能放工後閂左冷氣比較乾 d 都未定....如果我係公司點整個溫室俾佢地好呢?

咁我而家係咪唔好剪 d 葉住, 等佢開晒花至剪呢? 定係而家剪都唔會影響佢開花架?

如果剪係咪剪最開最長果 d 呢? 我都唔識點幫佢剪好..

thanks!!
回復

charles604498 發表於 2008-1-3 13:53:54 |顯示全部樓層
好得意柄咁長!
回復

noel 發表於 2008-1-3 14:31:00 |顯示全部樓層
放工冇晒冷氣己經係温室... (你公司冷氣平均温度有幾多? )

變咗長臂猿可能初種的時侯缺乏光照(不是直曬!!)
而家修葉都要一些時間至可以執返肥佢,而且一修葉就冇
咗成圈,反而冇咁好睇。

不如在最底一圈 cut一塊出嚟插住先,慢慢由bb槽肥佢喇~
回復

siuyuk 發表於 2008-1-6 00:17:49 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-1-3 14:31 發表
放工冇晒冷氣己經係温室... (你公司冷氣平均温度有幾多? )

變咗長臂猿可能初種的時侯缺乏光照(不是直曬!!)
而家修葉都要一些時間至可以執返肥佢,而且一修葉就冇
咗成圈,反而冇咁好睇。

不如在最底一 ...

我公司平時開 20 - 25 度架...

其實呢盆紫羅蘭初初唔係長臂猿黎, 係有花冧後 d 葉柄同花柄都越黎越長...
我都係等佢開完花至郁佢啦

呢盆紫羅蘭之前已經有 2 個側芽, 我將側芽移去兩個花盆, 而家佢地一家三口...
其中一棵側芽好細盆但已經有花添...
回復