凋零花園

作者: jellyfishy 發表于 2007-9-16 17:24:12
16009 102
jellyfishy 發表於 2007-9-20 11:14:22 |顯示全部樓層
不知不覺, 第一盆購入的十字花 emerald city 在一年半多的今天盛放了.
office 乾燥又不涼, 葉子不美, 但綠花的確很有淸爽的感覺.
Emerald city1.jpg
Emerald city2.jpg
Emerald city3.jpg
回復

jellyfishy 發表於 2007-9-20 11:17:49 |顯示全部樓層
kong and matt, 生活不饒人, 你們和花兒仍肯為水母打氣, 水母會努力的.
matt, 你試過更年期呀?
回復

Fonica 發表於 2007-9-20 11:28:01 |顯示全部樓層
金金,唔好咁灰啦,人生不如意事十之八九,只要心境開朗,不如意事都會迎刃而解,心越灰,事情就變得更灰.....努力,振作
回復

GOODluck20x 發表於 2007-9-20 11:43:52 |顯示全部樓層
KIMKIM,

花兒跟水母說 : 路是難行 , 但仍要支持下去!! 努力呀!!!

P.s 記住小心身體 !! 這裏很多朋友支持妳呢!

忘了謝謝超cup橙! 嘿嘿!!
回復

jellyfishy 發表於 2007-9-21 10:09:34 |顯示全部樓層
生離死別, 無人幸免, 常說要平常心, 看開點, 唔諗咪無野囉…
好像深明此理,  但當你親身體會, 又完全是另外一回事. 越叫自己不要想, 就越
是想得多, 那種感覺始終很難受, 無法輕易放下.
回復

cross 發表於 2007-9-21 11:15:44 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-9-21 10:09 發表
生離死別, 無人幸免, 常說要平常心, 看開點, 唔諗咪無野囉…
好像深明此理,  但當你親身體會, 又完全是另外一回事. 越叫自己不要想, 就越
是想得多, 那種感覺始終很難受, 無法輕易放下. ...

唔想唔想還會想
的確是..你叫自己唔好想的同時..不是正想著那事嗎
我與你不相識吧
但以類似教會弟兄姐妹方式祝福你
回復

Fonica 發表於 2007-9-21 12:08:47 |顯示全部樓層

水母,深深體驗到妳的感受,試問誰又願意經歷別離呢!
至親的離去到今天仍在我思想裡徘徊,但留下的都只是美好的回憶。
不要刻意控制自己的思想,這樣會更加痛苦,傷心、難受是可以的,但不要讓他延續太久啊!不要走進死胡同裡呢!
振作一點,我相信園藝館有很多朋友都會支持妳的

回復

auroraszesze 發表於 2007-9-21 18:11:29 |顯示全部樓層
水母:
努力振作啊!支持妳啊!
回復

AHLOI 發表於 2007-9-21 23:12:41 |顯示全部樓層

金金, 勀個震時.....記住休息吓, 唔好俾自己太大壓力, 盡你嘅能力去做吧!!
回復

Monse 發表於 2007-9-22 09:05:21 |顯示全部樓層
Kim Kim

係喎,最近你少左發貼及回應播,點解既呢,莫非心情麻麻定係有事困擾,多上來傾吓講吓開心D架。
回復

jolin 發表於 2007-9-25 00:01:13 |顯示全部樓層

灰色的心情令個天都顯得灰色,灰色的天令美麗的花兒的也灰色吧! 水母本身自由自在的在水中e漫游,點解要將自己困在水族館內?周圍的海洋生物都想水母重新振作,希望在海洋見到美麗的水母再次在水中展現.
人生的確好短暫,最重要係珍惜眼前的一切,雖然有好多嘢我哋係無法子去改變,但最重要係我哋都珍惜過最重要的人和事,平常心啦!時間真係會沖淡一些唔開心的事,雖然唔可能完全忘記唔開心的嘢,但又何須要將它忘記呢?它係你人生的一部份記憶,有開心有唔開心,每一點的都值得回味,唔好要你身邊的朋友擔心,我也算是你的朋友吧!係我失意的時候你扶我一把,你會讓我報恩嗎?祝願水母早日歸回大海.
回復

jellyfishy 發表於 2007-9-26 09:13:59 |顯示全部樓層
晚了一點, 祝各位人月兩團圓.

只有零星新開的花仔, 希望別介意.
回復

jellyfishy 發表於 2007-10-23 11:51:09 |顯示全部樓層
Super Orange 開花了, 由種子種到現在, 見它開花, 水母也快樂啊~
還有雀斑, 也爆開的實在好看~~ 謝謝送贈雀斑的花友~~~

水母開始有力氣游回大海,自由自在,多好啊~~

Super Orange 小花待開

Super Orange 小花待開
super orange 1.JPG
super orange 2.JPG
super orange 3.JPG
Sinn Freckles 1.JPG
Sinn Freckles 2.JPG

還有這個跑色飛女還在開

還有這個跑色飛女還在開
回復

八王爺 發表於 2007-10-23 12:26:34 |顯示全部樓層
难怪一排唔見kim。花仍然在...

輕舟已过万重山  呀~~ 呀~~
回復

羊咩咩 發表於 2007-10-23 13:02:44 |顯示全部樓層
唔開心短時期好啦~身邊仲有好多人等你關心同一齊分享喜樂~~而且0係你人生中仲有好多有緣人伴著你,如有需要我可以攞本生活勵志書比你睇~
內文其中一句 "沒有任何痛苦是時間不能減輕和緩和的...."
"不管發生了什麼事, 一切都會過去的,在萬事順遂時,美好會過去;在悲傷失望時,痛苦會過去,不管得到了什麼,或是失去了什麼,一切也都會過去."
回復

tata 發表於 2007-10-23 18:08:40 |顯示全部樓層
好鐘意呢個形容詞"還有這個跑色飛女還在開", 哈哈~加油金金
回復

soniamok 發表於 2007-10-23 20:37:42 |顯示全部樓層
原來 Kim 有養 Sinn Freckles 喔! 不知可以跟你作交換嗎  
依家天氣適合花花生長,有靚花睇,心情也愉快啊!
回復

AHLOI 發表於 2007-10-23 22:55:28 |顯示全部樓層
金金, 大家都等緊你同支持你, 努力呀!!
回復

GLI 發表於 2007-10-24 02:45:00 |顯示全部樓層

====================================================

金金:一定要頂著,一定可過渡。請保重身體,希望日後有機會在野外(大自然)見面。
回復

jellyfishy 發表於 2007-10-25 02:07:27 |顯示全部樓層
有各位來賞花, 多好啊, 謝謝啊~
水母係有點恍恍惚惚, 仲希望開心日子多一點, 好讓花兒開得美呀~
sonia, Sinn. freckles 係咪就咁分枝插泥都生到架喇, 係既話我也做些苗給你啦.
羊小姐, 你係點樣搞到你隻狗仔騎住架車架?
Ahloi (茄子小姐~ ) , 又一些日子沒見你了,你種多了很多蘭花呀~
krista, 呢隻飛女都唔知變左做乜鬼...有無名架?
Gli, 身體的確要養好啊~ 水母都係上星期中蕉重感冒,家裡無人撐住可大可小,所以才立定心腸,頂住!
八王子,收左pm未呀?

回復