凋零花園

作者: jellyfishy 發表于 2007-9-16 17:24:12
16006 101
今天拍的.
天灰灰,拍的照也灰了,走(色)的走,肯留下的就只有幾個凋零的花. 
為花兒拍點照,叫它們提起精神,也提醒自己振作.

凋零的花,希望大家賞面.

可以插枝嗎?

可以插枝嗎?

雀斑花,水母至愛,愛雀斑呀

雀斑花,水母至愛,愛雀斑呀

阿媽改嫁,小女兒也跟住開花

阿媽改嫁,小女兒也跟住開花

不知名的,肯留下的都歡迎.

不知名的,肯留下的都歡迎.

仍是跑了

仍是跑了

花架倒了好幾次,主人也不乖,但這個小兔仍然黙黙支抾主人,謝謝你啊~

花架倒了好幾次,主人也不乖,但這個小兔仍然黙黙支抾主人,謝謝你啊~
ayclui 發表於 2007-9-16 17:35:24 |顯示全部樓層
kim 版主, 這個小兔好靚呀, 請問佢係乜o野植物
回復

jellyfishy 發表於 2007-9-16 17:41:43 |顯示全部樓層

回復 #2 ayclui 的帖子

食蟲植物呀,上年响森記買的.
小白兔,學名應該是
Utricularia sandersonii
希望沒錯
回復

lolo 發表於 2007-9-16 19:09:01 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-9-16 17:24 發表
今天拍的.
天灰灰,拍的照也灰了,走(色)的走,肯留下的就只有幾個凋零的花. 

凋零的花,希望大家賞面. ...

凋零得嚟有咁靚咁多花花睇   我都想凋零吓   
回復

小章魚 發表於 2007-9-16 19:31:19 |顯示全部樓層
好多花呀!
真是說的對呀LOLO
咁我都想凋零吓
回復

KUNO 發表於 2007-9-16 19:42:12 |顯示全部樓層
花兒們都很可愛喔!
要振作一點,花兒們都在努力地開花來為主人兒打氣啦!
回復

小章魚 發表於 2007-9-16 20:03:33 |顯示全部樓層
KUNO大的小小花園更多花呀!
金金姊姊的平台花園,亦不可錯過喎~~~呵呵
回復

charles604498 發表於 2007-9-16 21:32:32 |顯示全部樓層
今天拍的.

kim你種好多不同植物,好多元化!
回復

feufeu 發表於 2007-9-16 23:07:31 |顯示全部樓層
Kim Kim, lots of cheerings are here for you~~~~

回復

春春 發表於 2007-9-16 23:26:13 |顯示全部樓層
今天拍的.

加油呀!!!
回復

笨笨 發表於 2007-9-17 01:00:24 |顯示全部樓層
今天拍的.

大家都支持妳啊

加油啊
回復

小餘 發表於 2007-9-17 20:08:31 |顯示全部樓層
今天拍的.

搵咗隻太陽仔送俾金金你^^希望呢隻太陽仔照一照,個天會冇咁灰啦^^
加油呀^^支持你
回復

小餘 發表於 2007-9-17 20:21:22 |顯示全部樓層
啲花好靚^^
仲有睇完你呢個post先知,原來小白兔識得笑嗰喎

回復

小章魚 發表於 2007-9-17 23:09:16 |顯示全部樓層
金金,所有花友都支持妳呀,一定可以撐過去的!!

開心的啦,凡事睇開的就得架啦!!
回復

jellyfishy 發表於 2007-9-18 09:47:08 |顯示全部樓層
呀...  水母沒想到拿花兒引你地關心... 家下面都紅埋.... aiya.... 唔知講乜好.
anyway, 謝謝你們每位.  

水母不才, 眼前雲霧總是去不掉, 理還亂.
總之你們要開心, 開心看凋零的花, 花兒有你們賞, 佢地會過得開心d.
回復

四少 發表於 2007-9-18 13:51:11 |顯示全部樓層
原帖由 小章魚 於 2007-9-17 23:09 發表
金金,所有花友都支持妳呀,一定可以撐過去的!!

開心的啦,凡事睇開的就得架啦!!

水母 咁快到 更年期
回復

kong 發表於 2007-9-18 18:30:36 |顯示全部樓層
嘩!雀斑好靚喎! 差少少比得上主人喎!
蘭花又靚,堇兒又靚,小兔仔又靚!
你睇下我成年都冇花貼就知我嗰d花有幾差,不過主人我個心唔灰就一樣開心,
人生在世不稱意﹒明朝散髮弄扁舟~~~
回復

四少 發表於 2007-9-19 13:47:02 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2007-9-18 18:30 發表
嘩!雀斑好靚喎! 差少少比得上主人喎!
蘭花又靚,堇兒又靚,小兔仔又靚!
你睇下我成年都冇花貼就知我嗰d花有幾差,不過主人我個心唔灰就一樣開心,
人生在世不稱意﹒明朝散髮弄扁舟~~~
...

你指 水母 面上 d 雀斑 ??????
kong 姐, 依家先開始秋涼 ..... . . .
  期待睇你 d 花花 ~~~
回復

四少 發表於 2007-9-19 13:49:06 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-9-18 09:47 發表
呀...  水母沒想到拿花兒引你地關心... 家下面都紅埋.... aiya.... 唔知講乜好.
anyway, 謝謝你們每位.  

水母不才, 眼前雲霧總是去不掉, 理還亂.
總之你們要開心, 開心看凋零的花, 花兒有你們賞, 佢地會過得開心 ...

我地都會賞你啦... 你都開心 d 啦 ~~~
回復

jellyfishy 發表於 2007-9-20 11:14:22 |顯示全部樓層
不知不覺, 第一盆購入的十字花 emerald city 在一年半多的今天盛放了.
office 乾燥又不涼, 葉子不美, 但綠花的確很有淸爽的感覺.
Emerald city1.jpg
Emerald city2.jpg
Emerald city3.jpg
回復