葉柄問題

作者: siuyuk 發表于 2008-1-11 11:22:02
1788 15
好多時見 d 葉柄都好幼, 有咩辦法可以令 d 葉柄粗 d?
我之前施過肥, 但唔知係咪施得多搞到 d 葉有 d 肥料結晶體, 而家唔敢施啦..

如果外圍 d 葉柄好幼係咪應該剪左佢呀?
仲有我見有 d 新生出黎既葉柄係紅紅地粗 d, 唔係綠色架, 點解會咁既?

好多問題, 麻煩大家
heiheimama 發表於 2008-1-11 11:40:13 |顯示全部樓層
如果葉柄又長又幼,通常唔夠光所致.幼左同長左的柄不可肥番縮短,你只可以把植株移去較光位置(或加燈),待強壯新葉生收來後逐步剪掉舊葉.
回復

siuyuk 發表於 2008-1-11 12:05:01 |顯示全部樓層
我放佢地個位每朝都有太陽晒架, 我發現通常舊果 d 葉係長同幼 d 架, 隔一排新生出黎果 d 會粗 d, 其實 d 葉柄係咪越新生越粗架? 我見 d 幼同長既葉就會剪走佢, 唔知咁做0岩唔0岩
回復

lala 發表於 2008-1-12 01:10:46 |顯示全部樓層
我都有啲 confused... 你嗰棵AV 係邊位?? 有啲 AV 跟本就係紅柄紅葉底嘅。之前亦有前輩話如果葉柄甚至葉底變紅,就要幫佢減光... 但你棵花花啲葉柄又似係唔夠光... 好茅盾呀...
回復

heiheimama 發表於 2008-1-12 01:14:40 |顯示全部樓層
有時av中間葉底變紅係代表佢高興-我有幾盆都係變紅後就有花.我想所謂葉底變紅其實有好多解讀,例如十字花變紅就剪硬,有d係過光,有時係高興....
回復

lala 發表於 2008-1-12 01:20:50 |顯示全部樓層
原來如此... 咁等我而家去逐個問下佢哋究竟係高興定唔高興先... 我估 Peppermint Girl 都 OK 高興,Crimson Ice 就唔多高興...
回復

heiheimama 發表於 2008-1-12 01:23:30 |顯示全部樓層
原帖由 lala 於 2008-1-12 01:20 發表
原來如此... 咁等我而家去逐個問下佢哋究竟係高興定唔高興先... 我估 Peppermint Girl 都 OK 高興,Crimson Ice 就唔多高興...

我講真架(雖然係經驗之談,不可一概而論),咪笑人啦!
回復

happyfusby 發表於 2008-1-12 09:51:51 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-1-12 01:14 發表
有時av中間葉底變紅係代表佢高興-我有幾盆都係變紅後就有花.我想所謂葉底變紅其實有好多解讀,例如十字花變紅就剪硬,有d係過光,有時係高興.... ...

wa...really?...sometimes I found that the AV has 水珠on the 葉邊, my friend said it means it is growing happily wor...
回復

kong 發表於 2008-1-12 10:20:31 |顯示全部樓層
原帖由 happyfusby 於 2008-1-12 09:51 發表

wa...really?...sometimes I found that the AV has 水珠on the 葉邊, my friend said it means it is growing happily wor...

當濕度高嗰日,如今朝就八十幾,d植物就有水珠啦!
回復

happyfusby 發表於 2008-1-12 10:38:44 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-1-12 10:20 發表

當濕度高嗰日,如今朝就八十幾,d植物就有水珠啦!

tks Kong!
回復

花花公子 發表於 2008-1-12 10:42:25 |顯示全部樓層
原帖由 happyfusby 於 2008-1-12 09:51 發表

You friend is right!
那些水珠在清早上被發現,對嗎?其實健康的av每天都會有這些水珠的,那是健康av的正常生理現像。
回復

lala 發表於 2008-1-12 10:44:57 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-1-12 01:23 發表

我講真架(雖然係經驗之談,不可一概而論),咪笑人啦!

希媽別誤會,唔係笑你呀。我真係好想知佢哋邊個高興,邊個唔高興... 好明顯,我啲花花冇一棵肯開口答我一句,which means 又要繼續花時間去觸摸各位大少同大少爺嘅脾性... 種AV之路真漫長...
回復

siuyuk 發表於 2008-1-12 13:45:48 |顯示全部樓層
原帖由 lala 於 2008-1-12 01:10 發表
我都有啲 confused... 你嗰棵AV 係邊位?? 有啲 AV 跟本就係紅柄紅葉底嘅。之前亦有前輩話如果葉柄甚至葉底變紅,就要幫佢減光... 但你棵花花啲葉柄又似係唔夠光... 好茅盾呀... ...

我放佢地係 office 係窗口, 個窗向東架, 所以朝早就有太陽晒幾個 hr, 佢地應該唔係本身紅柄架, 我有幾盆都係初初綠柄, 慢慢變紅柄, 變左紅柄既葉好似粗壯 d 架, 仲有 d 葉會變左深綠色, d 葉仲硬淨好多, 唔知係咪晒得太多....

呢張見到佢中間果 d 變左紅柄, 仲粗左好多, 所以唔知係咪越種越好至會變紅柄...
Resize of P1030915.JPG

Resize of P1030917.JPG
回復

siuyuk 發表於 2008-1-12 13:47:54 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-1-12 01:14 發表
有時av中間葉底變紅係代表佢高興-我有幾盆都係變紅後就有花.我想所謂葉底變紅其實有好多解讀,例如十字花變紅就剪硬,有d係過光,有時係高興.... ...

你又講得好0岩呀, 我葉柄變紅果幾盆全部都有花架, 佢地初初係好幼綠柄, 種種下變粗壯既紅柄, 中間 d 葉仲轉深綠色同硬淨, 之後就有 lum 啦...我果幾盆係普通品種咋, 唔係十字花黎....原來佢地咁係高興..即係鍾意個環境啦... 咁就好啦...

葉底我又冇睇係咪變紅喎, 禮拜一返公司睇下先...
回復

happyfusby 發表於 2008-1-12 15:03:38 |顯示全部樓層
原帖由 花花公子 於 2008-1-12 10:42 發表

You friend is right!
那些水珠在清早上被發現,對嗎?其實健康的av每天都會有這些水珠的,那是健康av的正常生理現像。

tks 花花公子!  多多提點!!
回復

charles604498 發表於 2008-1-12 22:40:20 |顯示全部樓層
siuyuk
你盆花葉好綠好健康,有花開証明環境好,所以唔係十字花葉係綠柄定紅柄我覺得冇分別!
回復